Happy energy op Yogafestival Haarlem

Na een heerlijke zonvakantie in het buitenland, was het bezoek aan Yogafestival Haarlem wel heel fijn ‘thuiskomen’. Vorig weekend vond de tweede editie plaats in Landgoed Elswout. Een programma vol yogaworkshops, lezingen, massages en muziek… voor een eerste kennismaking met yoga of voor verdieping. Astrid ging langs op zondag 21 juni.

Dit jaar stond het Haarlemse yogafestival in het teken van de tweede chakra, het sacraal chakra of heiligbeenchakra. Yogahoudingen hebben effect op de chakra’s (er zijn er zeven in totaal). De tweede chakra, die in je bekkengebied zit, helpt je open en met liefde naar jezelf en je omgeving te kijken. Waardoor je nog meer plezier en waardering uit je leven kunt halen. Tijdens het festival staat daarom Genieten centraal. Genieten van de lessen, de omgeving en van het eten…En dat neem ik voor om te gaan doen. Te beginnen met de openingsles op zondag.

Kick off International Yoga Day

SylviaNeri-savasana

‘Yoga is a journey. The destination is not the perfect posture. It’s a learning process.’ Met deze mooie woorden van Sylvia Neri kom ik langzaam in een yoga flow. Het is half negen in de ochtend, ik zit op mijn yogamat in de Shiva tent. De grootste tent op het terrein. Het regent, heel hard. Dat is jammer. Maar hierbinnen maakt dat niet zoveel uit en ondanks het vroege tijdstip en het slechte weer, is de tent aardig vol. Yogamatjes in alle kleurschakeringen, enthousiaste yogi’s en een cameraploeg van Zoomin.tv zorgen hierbinnen in ieder geval voor een gezellige drukte en een goede sfeer. Het is vandaag 21 juni en de eerste – door de VN ingestelde – International Yoga Day. Sylvia Neri zorgt voor de kick off van de Nederlandse Yogadag. Het doel van deze dag is om bij te dragen aan een betere wereld en die begint bij jezelf. Terwijl de Indiase minister president Modi in Delhi meedoet aan een yogales met duizenden Indiërs, volg ik hierbinnen samen met zo’n vijftig yogi’s een Vinyasa flow les op het prachtige landgoed Elswout. Waar we ook zijn, wat onze achtergrond ook is, we doen vandaag yoga met één gemeenschappelijke doel. Een mooie gedachte tijdens deze openingsles die voor iedereen – ook zonder festival kaartje – toegankelijk is. Vrijwillige donaties komen ten goede aan Platform Haarlem Groener.

Sylvia is een New Yorker met Italiaanse roots. Ze is de oprichter van The Yoga Trail, een groep rondreizende yogi’s. Deze zomer doet ze Nederland aan. Haar Vinyasa flow les heeft een rustige opbouw en is daardoor geschikt voor alle niveaus. Ze heeft een zachte stem en praat langzaam, waardoor de les in het Engels goed te volgen is. De lounge op de achtergrond en het gekletter van de regen zorgen voor een rustgevend gevoel. Een fijne flow om de dag mee te beginnen, mooi als kick off voor de Nederlandse Yogadag.

Flying dragon

Sfeer2

Het festivalprogramma bevat veel toonaangevende namen uit de yogawereld: Johan Noorloos, Marieke de Lange, Patty Jongemaets… Wie altijd al een les wil volgen bij een yoga goeroe, heeft genoeg keus. Er zijn daarnaast interessante workshops te volgen, waaronder Bhakti Vinyasa, Tantra yoga en passend in het thema van de tweede chakra: Lust en Seksualiteit. Voor beginners worden er introductieworkshops gegeven. Na de fijne openingsles kijk ik het programmaboekje nog even door, maar ik besluit toch om mijn matje te laten liggen voor de volgende les in de Shiva tent.

Photo credits: Fjodor Buijs – Yogafestival Haarlem 2015

Anat Geiger geeft een workshop Yin/Yang yoga: Renew Yourself. Aangezien ik al opgewarmd ben, vind ik het wel lekker om door te gaan en ik ben ook benieuwd naar de Flying Dragon serie van Anat. Een aantal yogi’s naast mij besluit hetzelfde. De vrouw die naast mij haar matje uitrolt, is zelf ook yogadocent. Ze geeft les in deugdenyoga en is hier vandaag om andere stijlen uit te proberen. ‘Beetje sfeer proeven en me laten inspireren’, zegt ze. Alle leeftijdsgroepen zijn zo te zien wel vertegenwoordigd, wat zorgt voor een divers gezelschap. Alleen zijn de mannen nog wel sterk in de minderheid.

Na een korte ligmeditatie en wat ontspannende oefeningen voor de rug en en de tweede chakra, gaan we verder met de drakenserie. Een vrij pittige en energieke serie. Anat geeft met veel enthousiasme les en daar hoort ook humor bij, wat zorgt voor wat luchtigheid. ‘Het hoeft allemaal niet zo serieus, je mag ook een beetje lachen’, zegt ze. ‘Yoga doe je voor jezelf, let niet op je buurvrouw, kijk niet naar een ander. Je hoeft niet in een perfecte down dog te komen. Doe wat goed voelt voor jou.’ Terwijl we allemaal in down dog staan uit te puffen van een pittige serie, zegt ze: ‘Het maakt niet uit als je onderbroek niet goed zit, laat gewoon zitten. Je bent hier voor jezelf…’ Oef, herkenbaar, er klinkt gelach door de tent. Het is een heerlijke positieve les. Dat is het leuke aan een yogafestival: je kunt kennismaken met verschillende stijlen, docenten en lesmethoden.’

Happy Energy

Collage1

Het is inmiddels gestopt met regenen. Langzaam komt het festival op gang. De massagetenten worden al drukbezocht en er staat een rij bij de chai en koffiebar. Na een aantal uur non-stop yoga, begin ik aardig trek te krijgen. Op naar het proefplein. Bij Vuur en Vlam kan ik mijn eigen feelgood food menu samenstellen. Ik kan kiezen uit een Moestuin soep met biologisch brood, een Green Power salade en een Happy Energy Salade. Die laatste wordt het, alleen al vanwege de naam. Een lekkere salade in Arabische stijl met een groentetaartje  van quinoa, geitenkaas en spinazie. Een gezonde en biologische lunch.

Eefolve yogatasEen yogafestival is niet compleet zonder een yogalifestyle bazar. Tijd om langs de kraampjes te struinen. Ik kom de mini-altaars tegen van Haveli arts, waar ik eerder een blog over schreef. Leuk om de altaartjes die gemaakt zijn van luciferdoosjes van dichtbij te zien en om de makers te ontmoeten.

Iloveyoga, bekend van de hippe leggings van onder andere Teeki, Onzie en Spiritual Gangster, is een aandachtstrekker. Bij de stand van Eefolve, van de handgemaakte yogatassen, valt mijn oog op een toffe yogatas. ‘Dit is een showmodel’, zegt verkoopster en ontwerpster Evelien. Helaas kan ik die niet meenemen, maar via de website kan ik ‘m altijd bestellen. Die ga ik onthouden!

Kinderyoga

Last but not least stop ik bij een tent waar Sandra de Vos van LekkerRaw (bekend van het gelijknamige boek) super superfood taartjes verkoopt. Ik kan het niet laten om zo’n taartje mee te nemen. Het zonnetje laat zich even zien en met mijn superfood taartje in de hand neem ik plaats in een lounge stoel. Op de achtergrond hoor ik klankschalen. Naast mij delen twee vrouwen hun massage-ervaring en ik hoor een paar vriendinnen overleggen of ze wel of niet die gave legging gaan kopen. Om me heen rennen kinderen vrolijk rond. Voor deze jonge doelgroep is er een speciaal programma opgesteld. Zij kunnen meedoen met yogalessen in de Namaste-tent, een kinderkookworkshop volgen of op avontuur met boswachter Marieke. Aan iedereen is gedacht. Mijn taartje is machtig maar lekker. Ik geniet! En daarvoor ben ik hier uiteraard. Het weer werkt misschien niet mee, maar desondanks is het een yogafestival zoals je verwacht: gemoedelijk, relaxt, een beetje kneuterig en met een positieve sfeer. Tot volgend jaar!

Superfoodtaart

 

(Visited 191 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.