Yoga, chai & women talk by Pinky

Yoga is hot, hip en happening. Door het oprukken van de moderne en ook dure yogastudio’s waar looks en designer outfits en de perfecte pose belangrijker lijken te zijn dan yoga, vergeet je bijna wat de essentie is van deze oeroude leer. Om ervoor te zorgen dat de traditionele kennis van yoga niet verloren gaat, geeft de Indiase Pinky More les in Indian Classic Yoga. Op uitnodiging van Pinky ging Astrid bij haar thuis langs voor een yoga les.

Een aangename zachte wierookgeur komt me tegemoet nog voordat ik Pinky’s appartement heb bereikt. Ze doet de deur open en verwelkomt me met een grote lach en een warme knuffel. Het is de eerste keer dat we elkaar ontmoeten en toch voelt het heel vertrouwd om Pinky te zien en bij haar thuis te komen. Alsof ik haar al jaren ken. Pinky gaat nog even met wierook de kamers van haar huis rond, terwijl ik samen met de andere cursisten – drie dames – de woonkamer binnenga. Onze yoga matjes liggen klaar en terwijl Pinky een pot thee zet, maak ik me vast gereed voor de ‘practice’. Ze komt binnen met de thee, gaat in kleermakerszit op een bankje zitten en begint de les met een eenvoudige vraag: ‘Please tell me, how was your week?’

Good talks

Onder het genot van een kopje thee praten de vrouwen over hun mooie momenten en hoogtepunten van de afgelopen week. Het levert verhalen op over een gaaf concertbezoek, de spannende eerste werkdag na een zwangerschapsverlof en het eerste warme lentezonnetje. Ondertussen ben ik nog hard aan het nadenken over mijn eigen hoogtepunt. Best sneu eigenlijk, ik ben doorgaans blijkbaar zo gehaast en druk, dat ik nu – op deze zondagochtend – niet eens een bijzonder moment naar boven kan halen. Hoe yoga is dat? Ik bekijk het positief, ik sta er in ieder geval bij stil.

Ook de minder leuke momenten worden gedeeld, zo vertelt een vrouw over de akelige sfeer op haar werk en hoe dit haar humeur beïnvloedt. Pinky luistert en geeft af en toe advies, zonder te oordelen. ‘Dit probleem ligt bij je werk, probeer er los van te staan en het los te zien van jou. Het zou jammer zijn als je een baan – wat je misschien maar enkele jaren van je hele leven doet – jouw gevoel laat beïnvloeden.’ Die woorden leiden tot een interessant groepsgesprek. Women talk op de zondagochtend maar dan met diepgang. Ik vind het mooi om te zien hoe de vrouwen die elkaar amper kennen lief en leed delen. Aan de andere kant snap ik het wel. Pinky creëert een fijne en open sfeer.

Indian Classic Yoga

burning-incense-sticks-19355-1920x1080Pinky More is opgegroeid in India. Na een aantal jaren te hebben gewoond in Amerika en te hebben rondgereisd door Europa, woont ze nu met haar man Richard in Arnhem. Ze voltooide haar yoga-opleiding aan het gerenommeerde en oudste yoga instituut van de wereld: The Yoga Institute in Mumbai. In Kerala, Zuid-India, bestudeerde ze Ayurveda. In Nederland geeft ze nu les in de traditionele stijl van yoga: Indian Classic Yoga, volgens de leer van Patanjali, de ‘vader’ van de yoga.

Ze geeft workshops en les op locatie, waaronder in de Shiva tempel in Amsterdam. In het weekend geeft ze vaak yoga vanuit haar eigen huis. Een les voor iedereen, voor alle niveaus en alle leeftijden. Het fysieke gedeelte is daarbij een onderdeel, geen yoga op zich. Zoals ze zelf zegt: ‘Yoga is not an hour you spend in the gym. It is a way of life.’ Volgens de Indian Classic Yoga gaat het in eerste instantie om het verkrijgen van een betere controle over je hele organisme: fysiek, mentaal, emotioneel. Door Patanjali’s achtvoudige pad te volgen,  leer je hoe je controle kunt uitoefenen over gedachten en invloeden van buitenaf. Zo leer je jezelf beter begrijpen en leer je yoga toe te passen in je dagelijks leven.

Finding balance

DSC_0157Persoonlijke aandacht vindt Pinky belangrijk. ‘Ik wil weten wie mijn cursisten zijn en wat yoga voor hen kan betekenen.’ Ze vertelt dat niet iedere houding voor iedereen geschikt is. ‘Misschien past een bepaalde houding beter bij jouw lichaam en bij jouw gemoedstoestand op dat moment.’ De downward facing dog bijvoorbeeld, we doen hem klakkeloos na in een yoga les, maar waarom eigenlijk? Pinky legt uit dat een van de voordelen is dat je in deze houding, waarbij je met je hoofd omlaag kijkt richting de grond, letterlijk je hoofd leeg maakt en weer energie krijgt. Het is de beste pose om te doen als je moe of neerslachtig bent. Je wordt er rustiger en gelukkiger van. Pinky gaat in de tree pose staan en zegt: ‘It took me three years to do this pose. It is not about finding balance in the posture. For me it was all about finding balance in my life.’

