Gezonde voeding & yoga, de basis voor geluk

Suus blogt: 5 dagen alleen maar SAP

Yoga kan je leven compleet veranderen. Misschien lees je dit en denk je: hoe dan? Lisanne van superyoga.nl leerde door yoga omgaan met haar auto-immuunziekte. Yoga, in combinatie met gezonde voeding, verbeterde haar gezondheid en bracht haar balans en geluk. Lees hier haar mooie, persoonlijke verhaal.

Door Lisanne:
Ik schrijf dit verhaal onder het genot van een zelfgemaakte brownie van rauwe cacaopoeder en amandelmeel. Klinkt dit je bekend in de oren? Zo ja, dan behoor je tot de minderheid want voor de meeste Nederlanders is het eten van ‘puur voedsel’ onbekend terrein. Een aantal jaren geleden wist ik er eerlijk gezegd ook weinig van. Ik dacht dat ik best gezond at, maar ik werd steeds zwaarder en voelde me allesbehalve energiek. Het was geen geheim dat mijn gezondheid niet goed was. In de afgelopen tien jaar kreeg ik een vervelende auto-immuunziekte die er onder andere voor zorgde dat mijn darmen niet goed functioneerden. Alsof dat nog niet genoeg was, kreeg ik depressieve gedachten. Wat ik absoluut niet wilde was ziek op de bank komen te liggen. Ik had er dus alles voor over om erachter te komen hoe ik weer gezond kon worden.

Na jarenlang verschillende ziekenhuizen te hebben bezocht, waar ik herhaaldelijk hoorde dat zij niks voor mij konden doen, nam ik het heft in eigen hand. Ik wilde niet de symptomen bestrijden, maar achter de oorzaak van mijn ziekten en depressieve gedachten komen. Ik zocht dagenlang het internet af en rolde van het ene concept in het andere, totdat een beschrijving van een health coach mij aansprak. Ze sprak over biologische voeding, in balans komen en gelukkig worden. Het klonk als een realistische en natuurlijke aanpak en dat haalde mij over de streep.  Met consulten, een voedingsplan en een gedegen sportadvies hielp zij mij op weg. Ik snapte er in het begin eerlijk gezegd weinig van, bijna alles was nieuw voor mij. Biologisch eten? Minder sporten? Yoga? Ik moest een paar maanden wennen aan mijn nieuwe healthy lifestyle.

Overdosis stress

Mijn health coach legde uit dat veel sporten voor mij niet per se de sleutel was tot een gezond leven. Ik mocht maximaal drie keer per week naar de sportschool en ze adviseerde mij zeker één per keer week een yogasessie. Ik hoor je denken: maximaal drie keer in de week sporten? Ik sportte al mijn hele leven veel, zeker vier keer per week. Door veel te sporten maakt je lichaam overmatig cortisol aan, wat ook wel het stresshormoon wordt genoemd. Af en toe een beetje stress kan geen kwaad, maar in mijn geval werd er langdurig een overdosis aan cortisol aangemaakt en dat kan slecht zijn voor je gezondheid.

Wat bleek: ik had onbewust veel stress, een flinke hormoondisbalans, en dit – gecombineerd met een verkeerd eetpatroon – leidde tot een ongezond lichaam en een geest die niet goed functioneerde. Mijn auto-immuunziekte en andere gezondheidsproblemen waren signalen dat mijn hormonen niet in balans waren. Om die balans terug te brengen, was het voor mij essentieel om niet te veel te sporten, rust op te zoeken en gezonder te gaan eten. Zo min mogelijk stress dus. Ik koos voor yoga om de rust vinden, wat ik kende van een aantal jaar geleden.

Happy Yoga

De combinatie gezonde voeding en yoga zorgden ervoor dat ik van depressief naar vrolijk ging en maar liefst 18 kilo afviel! Ik ben er inmiddels achter gekomen dat je darmflora 60 tot 70% van je immuunsysteem bepaalt en dat je twee soorten brains hebt: je hersenen en je ‘gut’ (darmflora) die naadloos samenwerken. Een ongezond lichaam betekende voor mij dus een ongezonde geest, en andersom. Door te starten met yoga leerde ik ontspannen, goed ademhalen en happy te zijn. Dat was een begin van het ‘herstel’  van een belangrijk deel in mijn leven. Tegelijkertijd pakte ik met een gezond eetpatroon en meer nachtrust het andere deel aan. In het verleden had ik ook een jaar lang aan yoga gedaan, maar achteraf bleek dat ik toen geen focus had. Ik wilde toen meedoen met de lessen en de oefeningen goed kunnen uitvoeren zonder een achterliggende gedachte. Door vooraf een doel te stellen (innerlijke rust, een hoofd zonder stress) werk ik nu toe naar een gewenst resultaat en dat blijkt positief te werken voor mij. Ik heb mijn draai gevonden, begin steeds meer van yoga te houden en mijn lichaam en geest beginnen meer en meer van mijn keuzes te houden. Ik ben weer zen en een aantal gezondheidsklachten (slechte huid, broze nagels, overgewicht) zijn geleidelijk aan verdwenen.

