Gezond zwanger met yoga

Oh My…en toen bleek ik zwanger. Mooi, wat zeg ik, fantastisch nieuws! Het eerste trimester voelde ik me fit en had ik nauwelijks klachten. Dus pakte ik geregeld mijn yogamatje om nog voor het ontbijt de ‘Down dog’ (neerwaartse hond-houding) en de ‘Sun salutation’ (zonnegroet) te doen. Tussen de hormonale buien door zorgde yoga voor lichamelijke en geestelijke ontspanning, ik merkte dat ik emotioneel rustiger werd.

Voordelen

Ben jij momenteel ook zwanger en overweeg je aan yoga te doen, dan is het goed om te weten dat yoga tijdens de zwangerschap veel voordelen met zich meebrengt. Zwangerschapsyoga is heel praktisch en verre van zweverig. Studie toont aan dat yoga de hartslag en bloeddruk verlaagt, zorgt voor een betere ademhaling, spieren versterkt en stress vermindert. Je leert je ademhaling observeren en wordt bewuster van je wat ademhaling met je lichaam doet. De yoga-houdingen (asana’s) bereiden je voor op de bevalling. Zo kun je de geleerde ademhalingstechnieken toepassen bij het opvangen van de weeën en het omgaan met de pijn.

Houd er wel rekening mee dat ieder lichaam anders is en iedere zwangerschap anders verloopt. Zo kreeg ik aan het begin van het derde trimester bekkenklachten. Yoga-houdingen vanuit zijligging voelden ongemakkelijk, evenals balansoefeningen, waarbij je balanceert op één been en extra druk uitoefent op het bekken. Omdat mijn buik alsmaar dikker werd, voelden houdingen in buikligging niet langer fijn. En het werd steeds lastiger om vanuit rugligging overeind te komen. Wellicht denk je nu, welke houdingen blijven er dan nog over? Er waren genoeg yoga-poses die ik wel kon doen. Poses waarbij ik mijn rug, bekken en buik zo min mogelijk belastte en de focus vooral lag op het ontspannen van mijn bekken en op een gecontroleerde ademhaling.

Zoals gezegd, ieder lichaam is anders. Luister goed naar jouw lichaam. Oefeningen die niet comfortabel voelen, kun je het beste vermijden.

10 tips yoga tijdens de zwangerschap:

  1. Als je een reguliere yoga-les volgt, geef dan tijdig aan dat je zwanger bent, zodat de yogatrainer rekening kan houden met jouw specifieke lichamelijke behoeften en wensen. Of zoek een zwangerschapsyoga-cursus bij jou in de buurt. Dan krijg je gespecialiseerde zwangerschapsyoga en kun je ervaringen delen met andere zwangere vrouwen.
  2. Ben je een ervaren yoga-beoefenaar dan kun je ook thuis iedere ochtend een halfuurtje inplannen voor yoga-oefeningen.
  3. Blijf goed luisteren naar je lichaam, jouw lichaam vertelt wanneer iets wel of niet goed of comfortabel voelt.
  4. Begin langzaam en rustig met de yoga-houdingen en doe de poses niet te lang (30 seconden zijn vaak voldoende). Zo voorkom je spierpijn, blessures en overbelasting.
  5. De bekkengewrichten worden onder invloed van hormonen gedurende de zwangerschap losser en beweeglijker. Dit kan een effect hebben op je balans. Voor balanshoudingen kun je het beste steun zoeken bij de muur, een stoel of tafel. Bijvoorbeeld bij de ‘Tree pose’ balanshouding.
  6. Houdingen in rugligging worden vanaf het derde trimester niet aangeraden. Het (drukkende) gewicht van de baarmoeder op de rug kan de bloedcirculatie verminderen.
  7. Vermijd houdingen waarbij je druk uitoefent op je buik. Geef de voorkeur aan staande poses.
  8. Voor de ervaren yogini’s: hoofd- en handstanden vereisen veel kracht van je lichaam, deze kun je beter niet doen.
  9. Goed en voldoende blijven drinken. Vooral voor, tijdens en na de oefeningen, zo houd je het lichaam gehydrateerd.
  10. Trek gemakkelijke of loszittend kleding aan, knellende kleding is allesbehalve prettig.

Lees hier binnenkort de blog: ‘10 zwangerschapsposes’.

(Visited 2.546 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *