Yogi Power – oude wijsheid voor een moderne tijd

enlightened one by © simon gurney - Fotolia.com

Yogi Power van Tijn Touber is misschien wel het meest inspirerende boek op spiritueel gebied dat OMY’s Astrid dit jaar heeft gelezen. In de boeken win-actie van december mag dit boek dan ook niet ontbreken. Lees hier de recensie en maak kans op dit boek!

Innerlijk avontuur

Ondanks het succes en de kick van optredens en plaatopnames, miste er iets fundamenteels in mijn leven’, begint Touber zijn nieuwste boek Yogi Power – oude wijsheid voor een nieuwe tijd. Wat er precies mist, weet hij op dat moment – eind jaren tachtig – nog niet. Hij heeft zo’n vermoeden dat dit ‘iets’ in hemzelf ligt en hij gaat op zoek. Op aanraden van een vriend begint hij met meditatielessen. Via het meditatiecentrum komt hij in contact met de Indiase Dadi Janki. Het internationale hoofd van het Raja Yoga-instituut heeft een magische aantrekkingskracht op Tijn. De ontmoeting zal zijn leven compleet veranderen. Hij gaat celibatair leven – veertien jaar lang – en gaat in die jaren ‘op reis’. Zijn innerlijke avontuur brengt hem twintig keer naar India, waar hij verschillende yogi’s ontmoet en nieuwe inzichten en technieken verkrijgt. Deze deelt hij in Yogi Power.

Verbondenheid

Yogi Power betekent ‘verbindingskracht’ en leert hoe je je weer verbonden kunt voelen met jezelf, de ander, de wereld en het grotere geheel. Klinkt wat vaag maar in de inleiding wordt duidelijk wat die verbindingskracht precies is. Tijn vertelt over de reacties die yogi’s waar dan ook ter wereld oproepen bij mensen, hij noemt de bekende toespraak van Swami Vivekanda in Chicago in 1893 als voorbeeld. ‘Vivekananda had zijn eerste zin nog niet afgemaakt of de menigte veerde op en gaf hem een minutenlang durend applaus. Ze herkenden iets in de man op het podium. Iets wat ze waren kwijtgeraakt. Iets wat ze waren vergeten en nu weer werd geraakt. Het maakte hen extatisch’. Door de jaren heen heeft Tijn een soortgelijke reactie gezien bij zijn ontmoetingen met yogi’s: een gevoel van ‘verbondenheid met de essentie van het leven: met de vreugde, vrede en vrijheid waar we allemaal naar verlangen.’

Out of the box

Tijn deelt zijn inzichten, opgedane kennis en inspiratie, aan de hand van ontmoetingen met yogi’s, westerse en oosterse filosofen en wetenschappers. Zijn bijzondere ontmoetingen – bijvoorbeeld die met de yogi Anthony Strano en de Italiaanse psycholoog en wiskundige Di Corpo – geven het verhaal onverwachte wendingen en laten je ‘out of the box’ denken. De filosofische levensvragen die hij zichzelf vervolgens stelt, laten je als lezer ook stilstaan bij jezelf. Een mooie is: ‘Verlang je naar het paradijs of leef je al in de hemel?’

Daarnaast beschrijft hij in het kort de geschiedenis en filosofie van de oude yogi’s . Zo vertelt hij over de belangrijke Indiase spirituele leraren en grootheden Patanjali, Vivekananda, Krishnamurti en Osho en hoe deze hem inspireren. Zo komt hij op een bepaald moment in een nieuwe fase van zijn innerlijk avontuur, wanneer hij steeds meer van zijn hoofd (de zender) naar zijn hart (de ontvanger) verhuist en meer begint te vertrouwen op ingevingen en intuïties. Een van de speerpunten van de leer van Osho.

(Ver)lichter leven

Hij eindigt met de vier wegen of manieren – volgens de yogafilosofie –  om tot vervolmaking en verlichting te komen: de weg van het lichaam (Hatha Yoga), de weg van het denken (Jnana Yoga), de weg van het voelen (Bhakti Yoga) en de weg van contact met de eenheid (Raja Yoga). En legt deze ‘oude’ en tijdloze wijsheid op een heldere en beknopte manier uit, zodat je ermee kunt gaan werken. In dit hoofdstuk vind je tot slot praktische oefeningen (ademhalingsoefeningen, meditaties) tips en tools om tot een (ver)lichter leven te komen. Zodat je in alle omstandigheden in verbinding kunt zijn met jezelf. ‘Die verbondenheid bevrijdt je van je diepste angsten en opent deuren naar je grootste potentie’, zo schrijft Tijn Touber. En dat is in essentie waar Yogi Power over gaat.

Over de auteur:
Tijn Touber is muzikant en schrijver en daarnaast inspirator en meditatieleraar is. Hij was oprichter van Lois Lane en schreef enkele van hun grootste hits. Op het hoogtepunt van hun roem, besloot Tijn celibatair te leven. Veertien jaar lang. Hij legde zich toe op bewustzijnsontwikkeling en publiceerde hij de boeken ‘Spoedcursus verlichting’, ‘Verlicht leven’ en ‘Stadsverlichting’, waarin meditatie, de kracht van de stilte en verlichting centraal staan. Zijn recentste boek, Het geheim van genialiteit, werd genomineerd voor de Paravisie Awards en als ‘Beste Spirituele Boek’ van 2012 verkozen. www.tijntouber.com.

Win!

Yogi-Power-TouberWil jij je blik op spiritueel vlak verruimen, zoek je verlichting of wil je meer uit het leven halen? Dan is Yogi Power een mooi, verrijkend en boeiend boek om het nieuwe jaar mee in te gaan. Oh My Yoga geeft 1 exemplaar van dit boek cadeau. Kans maken? Word vriend worden van de Facebook-pagina van OMY en like de bijbehorende post. Mail dan ‘Yogi Power’ naar info@ohmyyoga.nl. *

Yogi Power, auteur Tijn Touber, paperback, 208 pagina’s, prijs € 17,95, A.W. Bruna Uitgevers.

Volgende week: Yoga 15 minuten per dag, Ulrica Norberg

 

*Voorwaarden Winactie:

  • 1 reactie en e-mail per deelnemer,
  • deze winactie is geldig tot zondag 21 december, 12.00 uur.
  • de winnaar wordt per mail op de hoogte gebracht,
  • over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
(Visited 217 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.