Superyoga

Omdat mijn vriend en ik ons vol enthousiasme in de gezonde levensstijl hebben gestort, bouwden we een enorme passie op voor alles wat hier mee te maken heeft. We verdiepten ons in vragen als: hoe werkt je lichaam? Hoe werkt je geest? Wat doet sporten met je? Waaruit bestaat onze dagelijkse voeding? Waarom en hoe moet je ontspannen? Hoe leeft het gros van Nederland en waarom zijn zoveel mensen ziek? En waarom komen sommige ziektebeelden in Oosterse culturen nauwelijks voor, terwijl ze in het westen (waaronder in Amerika) zo extreem voorkomen? Hieruit werd www.superyoga.nl geboren. Een webshop gericht op yoga producten, superfoods, eiwitten van de beste merken uit Europa en de VS en een omgeving waar iedereen lekkere gezonde recepten kan vinden.

Superfood

Een gezond leven bereik je door je lichaam en geest in balans te brengen, vandaar de combinatie tussen yoga en superfoods & eiwitten. Superfood is een populaire term, maar wat is het nu eigenlijk? Je kunt superfood samenvatten in één voedingsbron met een grote hoeveelheid aan vitaminen, mineralen, enzymen en voedingstoffen. Een superfood bevordert je welzijn en kan disbalansen en processen in je lichaam herstellen. Het fijne is dat een superfood geen chemicaliën, (groei-) hormonen en pesticides bevat. Het is belangrijk om superfoods als aanvulling en extra boost op je dagelijkse voeding te gebruiken, niet als vervanging. Ieder mens is anders en heeft ook andere voedingsstoffen nodig. Dat geldt ook voor superfoods: kies wat bij jou past en waar jij behoefte aan hebt. Zo helpt de superfood Chlorella mij aan energie en gebruik ik maca poeder omdat het bijdraagt aan herstel van de hormoonbalans.

Geluk

Ondertussen ben ik een stuk gezonder gaan leven en zijn mijn lichaam en geest weer in balans. De weegschaal geeft nog steeds -18 kilo aan. Voor mij en mijn omgeving is duidelijk dat in balans zijn een wisselwerking is tussen een gezond eetpatroon en innerlijke rust. Natuurlijk moet ik nog hard werken om bij mijn streefdoelen te komen, maar daarvoor heb ik nog alle tijd.
Voor mij was balans vinden en afvallen een eerste – en de belangrijkste – stap, nu kan ik eindelijk gaan opbouwen. Mijn doel voor 2015 is om yoga verder uit te bouwen en het een grotere rol in mijn leven te laten spelen. Doordat ik een groot gedeelte van de problemen die ik had met mijn gezondheid heb opgelost, heb ik in het nieuwe jaar meer tijd en focus voor yoga. Met yoga, het vasthouden van een gezond eetpatroon en het ervaren van geluk hoop ik mijn uiteindelijke streefdoel te behalen: het omkeren van mijn auto-immuunziekte.

Namasté

Vitaminboost Amstelveen

Lisanne is oprichter van Superyoga.nl, een omgeving en webshop waarin kwaliteit van leven voorop staat. Superyoga.nl stelt dat gezonde voeding de basis legt voor geluk en een goede gezondheid en yoga draagt bij aan een leven zonder stress. Op Superyoga.nl vind je verschillende omgevingen waar je informatie kunt vinden over alles wat te maken heeft met gezondheid.

(Visited 454 times, 1 visits today)

One Comment on “Gezonde voeding & yoga, de basis voor geluk

  1. Heel mooi verhaal!!:) Ook heel herkenbaar. Het was bij mij alleen niet plotseling een eye-opener maar geleidelijk steeds een stapje verder. Eerst gezonder eten, daarna minder hormonen toen steeds meer serieus yoga beoefenen. Ik sport nu ook geleidelijk aan steeds minder en vervang dit door meer yoga. En voeding ben ik nu uiteindelijk op het punt waar ik wil zijn (whole food- plant based). Elke dag een stukje gelukkiger en lekkerder in mijn vel! Leuk om dit soort verhalen van anderen ook te lezen en jammer dat we nog steeds in de minderheid zijn. Maarja, dat is een mooi streven voor de toekomst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *