Yoga Festival Haarlem: Finger yoga, chai & superfoods

Afgelopen weekend bezochten meer dan duizend (potentiële) yogi’s de allereerste editie van Yoga festival Haarlem om zich onder te dompelen in yoga, meditatie en Indiase muziek en dans. Astrid was erbij om de yogasfeer te proeven en verslag te doen.

‘Het is zondagochtend iets na tienen…al gapend en de slaap uit mijn ogen wrijvend zit ik in de auto op weg naar Landgoed Elswout bij Haarlem. Het was een latertje vannacht na de spannende wedstrijd van het Nederlands elftal in de kwartfinale en een vroegertje toen dochterlief al om zes uur aan het springen was in haar bedje. Eigenlijk komt het yoga festival op het goede moment; ik kijk ernaar uit om te kunnen ontspannen op een yoga-mat.

Copyright Yoga Festival Haarlem 2014

Copyright Yoga Festival Haarlem 2014

Ik verwacht dat ik een van de eerste festivalgangers ben, rond dit tijdstip. Dus rustig aan kachel ik door…Als ik aankom bij het parkeerterrein blijkt die vol, het is al best druk. Op zo’n twintig minuten lopen, kan ik de auto wel kwijt. De wandeltocht door het dichte bos met hier en daar open weilanden is absoluut geen straf, ik passeer oude koetshuizen, spot lammetjes in de wei, een hert in de verte en moet uitkijken voor opspringende kikkers. Een mooie, inspirerende omgeving om je te begeven in yogasferen.

Rondsnuffelen op de bazar

Als ik onder de toegangspoort van het landgoed doorloop, kom ik uit op een statige laan waaraan zich de Yoga Lifestyle Bazar bevindt met meer dan dertig kramen. Voor een meer klassieke en traditionele verdieping in yoga en voor hippe, moderne lifestyle artikelen. Zo kun je bij de stand van nieuwetijdswinkel Ananda terecht voor wierook, etherische oliën en spirituele boeken, biedt Zen Reizen inspirerende yoga-vakanties waaronder een yoga reis naar Suriname – die me overigens te gek lijkt – en geeft de organisatie Art of Living informatie over het aanbod meditatiecursussen.

standbazar

Ook aanwezig: Kate & Jakob, van de stijlvolle yoga outfits voor vrouwen én mannen. De stand van I Love Yoga, bekend van de all over print leggings van de merken Onzie en Teeki, trekt in het bijzonder mijn aandacht. Hoe kan het ook anders met die toffe kleurige leggings. Ik kan urenlang rondsnuffelen op de bazar. Maar na een meet & greet met Margreet van der Heide van I Love Yoga die ik onlangs interviewde (interview lees je binnenkort op Oh My Yoga), is het yoga time.

Iyengar in de Zen tent

Zen-tent

Het is de tweede festival-dag en ik kan me vandaag verdiepen in dertig verschillende yogastijlen. Er worden lessen en workshops gegeven in zeven tenten. Van Hatha yoga  in de Ohm tent en Iyengar in de Zen tent tot Kundalini in de Prana tent. Voor ieder wat wils.

zen-tent-2

Voor senioren is er bovendien een speciale les Easy Yoga en kinderen van twee tot vier jaar kunnen meedoen met Kinderyoga. Er zijn speciale try-out workshops van een halfuur, voor wie wil kennismaken met een nieuwe stijl. Dat spreekt me wel aan. Mijn interesse gaat uit naar Hormoonyoga – waar ik veel over heb gehoord – Well Woman yoga en ook Finger yoga. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, want er staat al een lange rij voor de workshop Finger yoga van Lucia Ten-Jet-Foei. Geen idee wat ik me erbij moet voorstellen, maar juist daarom wil ik het proberen.

Trying out Finger yoga

Try Out tentLucia geeft in haar studio in Haarlem Okido yoga gecombineerd met adem- en ontspanningstraining. Ze legt uit hoe het toepassen van Shiatsu, Japanse drukpunt massage, bepaalde yoga-houdingen kan versterken en verbeteren. Bepaalde drukpunten in de handen en handpalmen hebben een connectie met verschillende lichaamsgebieden. Masseer en druk je op je knokkels van je middelvingers en handpalmen dan heeft dit een gunstig effect voor je onderrug en je wervelkolom. We proberen het uit door vanuit een staande positie voorover te buigen en te kijken hoe ver we komen. Daarna masseer ik op aanwijzing van Lucia mijn handen en probeer het weer. En inderdaad, het gaat wat soepeler en de buiging gaat iets dieper. Zo zijn er ook druk- en massagetechnieken die bijvoorbeeld de down dog en een balanshouding op een been ondersteunen en versterken. Het is een leuke, leerzame en speelse les. Leuke van zo’n try out, je komt in aanraking met iets wat je anders misschien nooit zou hebben gedaan.

