FeetUp®: the world upside-down

Voor wie de vele voordelen wil ervaren van een omgekeerde houding en voor wie het nog niet lukt om in de hoofdstand (sirsasana) te komen, is er de FeetUp®. Een yogastoel die je kan helpen de wereld ondersteboven te ervaren. Astrid probeerde ‘m uit.

Koning der asana’s

De hoofdstand, sirsasana, wordt ook wel de koning van alle asana’s genoemd. Het is een houding die (spier-)kracht vereist van je hoofd tot je tenen en controle over je lichaam. Kortom je doet ‘m niet zomaar. Daarentegen heeft zo’n omgekeerde houding vele voordelen voor je gezondheid, hij staat het meest bekend als anti-aging pose. Zo bevordert op je hoofd staan de bloedcirculatie van je hart naar je hersenen. Die zuivere bloedstroom naar je hoofd heeft een gunstig effect op je geheugen, denken en bewustzijn. Ook verbetert de verse zuurstoftoevoer de gezichtshuid en dit – zo zegt men – kan verslapping van de huid en rimpelvorming tegengaan. Nog een voordeel: het brengt de stofwisseling op gang. Dus, waar wachten we nog op. Helaas is het geen houding die je 1,2,3 onder de knie hebt. Om toch op een veilige manier en met zo min mogelijk risico’s voor nek, schouders en de rug de handstand uit te voeren, is er de FeetUp®. In Duitsland, Engeland en Spanje is de yoga-stoel al een populair begrip in yoga-studio’s en op yoga festivals. Tijd dus om kennis te maken met deze uitvinding.

classic-1-comfort_large

The Challenge

Mijn FeetUp challenge begint met een boutje in mijn ene hand en een inbus-sleutel in de andere. De yogastoel wordt namelijk geleverd in vier losse onderdelen. Vier valt nog te overzien, binnen 10 minuten ben ik – met enige hulp van mijn man – klaar en staat daar de FeetUp®. Ik bekijk ‘m eens goed van voor naar achter, boven naar onder: hoofdstand op dit ding? Ik zie het me niet direct doen. Toch is de yoga-stuhle een degelijk Duits ontwerp: mooi strak design, gemaakt van gelaagd berkenhout en dus vrij stevig. Verschuiven kan de stoel niet door de bijgeleverde rubberen anti-slip dopjes. En er zit een nekkussentje bij, zodat de nek zoveel mogelijk wordt ontzien. Met de FeetUp® wordt de hoofdstand kinderspel, staat er in de omschrijving. So let’s try it out.

Op de site van FeetUp staat een vier-stappen-plan naar de hoofdstand en er zijn veel video’s te zien waaruit blijkt: headstand never was this easy. Zoals deze waarin een vrouw moeiteloos in 30 seconden op haar kop staat:

Head in & Feet Up

Na een reeks zonnegroeten om mijn lichaam op te warmen en de spieren los te maken, ben ik er klaar voor. Ik plaats de FeetUp® tegen de muur, ga op mijn knieen zitten en plaats mijn hoofd in de inkeping van het kussen. Ik pak de houten steunen vast en laat mijn schouders rusten op het kussen. Zo blijf ik een aantal ademhalingen zitten om vast te wennen aan deze positie met mijn hoofd naar beneden. Dan doe ik mijn heupen omhoog en strek ik mijn benen, zoals in de down dog. Ik loop richting de FeetUp®. Dan is het nog maar een kleine stap omhoog.

1234-feetup

Ik breng mijn knieën een voor een naar de borst en langzaam breng ik mijn benen omhoog. Ondertussen probeer ik in balans te blijven, dat vereist concentratie. Zolang ik rustig blijf in- en uitademen gaat het me goed af. En dan sta ik ondersteboven, in minder dan 10 minuten. Ik ontspan mijn nek en haal rustig adem. Best relaxt. Ben je een gevorderde yogi dan kun je de uitgestrekte benen omhoog tillen. Daar heb je wel veel kracht voor nodig. Balans vinden en recht staan zijn nog even een uitdaging. Maar ik doe het rustig aan. De muur kan je helpen bij het vinden van die balans. Maar de hoofdstand draait, net als veel andere asana’s, om vertrouwen hebben in je lichaam en jezelf. Als je zonder een muur oefent dan leer je vertrouwen op je eigen lichaam. Daarom kan ik je dat aanraden, want de muur heb ik eigenlijk niet gebruikt. Na een minuut kom ik weer langzaam naar de grond, eerst mijn benen naar de borst en dan plaats ik mijn voeten op de grond. En dan is het tijd om te ontspannen in de child’s pose, want op je hoofd staan is fysiek gezien niet niks. Maar een ding is zeker met deze stoel: de hoofdstand wordt kinderlijk eenvoudig.
Natuurlijk geldt voor de hoofdstand, hetzelfde als voor alle yoga houdingen: luister naar je lichaam, respecteer te allen tijde jouw lichaam en je grenzen en forceer niks.

Switch perspective

Het mooie is dat de stoel geschikt is voor tal van variaties op yoga houdingen. Ervaren yogi’s kunnen de FeetUp® gebruiken als ondersteuning voor een back drop (zie de uitgelichte afbeelding), een back bend of de forward bend. Bekijk anders even deze leuke video waarin je de variaties ziet die je kunt doen als je ervaren genoeg bent:

Meer weten? Of kopen?

Benieuwd naar wat de FeetUp® yogastoel jou kan brengen? Ben je op zoek naar een veilig hulpmiddel om in de hoofdstand te komen? En wil je vooral plezier beleven aan deze mooie houding? Via Oh My Yoga kun je de FeetUp® bestellen. Klik hier en verander jouw perspectief. Of kijk op feetup.eu voor meer info.

Enjoy XOXO

Astrid

(Visited 1.347 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.