In 2015 kiezen we voor: Yoga Body & Buddha Mind

Bij OMY sluiten we het jaar af met Yoga Body Buddha Mind, het vierde en tevens laatste boek dat je kunt winnen deze maand. Yoga Body, Buddha Mind gaat verder waar de yogales ophoudt. Verder dan het beoefenen van de (soms ingewikkelde) houdingen (waarbij je ondertussen aan het avondeten denkt), verder dan met gekruiste benen gaan zitten (terwijl de spanning in je wervelkolom steeds groter wordt) en verder dan meezingen met mantra’s (terwijl je niet weet waar je nou eigenlijk mee bezig bent).

Misschien ben jijzelf al enige tijd met yoga bezig, kan je al vijf minuten op je hoofd staan en ben je best vlot in de oefeningen. Maar als je aankomt bij het ‘spirituele’ gedeelte en er een meditatie-oefening volgt, begrijp je het niet, boeit het je niet of kun je je er niet aan overgeven. Zo ervoer Cyndi Lee dit toen zij zelf begon met yoga. En veel beoefenaars zullen dit herkennen. In Yoga Body, Buddha Mind vertelt de Amerikaanse yogadocente Lee hoe het boeddhisme haar de diepgang bood waar ze naar op zoek was in yoga. Ze leerde niet zo met haarzelf bezig te zijn en toch haarzelf te kunnen zijn. Ze leerde meer uit haar yoga-beoefening te halen, zonder dat ze na afloop van de les met een leeg, onvoldaan gevoel bleef zitten. Haar persoonlijke lessen en de wijsheden, technieken en beginselen uit het (Tibetaans) boeddhisme beschrijft ze in dit boek, in relatie tot yoga.

Boeddha

De Boeddha heeft gezegd: ‘Ontwikkel positieve eigenschappen en verminder negatieve emoties. Dat is de weg naar verlichting’. Yoga-meesters zeggen: ‘Versterk je lichaam, maak het soepeler en verenig het met de geest.’ Als je ooit yoga hebt gedaan dan weet je dat het niet eenvoudig is om dit tweeledige advies op te volgen. Yoga Body, Buddha Mind leert je hoe je door yoga kracht in je lichaam en een heldere geest kunt ontwikkelen. Want, hoewel de meeste mensen zich na een yogales lichamelijk beter voelen dan ervoor is er van innerlijk ontwaken nog geen sprake. Je kunt je lichaam danwel positief veranderen door yoga maar als je geest nog steeds onrustig is door onderliggende lagen van spanning en angst dan ben je verre van kalm, ontspannen en gezond. En zo kan het dat je na een heerlijke, ontspannen yogales naar buiten loopt en vervolgens gehaast boodschappen doet, foetert als je in de file staat en iemand die je dwarszit afsnauwt. Hallo yoga! Waar ben je gebleven?

Tadasana

De wijze lessen van Boeddha die Lee behandelt, leren je yoga te begrijpen en maken yoga fascinerend. Hoe dat eruitziet? Om te beginnen vertelt Lee wat de Tadasana (berghouding) precies inhoudt, wat de achterliggende filosofie is en hoe je een goede Tadasana uitvoert. Zodat de asana meer wordt dan een eenvoudige statische houding. Het wordt een dynamische, mooie pose met betekenis. De uitlijning-, beweging-, draai- en coördinatietechnieken om evenwicht tot uitdrukking te brengen tijdens Tadasana vormen de basis voor alle andere yogahoudingen. Op deze manier leidt Lee je door de asana’s, meditatie- en ademhalingstechnieken.

Gelukzaligheid

Neem de tijd voor de oefeningen en nog een tip: spreek de lessen in op een opname-apparaat en voer ze vervolgens in alle rust uit. Geleidelijk aan creëer je rust en kalmte in je geest en je leven. Gaandeweg zal je je ademhaling, geest en hart echt gaan voelen. Klinkt wat zweverig misschien, maar Lee weet haar boodschap op een luchtige manier te verpakken. Geschreven vanuit haar persoonlijke ervaring en met grappige anekdotes. Als je denkt: mediteren, moeilijk? Niet als je leest wat Lee erover schrijft. ‘Mediteren is misschien iets dieps, maar hoeft niet zwaar te zijn. Vergeet niet, je zit alleen maar stil en kijkt naar de film van je eigen geest.’

Als je in 2015 meer uit je yoga-beoefening wilt halen, dan is dit boek een mooi begin van jouw spirituele verdieping. Je komt erachter dat yoga niet hetzelfde is als relaxen. Yoga kan een gevoel van ruimte en rust geven in je hoofd en lichaam, maar dat kost tijd. Succes en alle goeds voor 2015!

Happy New Year! XOXO

 

Win!

CyndiLeeOh My Yoga geeft een exemplaar van het boek Yoga Body, Buddha Mind cadeau. Kans maken? Het enige wat je hoeft te doen is vriend worden van de Facebook-pagina van OMY en like de bijbehorende post. Mail dan ‘Buddha Mind’ naar info@ohmyyoga.nl. * Deze winactie is inmiddels verlopen, meedoen kan niet meer.

Yoga Body, Buddha Mind, auteur Cyndi Lee, paperback, 288 pagina’s, prijs: € 19,95, Milinda Uitgevers – De Driehoek, www.milinda-uitgevers.nl.

 

*Voorwaarden Winactie:

  • 1 reactie en e-mail per deelnemer,
  • deze winactie is geldig tot woensdag 7 januari, 12.00 uur.
  • de winnaar wordt per mail op de hoogte gebracht,
  • over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
(Visited 148 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.