Zwanger in balans Do-In-yoga + Win-actie!

Op zoek naar inspiratie, verdieping of gewoon zin om weer eens lekker te lezen? Dan hebben we goed nieuws. In december bespreken we ieder week een boek. En omdat december een feestmaand is, maken we er ook een klein feestje van. Iedere zaterdag in december maak je kans het besproken boek te winnen. Vandaag: Zwanger in balans met Do-in-yoga.

Wanneer je zwanger bent, vind je boeken en websites in overvloed met schema’s over wat er van week tot week gebeurt in jouw lichaam en met je kindje. Misschien ga je wel naar zwangerschapsgym- of zwangerschapsyoga? Maar wat kun je zelf – en thuis – doen om goed en gezond door de zwangerschap te komen? Die vraag bracht Lilian Kluivers, Do-In yogadocente, op het idee een doordacht zwangerschapsprogramma samen te stellen – met de Chinese geneeswijzen als achtergrond – dat precies aansluit op de behoeften van een zwangere vrouw. Het resultaat Zwanger in balans – Do-In-yoga is een praktisch en compleet handboek met yoga-oefeningen, ademtechnieken, ontspannende massages en enige verdieping in de Chinese geneeswijzen.

Do-in

Maar, wat is Do-In nu precies? Do-in is een soort yoga, maar dan met de Chinese geneeswijzen als achtergrond. Het is een simpel systeem dat je kan helpen energiek en gezond te blijven, zo ook tijdens je zwangerschap en in de postnatale periode. Het is duizenden jaren geleden ontstaan in China en verder ontwikkeld in Japan onder de naam Do-In. De woorden zijn Japans. Do betekent ‘het openen van de kanalen en de doorstroming van energie langs specifieke kanalen bevorderen. In betekent ‘het strekken van de ledematen om dit doel te bereiken’.

Ki

Centraal in de Chinese geneeswijzen staat de energiekringloop in het menselijk lichaam, het zogenoemde meridianensysteem. Hierdoor stroomt een levensenergie die ki of chi genoemd wordt. Als de ki onbelemmerd door het lichaam stroomt, is er een evenwicht wat bevorderlijk is voor onze gezondheid. Is de doorstroming verstoord dan uit dat zich in lichamelijke of geestelijke klachten. Althans volgens de oude oosterse geneeswijzen. Acupunctuur, acupressuur, shiatsu en ook Do-In zijn bekende genees- en bewegingskunsten die op deze wetenschap zijn gebaseerd.

In balans

In Zwanger in balans worden eenvoudige oefeningen vanuit Do-In-yoga behandeld, die je thuis kunt doen. Handig, want wanneer je zwanger bent, heb je niet altijd zin en ben je ook niet altijd fit genoeg om de deur uit te gaan voor een zwangerschaps of yoga-les. De strekkingen en ademhalingsoefeningen zijn te vergelijken met oefeningen uit yoga en pilates. Zo werkt de ‘kat’ ontspannend voor de rug, masseert de ‘cirkelende kat’ de gewrichten en versterkt de ‘brug’ je benen, heupen, rug en bekken en houd deze oefening je rug soepel. Iedere oefening wordt verduidelijkt met een foto en een beknopte uitleg, ook wordt kort uitgelegd wat het effect is van een bepaalde houding.

Opkikker

De oefeningen zijn opties. In dit boek vind je geen weekoverzichten en trainingsschema’s. Je kunt zelf kiezen wat bij je past en de oefeningen doen wanneer jij er behoefte aan hebt. Zoals de auteur Lilian Kluivers schrijft: ‘Zelf oefende ik dagelijks minstens een kwartiertje. Wanneer ik me lamlendig voelde, kikkerde ik er altijd van op.’ Afhankelijk van je conditie en het stadium van je zwangerschap kun je bijvoorbeeld staan en je heupen draaien, op handen en voeten zitten en draaien of als dat lukt een squat-oefening doen. Voor bijna alle bewegingen geldt dat ze spanningen in je lichaam verminderen en tegelijkertijd je lichaam versterken en daarnaast de ontwikkeling van de baby ondersteunen.

Samen met je partner

Het grootste verschil met yoga en meteen de toegevoegde waarde van Do-in is het werken met meridianen en het verbeteren van de circulatie van de ki of chi. Zo besteedt Zwanger in balans tevens aandacht aan het werken met en masseren van drukpunten, waardoor je de energie goed laat doorstromen. Daarnaast komen ook ontspannende shiatsu-massages aan bod, die je bij jezelf kunt doen of door je partner kunt laten doen. Bijvoorbeeld een ontspannende rug- en beenmassage. Een leuke manier om je partner bij de zwangerschap te betrekken.

Waar al die oefeningen uiteindelijk toe leiden? Volgens de oosterse geneeswijzen helpt Do-in je beter voor jezelf te zorgen en brengt het je nog meer in contact met je lichaam. En dat brengt je dieper in contact met je kindje. Daarnaast is een zwangerschap een mooie maar ook een vrij roerige tijd, met soms wisselende emoties. De oefeningen, ademtechnieken, visualisaties en meditaties in het boek helpen je meer in balans en tot rust te komen. Wat ook bevorderlijk is voor een goede zwangerschap en voor de herstelperiode na de bevalling. Zwanger in balans is een mooi, informatief en toegankelijk boek. Een mooi cadeau aan jezelf wanneer je zwanger bent of aan een dierbare die zwanger is.

Win!

Binnenkort meer over deze winactie op OMY!

Binnenkort meer over deze winactie op OMY!

Meer weten over Do-In-yoga? Oh My Yoga geeft een exemplaar van het boek Zwanger in balans – Do-In-yoga cadeau. Kans maken? Het enige wat je hoeft te doen is vriend worden van de Facebook-pagina van OMY en like de bijbehorende post. Mail dan ‘Do-In’ naar info@ohmyyoga.nl. * Deze win-actie is verlopen.

Zwanger in balans – Do-In-yogaauteur  Lilian Kluivers, paperback, 192 pagina’s, prijs: € 19,95, Uitgever Altamira – Gottmer, www.gottmer.nl.

Volgende week: Yogi  power, oude wijsheid voor een nieuwe tijd, van Tijn Touber.

 

*Voorwaarden Winactie:

  • 1 reactie en e-mail per deelnemer,
  • deze winactie is geldig tot zaterdag 13 december, 12.00 uur.
  • de winnaar wordt per mail op de hoogte gebracht,
  • over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
(Visited 385 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.