‘Au en Oef!’ Marisa beoefent yoga op z’n Thais

Yoga in Thailand - Kamalaya Resort

Marisa is net terug van haar reis naar Nieuw-Zeeland en Thailand en blogt dit keer over haar (mindful) yoga-ervaring in Thailand. En vooral hoe ze probeert mindful te blijven.

Het is acht uur in de ochtend…

als mijn man Arjan en ik ons melden in het wellness centre van het Anantara Hotel in Chiang Mai. Twee dagen ervoor zijn we in het vliegtuig aangekomen vanuit een snikheet en superdruk Bangkok en Chiang Mai bevalt ons vanaf de allereerste indruk vanuit de taxi meteen een stuk beter dan haar grote broer. Historisch, cultureel, groen en vooral veel spiritueler dan Bangkok.

Rust regeert

In het oude, ommuurde centrum vind je in bijna elke straat een schitterend tempelcomplex waar iedereen welkom is –ook honden en poezen. Zodra je de poort doorgaat bevind je je in een andere wereld waar rust regeert. Meestal zijn er meerdere grote en kleine tempels op het terrein, vertrekken voor de Boeddhistische monniken, een school, een cafeetje en een souvenir winkeltje. In de tempels kunnen bezoekers mediteren en zich vergapen aan de wassen beelden van vooraanstaande monniken die zo levensecht zijn, dat het haast eng is.

Thailand op z’n best

Ons hotel is niet bepaald een tempelcomplex, maar binnen de muur heerst wel dezelfde serene sfeer. Dit is Thailand op z’n best. Uitnodigende daybeds, spiegelgladde vijvers met lelies erin, een prachtig aangelegde tuin en paarse orchideeën waar je maar kijkt. Nog voordat we inchecken, krijgen we een krans omgehangen van piepkleine witte bloemetjes. Alles hier ademt ultieme verfijning om de gasten rust en ontspanning te geven. Daar waren we na het gekrioel in de hitte van Bangkok wel aan toe. En al helemaal na de vliegreis naar Chiang Mai, die slechts een uurtje duurde maar door een naderend onweer zo turbulent was dat ie met stip op nummer 1 binnenkwam op m’n onvergetelijke vliegritjes-lijst.

Privé yogales

Dat er elke ochtend om acht uur een yogales in het hotel gegeven werd, kwam dus als een geschenk uit de hemel. Alleen, toen wij ons meldden bleek er van een inloop-yogales geen sprake. De mooie zaal met een hoogglans gepolijste houten vloer was in duidelijke afwachting van maar twee deelnemers: wij! Er lagen slechts twee yoga-matten met een flesje water, een handdoekje en natuurlijk… een paarse orchidee. Onze docente was een bloedmooie Thaise van zo’n 20 jaar oud en met een getraind lichaam waar je U tegen zegt. Gedurende de les hield me dat uitermate gemotiveerd, want zo’n lijf zou ik natuurlijk ook wel willen hebben! Ze vroeg in gebroken Engels of we yoga-ervaring hadden, en we knikten braaf dat we in Amsterdam en Kroatië les hadden gehad van onze vriendin en ohmyyoga-medeblogger Suus de Jong, en dat ik jarenlang on and off yoga had beoefend.

Op zoek naar verlichting

Deze les was opgebouwd uit drie onderdelen: zittende oefeningen, staande oefeningen en daarna een serie zonnegroeten. Maar het maakte voor ons eigenlijk niet uit: alle poses deden pijn! En niet zo’n beetje ook! Om met een behoorlijk ongetraind lichaam minstens 15 minuten in de kleermakerszit te zitten en allerlei nek-, schouder- en rugoefeningen te doen, tot en met het volledig naar voren buigen, was een regelrechte marteling. Maar natuurlijk deden we braaf mee en hoopten we dat we snel door mochten naar de volgende fase op zoek naar wat verlichting. Helaas, de serie oefeningen daarna bood weinig soelaas want deze omvatte allerlei beenstrekkingen. En voor verstokte computer-werkers met veel te korte beenspieren viel ook daar dus weinig eer te behalen voor onze Thaise yoga-master.

Flintertje mindfulness

Maar ze bleef ons geduldig aansporen en bleef ‘relax’ zeggen terwijl wij als houten klazen over de matjes kropen. Een ongekend hevige lawine aan negatieve gedachten sleurde me met zich mee en het was praktisch onmogelijk om mindful te blijven. ‘Ik wil dit niet’ wisselde zich af met ‘Ik kan dit niet’ en zo ging die eindeloze denkspiraal maar door, zo nu en dan afgewisseld met een flintertje mindfulness in de trant van ‘Dit is wat het is’ en ‘Nu gewoon even rustig blijven ademen, please!’

Please bend forwards. De stem van onze yoga-professional maakte me wakker uit mijn eigen gedachtestroom. Bend forwards? Maar dat doe ik toch?? We zaten allebei op ons matje, één been gebogen en één been vooruit gestrekt, en probeerden uit alle macht naar voren te buigen, onderwijl ‘rustig’ ademend natuurlijk. Toen keken we naar elkaar en barstten in lachen uit. We dachten dat we voorover bogen, maar in werkelijkheid kwamen we niet verder dan gewoon rechtop zitten! Toen ze begreep dat dit mijn maximaal haalbare resultaat was, kwam ze achter me zitten en gaf me een zachte duwtje in de rug. Au! Mijn beenspieren lieten meteen merken dat een stukje verder buigen toch echt niet de bedoeling was.

Best of both worlds

Eindelijk waren we toe aan de Zonnegroet en ook al ging dat niet helemaal vlekkeloos, deze serie poses hadden we vaker gedaan en zo konden we ons toch nog van een redelijk goede kant laten zien. Na de les vertelden we haar dat wij in de sportschool aan krachttraining doen, en toen begreep ze waar onze stramheid vandaan kwam. Ook zij deed veel aan krachttraining en legde uit dat dat je spieren korter maakt. Zij was daarnaast yoga gaan doen om haar spieren weer langer te maken. Hmm. We keken mijmerend naar dat strakke, gespierde en supersoepele lijf van onze yoga-godin en besloten ter plekke dat we onze krachttraining voortaan zouden aanvullen met yoga. Want daarmee verenigen we the best of both worlds: spierkracht en soepelheid. We kijken nu al uit naar het resultaat!

Marisa 

Marisa_Garau

Marisa Garau (1968) richtte samen met haar man, Arjan van Woensel, de website Growingmindfulness.nl op, waarmee ze eenvoudige en agenda-vriendelijke mindful-oefeningen aanbiedt. Internationale bekendheid verwierf ze met de bestseller ‘Haal meer uit je leven met mindfulness’ en onlangs verscheen van haar hand ‘Haal meer uit je dip, met de power van mindfulness’.

Lees ook het interview met Marisa Garau op OMY en de boekrecensie van ‘Haal meer uit je dip…’.

 

Feature Photo Copyright © by Kamalaya Co.Ltd. All rights reserved. Picture by Ingrid Rasmussen.

(Visited 173 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.