Yogamat als picknick-kleed

sfeer2

De algehele sfeer op het festival is gemoedelijk en lekker down to earth. Wie hier meedoet aan een les, of dat nu Ashtanga of Iyengar yoga is, zit zeker niet tussen de fanatiekelingen. Het festival trekt vooral beginnende yogi’s, variërend van jong en oud en man/ vrouw, alhoewel vooral de vrouwen vertegenwoordigd zijn.  ‘Niet op Facebook plaatsen hoor mam’, zegt een – naar ik schat – zestienjarige tegen haar moeder die een foto maakt. Zo hip vindt ze het – denk ik – nog niet om aan yoga te doen. Misschien komt daar vandaag wel verandering in. Opvallend is dat veel bezoekers er in hun eentje op uit zijn getrokken. Ik raak in gesprek met iemand van eind twintig die sinds vier maanden aan yoga doet en aan het uitzoeken is welke stijl bij haar past. Daar is zo’n festival ideaal voor. Aan kinderen is ook gedacht, zij kunnen zich uitleven op het kinderveld waar ze kunnen schilderen, knutselen en heerlijk kunnen ravotten. Hier en daar fungeert de yoga-mat dan ook als speel of picknick-kleed.

festival

Er verzamelen zich donkere wolken boven het terrein, er waait een parasol boven mij om en dan begint het  hard begint te regenen…en toch blijft de sfeer gemoedelijk. ‘Ach, dan worden we maar een beetje nat’. Het mag de pret niet drukken. Ik vermaak me in ieder geval prima, met een biologische Chai van Yogi Tea en met op de achtergrond de mantra’s die te horen zijn vanuit de Ohm Tent. Ik word er nog relaxter van.

Raw Food Spaghetti & Vega(n) Sushi

sushi

Als ik me weer naar de try out tent begeef om mee te doen met de meditatie les, blijkt die al te zijn begonnen. Jammer, niet goed gelet op de tijd, maar gelukkig genoeg te doen hier. Ik wandel richting het proefplein en laat mijn zintuigen prikkelen. Superfood chocoladetaartjes, raw food spaghetti, vega(n) sushi…ik denk dat het wel goed gaat komen met de lunch…

spaghetti

Lachen met Gurbatchan

Wanneer ik richting het massageveld loop, ontmoet ik Gurbatchan Singh, hij zit op een matje op het gras en valt op door de gele smiley sticker op zijn witte jas en de tulband. Hij is geboren in India en woont in Amersfoort, een stadsgenoot dus. Eind van de middag geeft hij een Lach workshop. ‘Kom ook!’ Uhmmm, ik weet het nog niet, een lach workshop is niet echt mijn ding. Gurbatchan nodigt me uit om dan een keer deel te nemen aan zijn Kundalini yoga en meditatie-les in zijn yoga studio Yoga-G in Amersfoort, wat ik zeker ga doen.

Gurbatchan

Publiekstrekkers

Het festival wordt drukbezocht, maar doordat de tenten zijn verspreid over het terrein en er doorlopend lessen worden gegeven, zit je niet tussen een drukke menigte. Enkele workshops blijken enorme publiekstrekkers, waaronder die van Johan Noorloos (Verleg je grenzen middels meditatie door beweging) op zaterdag en vandaag de Iyengar yoga van Sarah Sainthill en de workshop ‘Mantra zingen’ van Amrit Dev Kaur. Om iedereen mee te kunnen laten doen, worden de zijwanden uit de tenten gehaald voor meer ruimte. Het kan allemaal, niemand is teveel. En juist dat zorgt juist voor een gezellige, vrolijke sfeer.

mantra

Het zonnetje schijnt weer volop. Terwijl ik het programmaboekje erbij pak en bedenk wat ik allemaal nog wil gaan doen, zak ik onderuit in een stoeltje. Eerst maar even genieten van de zon, de muziek en van mijn Indian chai…En dan zien we wel verder.

zenMeer weten over Yoga Festival Haarlem, kijk dan op www.yogafestivalhaarlem.nl

(Visited 173 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.