Na een ademhalingsoefening gaan we in een rustig tempo verder met de beoefening van een aantal asana’s. De focus ligt op het opbouwen van energie en het warm maken van de rug- en buikspieren. Ideaal dus voor de zondagochtend. We doen onder andere de stoel (Utkatasana), de gedraaide stoel (Parivrtta Utkatasana), de brug (Setu Bandhasana) en de liggende vlinder (Supta Baddha Konasana. Pinky let op onze houding, ademt met ons mee en corrigeert ons indien nodig. Bij de houding waarbij we op onze rug liggen, de benen gestrekt omhoog houden en gestrekt moeten laten zakken (Urdhva Prasarita Padasana), benadrukt ze dat we niks moeten forceren. ‘Als je je benen niet helemaal kan strekken, buig ze dan iets of kom een klein stukje van de grond. Listen to your body’. Yoga dus met aandacht voor ons lichaam en onszelf.

Indian Chai en mooie gesprekken

Na een fijne les, waarin de yoga heel natuurlijk en vanzelf ging, is het tijd voor de eindontspanning (Savasana). Pinky doet de gordijnen dicht en ik ga liggen op mijn matje. Ze begint een mantra te chanten. Heel mooi, het raakt me. Heel even ben ook ik terug in India. Na de les ben ik alle besef van tijd kwijt. Ik voel me super relaxt. Het luisteren, het meedoen, het delen van gevoelens, het voelt allemaal heel gewoon.

Als ik iedere zondag yoga kon volgen bij Pinky, dan zou ik het graag doen. Helaas moet ik er een eind voor rijden. We rollen de matjes op en nog voordat ik Pinky kan bedanken voor de mooie en leerzame les, verdwijnt ze naar de keuken. De andere dames gaan op de bank zitten en Pinky komt tevoorschijn met  zelfgemaakte Indian chai en koekjes. Ik ben positief verrast. Ik heb bij veel verschillende docenten les gevolgd en vaak komt het niet eens tot een gezamenlijke thee-moment. Hoe fijn ik het zelf ook vind. Zodra de thee tevoorschijn komt, maakt iedereen al aanstalten om ervan door te gaan. Geen tijd, te druk of geen zin om te praten, misschien.

Maar dat is hier absoluut niet het geval. De les is dan wel voorbij, maar een chit chat hoort er ook bij vindt Pinky. Ik ben benieuwd hoe haar leven eruit zag voor Nederland, voordat ze yoga gaf. Ze vertelt over haar carrière als ‘fashion photographer’ in Amerika en over de keerzijde van dit werk. Ze verdiende veel geld, maar gelukkig was ze niet. Totdat ze terugging naar India en weer in contact kwam met haar roots en met yoga. Dat ze een stuk van haar cultuur mag overdragen maakt haar heel dankbaar. Ook Richard met wie ze haar organisatie ‘Heart of India’ heeft opgezet, heeft een grote rol gespeeld in haar geluk.

Yoga Teacher Training course

Wat ze vooral betreurt in het westen? Dat iedereen yoga kan geven, zonder enige opleiding, ervaring of kennis van de klassieke yoga. ‘Yoga practise nowadays makes me sad. It is all about making money, or giving a one-hour physical practice to people you don’t even know. Yoga can really change lives, when taught in the right way.’

Op de vraag hoe ze haar eigen yoga beoefening ziet, antwoordt ze:‘I eat and I drink yoga. But am I a perfect yogi? No. I do make mistakes, I am not perfect. I am learning, each day, from all the people I meet. And in the end of the day I can stand in front of the mirror with a clear consious.’

De Indiase klassieke yoga wil ze graag doorgeven, via workshops, via yogalessen bij haar thuis en met de Teacher Training course. Een opleiding van een maand, bedoeld voor yoga beoefenaars die hun kennis en begrip van yoga willen vergroten en voor de yogadocenten die zich verder willen ontwikkelen. Pinky zal lesgeven samen met de Indiase Sri Niranjan. Hij is docent aan het Yoga Instituut in India en heeft een grote bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van yoga. Pinky is er erg verheugd over.

De koekjes gaan nog een keer rond, we genieten van de chai en kletsen gezellig verder. De tijd ben ik allang vergeten. Dat maakt niet uit. Ik kijk naar Pinky en zie iemand die echt gelukkig is. Ze straalt positiviteit uit en ik snap nu waarom ik me zo goed voel in haar aanwezigheid. Thank you Pinky!

DSC_0148

Wil je ook een een bijzondere les ervaren van Pinky More. Of wil je meer weten over de organisatie ‘Heart of India’? Neem dan een kijkje op: www.heartofindia.eu. Hier vind je meer informatie over Indian Classic Yoga, over de workshops in Nederland, de yogareizen die Pinky organiseert in Frankrijk en de Teacher Training Course.

(Visited 463 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.