Het onthaasten kan beginnen! verslag van een yoga & meditatie workshop

Het Banyan Centre for health & happiness in Voorst biedt workshops, lezingen, trainingen en begeleiding voor een gezond lichaam, een lichtere geest en een ontspannen gevoel. Astrid van Oh My Yoga nam deel aan de workshop Yoga en meditatie en ontdekte inspiratie, rust en stimulans op een wel heel mooi plekje in Nederland.

Het onthaasten kan beginnen!

Omringd door de bossen van de Veluwe, nabij weidevelden en direct aan het grote meer van Bussloo, bevindt zich wellness resort Thermen Bussloo. Een oase van rust ver weg van de drukte van de stad. Zodra ik de auto uitstap, gaat er een knop om: het onthaasten kan beginnen. Wie hier niet kan ontspannen, kan het – denk ik – nergens. Alles hier roept op tot kalmte en stilte. Het is zaterdagochtend 9.00 uur, de eerste gasten melden zich aan voor een dagje of weekend wellness. Sinds september 2013 is Thermen Bussloo ook de locatie van het Banyan Centre, een bewustwordingscentrum voor lichaam en geest. Vandaag zal ik deelnemen aan de workshop yoga en meditatie, vooral omdat ik wil ervaren hoe het is om op een ‘anonieme’ plek – zonder deadlines, druk en werkstress – aan yoga te doen en te mediteren. En om mijn emotionele en spirituele batterij weer op te laden.

TB-Hotel1

Yoga is universeel

Samen met veertien andere deelnemers word ik ontvangen door yogadocenten Mirjam de Hoon van Hearts of Living en Jasmijn Koelink van Yogamoves. Voor iedereen ligt er een yogamat klaar, inclusief bolster, zitkussen, oogkussentje en allerlei props waaronder blokken en een riem. Hoe het ook zal zijn en wat we ook gaan doen, ik laat het over me heen komen. Uit een rondvraag blijkt dat er zowel beginnelingen als ervaren yoga- en meditatie-beoefenaars en yogadocenten aanwezig zijn. Onder hen een moeder met twee volwassen dochters. Een van de dochters is een bevlogen yogi, de andere dochter heeft één keer eerder aan yoga gedaan en hun moeder zoekt vandaag vooral verdieping in meditatie. ‘Wat je achtergrond en ervaring ook is, yoga is universeel en voor iedereen geschikt’, benadrukt Mirjam voordat de workshop van start gaat.

We beginnen met de liggende vlinderhouding, de Supta Baddha Konasana. ‘Met deze ontspannende oefening openen we onze borst en het hart’, legt Mirjam uit. Ik ga liggen op mijn rug, plaats mijn voetzolen tegen elkaar aan en laat mijn knieën rustig naar buiten vallen. Onder mijn rug plaats ik – in de lengte – een kussen. We mogen gebruikmaken van de props, ik plaats een zachte deken onder mijn knieën zodat ik wat relaxter lig en maak een lus van de riem en doe deze om mijn voeten en middel zodat ik comfortabeler in de houding kan blijven. Ik adem diep in en uit en laat verder de zwaartekracht zijn werk doen. In deze houding blijven we tien minuten liggen. Dan krijgen we de tijd om het effect van de houding op het lichaam na te voelen. Door de geest te observeren in verschillende houdingen herken je mentale patronen en emoties die getriggerd worden. Met de Supta Baddha Konasana hebben we daar een begin mee gemaakt.

Surya Namaskar

Aansluitend starten we met de Yang yoga sessie, Vinyasa, die wordt gegeven door Mirjam. We beginnen met een aantal Zonnegroet-reeksen, zodat we meteen onze spieren in beweging kunnen aanvoelen. De Zonnegroet (Surya Namaskar) wordt traditioneel gedaan om de energie in het lichaam te activeren en dient als warming-up ter voorbereiding op de yoga houdingen. Vijftien tot twintig minuten lang doen we de twaalf oefeningen die onderdeel zijn van de Zonnegroet, waaronder de berghouding (Tadasana), de vooroverstrekking (Uttanasana), de opwaartse hond (Urdhva Mukha Svanasana) en de omlaagkijkende hond (Adho Mukha Svanasana). Vinyasa is een dynamische vorm van yoga waarbij de verschillende houdingen elkaar in een vloeiende beweging en op het ritme van de in- en uitademing afwisselen. Het is een inspannende vorm van yoga, waarbij elementen uit de Zonnegroet telkens terugkomen. Het vergt wat fysieke kracht, toch lijkt het erop dat iedereen in de zaal goed kan meedoen. En waar nodig schiet Mirjam te hulp. Volgens de docente ligt de focus echter niet op het perfect uitvoeren van een houding, want de uitvoering van een houding is voor iedereen anders. Mirjam: ‘Er is in yoga geen eindhouding, de enige eindhouding is meditatie of de eindontspanning.’ De ademhaling is daarentegen van essentieel belang. Door bewust te worden van je lichaam en ademhaling nodig je de onrustige geest op een zachte manier uit in het huidige moment.

Introductie Vipassana

Na de Yang-les krijgen we een introductie in Vipassana, oftewel inzichtmeditatie. De workshop van vandaag is tevens een introductie in mindfulness. Met de beoefening van de Supta Baddha Konasana hebben we daar al een begin mee gemaakt. Mindfulness kun je zien als een westerse techniek van het Boeddhistische Vipassana. Mirjam legt uit dat Vipassana neerkomt op de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. Vipassana is een meditatietechniek waarbij je de geest zuivert tot in de diepste lagen. De toepassing ervan maakt het mogelijk mentale spanningen op te lossen en een positiever, evenwichtiger en gelukkiger leven te leiden. Iedereen kan Vipassana leren, ervaring met meditatie is niet nodig. ‘Neem een zithouding aan die voor jou comfortabel is, de komende tien minuten lassen we een stilte in en zowel voor jou als de anderen is het prettig wanneer je je niet hoeft te verplaatsen en uit de houding hoeft te komen.’ Ik ga op een kussen zitten en trek een warme deken over me heen, dan sluit ik net als de rest mijn ogen. Het is een meditatie in stilte, maar we werken niet aan het creëren van een compleet vredige stille mind. We werken tijdens de sessie aan het kunnen laten zijn van wat er is. Ik observeer mijn ademhaling en gedachten, accepteer mijn gedachten en focus me weer op mijn ademhaling. Voordat ik het weet, zijn de tien minuten al verstreken.

Yin yoga: ‘zijn’ in plaats van ‘doen’

Na de meditatie volgt een korte pauze waarna de Yin yoga les begint. Door een goede afwisseling van theorie, yoga en aandacht en meditatie-oefeningen krijgen we voldoende ruimte om alles te laten bezinken. De fysieke uitdaging ligt niet te hoog, zodat iedereen kan meedoen. Dat geldt met name voor de Yin yoga les. ‘Het is een yogastijl die je leert te ontspannen, de nadruk ligt meer op het ‘zijn’ dan op het ‘doen’, vertelt Jasmijn die de les zal verzorgen. Anders dan bij Yang blijven we nu langer in de houdingen, waardoor we de ‘chi’, lichaamsenergie, in onze organen stimuleren. Door langer in de houding te blijven en te voelen wat een houding met je doet, leer je je eigen reactiepatronen eerder en beter herkennen. Er ontstaat zo ruimte om minder vanuit automatische gewoontes te reageren. Jasmijn: ‘Yin yoga is eigenlijk mediteren in bewegen, het wordt soms als makkelijk ervaren. Maar juist door de beoefening van Yin kan er van binnen veel gebeuren en een wervelstorm aan emoties loskomen. Yin brengt je daardoor dieper tot jezelf.’

De Yin yoga les eindigt met een Metta (Loving kindness) meditatie. Metta betekent liefdevolle vriendelijkheid. Jasmijn begeleidt deze meditatie. Ze vraagt ons om onszelf in stilte geluk, gezondheid, vrede, vreugde en een leven zonder stress en lijden toe te wensen, vervolgens een dierbare ditzelfde toe te wensen en tot slot een onbekende of iemand met wie we een vijandige relatie hebben dit toe te wensen. Tenslotte richten we onze gedachtes van metta tot het gehele universum en alle wezens die daarin leven. Ook in deze meditatie trainen we ons vermogen om onze aandacht te richten en meer hier en nu aanwezig te zijn.

Echt leren luisteren

Er is ook ruimte voor zelfreflectie. Leren luisteren naar jezelf en anderen staat in het laatste onderdeel van de workshop centraal. We krijgen een pen en papier aangereikt en drie vragen voorgelegd: waar loop je tegenaan, wat zou je anders willen en wat houd je tegen? De antwoorden die we opschrijven zijn voor onszelf, we hoeven ze niet te delen. Doel is om echt te luisteren naar wat je hart je te vertellen heeft. In eerste instantie heb ik geen idee wat ik nou moet opschrijven, maar als ik mezelf een paar minuten rust gun, schrijf ik zo twee kantjes vol. Net als de yoga en meditatie-oefeningen dient deze schrijfoefening tot het verkrijgen van inzicht in jezelf. Je ontwikkelt het vertrouwen om te zien wat er werkelijk is, om je hart meer te openen en te leven vanuit liefde. Na de schrijfoefeningen gaan we in tweetallen tegenover elkaar zitten. Bedoeling is om niet met elkaar te praten maar naar elkaar te luisteren. Terwijl de een aan het woord is, moeten we onze volledige aandacht tot die persoon richten. Ik merk dat ik meer moeite heb met praten dan met actief luisteren. Geen idee waar ik het in die paar minuten over moet hebben en het voelt vreemd om geen reactie van de ander te krijgen. Geen goedkeurend knikje, geen lachje, geen wiebelend hoofd ter bevestiging. Ik merk andersom wel dat ik actief luister wanneer de ander aan het woord is. De opdracht zet me  aan het denken: hoe vaak luister ik echt naar iemand? En hoe vaak hoor ik alleen mezelf praten? Ik neem me voor hier in het vervolg op te gaan letten.

De workshop komt tot een eind en wordt afgerond met een meditatie. De deelnemers zien er relaxt, tevreden en ontspannen uit en vertrekken richting de sauna van de thermen om daar na te genieten van een inspirerende en ook wel intense ochtend. Ik voel me letterlijk lichter en leger in mijn hoofd. De workshop voelde als een korte escape, waarin ik de rust heb ervaren waar ik even behoefte aan had. Terwijl ik in de auto zit en het mooie Bussloo achter me laat, weet ik dat ik snel nog een keer terugkom naar dit mooie plekje.

Ben je nieuw met yoga en meditatie, laat je dan niet afschrikken door de termen in het Sanskriet. Ik heb ze zoveel mogelijk tussen haakjes gezet, zodat je – mocht je daar geïnteresseerd in zijn – kunt opzoeken wat de houding inhoudt en hoe die eruit ziet. 

Workshop Yoga & meditatie

Logo Banyan Centre

Ook deelnemen aan deze workshop in het Banyan Centre? Op 10 mei vindt de eerstvolgende workshop Yoga & meditatie plaats. Kijk op de website van Banyan Centre voor meer informatie.

Datum en tijd: 10 mei, van 9.30 – 13.00 uur.

Kosten: € 49,50 (inclusief koffie, thee en lichte snacks). Wanneer je deze workshop boekt, kun je kosteloos gebruik maken van de sauna-faciliteiten t.w.v. € 32,50.

Waar:

Banyan Centre in Hotel Thermen Bussloo
Bloemenksweg 38
7383 RN Voorst

Meer weten over Vipassana? Lees ook:

Be Patient, Be Happy, persoonlijk verslag van een 10-daagse Vipassana retraite.

(Visited 348 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.