Ying en yang yoga, 15 minuten per dag

Het derde boek dat we deze decembermaand bespreken en tevens cadeau geven is: Yoga 15 minuten per dag, van de Zweedse Ulrica Norberg. Ze laat zien hoe je door dagelijkse korte, efficiënte yogasessies bewuster leert leven. Met minder stress, meer kracht en meer energie. Mooie voornemens voor 2015, niet?

Yin & Yang

Voor Ulrica, die zelf ruim twintig jaar yoga geeft in Zweden, is (hatha) yoga een onschatbaar instrument gebleken om balans te creëren in haar training, haar dagelijks leven en werk en in relatie tot wie zij is en de mensen om haar heen. Vooral de combinatie tussen yin en yang yoga oefeningen, de mix tussen activiteit en rust, hebben haar leven verrijkt.

Bij yin yoga blijf je langer en in stilte in de houdingen om innerlijke kracht op de bouwen, terwijl je bij yang yoga bewegingsoefeningen uitvoert op de stroom van de ademhaling. Het doel van yin yoga is een grotere elasticiteit van het bindweefsel in het lichaam. Yin yoga stimuleert de bloedsomloop in de spieren en maakt het ook makkelijker om spanningen en stress los te laten. In Yoga 15 minuten per dag behandelt Ulrica zowel herstellende als opbouwende oefeningen. Ze mixt oefeningen die het bindweefsel elastischer en de geest harmonieuzer maken (yin) met oefeningen die energie geven en het spierweefsel sterker maken (yang).

Ujjayi ademhaling

Na een introductie in yoga en ademhalingstechnieken, waaronder uitleg over de ‘Ujjayi ademhaling’ (verruimende ademhaling) en de ‘Nadi shodhana’ (afwisselende neusademhaling) volgt een hoofdstuk over energiebalans en de kracht van meditatie. Onderwerpen die in veel yogaboeken – in meer of mindere mate – worden aangehaald. Pluspunt van dit boek is dat Ulrica op een vrij eenvoudige manier uitlegt wat het belang is van ademhalingsoefeningen en van meditatie- en visualisatie-oefeningen tijdens yoga. Ze geeft uitleg bij de oefeningen en vertelt over de mogelijke effecten (meer focus, meer rust, meer concentratie) van bepaalden ademhalingsoefeningen tijdens de yoga. Erg leerzaam en ook leuk om te lezen.

Yoga met of zonder props

UlricaNorberg

Na de basistheorie kun je zelf aan de slag met de yoga-oefeningen. Ulrica behandelt staande houdingen, vooroverbuigingen, achterovertuigingen, armbalansen en twists. Geïllustreerd met prachtige foto’s van Ulrica zelf, gemaakt in een sfeervolle omgeving. Waarbij extra aandacht voor de houding, de focus van je blik (drishti) en je ademhaling. Fijne van dit boek is dat Ulrica laat zien hoe je met behulp van props, goede hulpmiddelen, zoals een rolkussen, een blok en een riem, een bepaalde houding makkelijker maakt, je gewrichten ontlast en/ of je yoga beoefening verdiept.

Yogasessies van 15 minuten

Wat dit boek een grote meerwaarde geeft, zijn de yogasessies aan het eind van het boek. De sessies hebben een yin en yang yoga karakter. Ben je een beginner met een beetje ervaring dan zijn de yin yogasessies fijn om je beoefening langzaam op te bouwen. Doe je langer aan yoga dan kun je kiezen voor de meer dynamische serie yang yoga-oefeningen. Ik heb de yang yogasessie ‘kracht en energie’ gedaan en was er zo’n twintig minuten mee bezig. Lekker om te doen in de ochtend, om de dag energiek te beginnen. Hoewel Ulrica de oefeningen aanraadt aan beginners, is het wellicht handig als je enige basis yoga-ervaring hebt. Hoe makkelijk de down dog, de krijger 1 en de krijger 2 er ook uitzien op een foto, wil je echt voordeel halen uit je beoefening dan is een correcte uitvoering van de houding en een juiste ademhaling essentieel. Als je langer aan yoga doet, kun je de opgezette sessies uitvoeren of gebruiken ter inspiratie voor je beoefening.

Na ongeveer twaalf weken van regelmatige yoga-beoefening van een kwartier per dag, kom je – volgens Ulrica – in een bepaalde routine, een yoga flow. En ervaar je wat yoga voor jou kan betekenen.

Win!

Cover-UlricaNorberg-yoga-15minutenWil je 2015 gezond en bewuster ingaan? Dan is dit boek een aanrader. Oh My Yoga geeft een exemplaar van het boek Yoga – 15 minuten per dag cadeau. Kans maken? Het enige wat je hoeft te doen is vriend worden van de Facebook-pagina van OMY en like de bijbehorende post. Mail dan ‘yoga in 15 minuten’ naar info@ohmyyoga.nl. *

Yoga 15 minuten per dag, auteur Ulrica Norberg, hardback, 96 pagina’s, prijs: € 15,95, Uitgever Altamira – Gottmer, www.gottmer.nl.

Op zondag 28 december de vierde en laatste boekbespreking en ook win-actie van dit jaar: Yoga Body, Buddha Mind van Cyndi Lee.

 

*Voorwaarden Winactie:

  • 1 reactie en e-mail per deelnemer,
  • deze winactie is geldig tot woensdag 31 december, 12.00 uur.
  • de winnaar wordt per mail op de hoogte gebracht,
  • over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

 

(Visited 2.566 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.