What about my yoga mat?

Een goede mat is essentieel tijdens de yoga-les. Onvoldoende grip, wegglijden van je mat, een bobbelige ondergrond…factoren die best storend zijn tijdens yoga. Maar wat is nu een fijne mat? Het is een vraag die OMY blogger Suus vaak krijgt wanneer ze les geeft. Tijd voor een blog over de yoga mat.

Mijn favoriete yoga mat? Dat is een makkelijke vraag:

eKo Superlite Travel mat van Manduka

Manduka Travel mat

Waarom? Omdat deze mat zo lekker licht is, gemakkelijk mee te nemen is (opvouwbaar en/ of oprolbaar en dus handig op reis), nauwelijks slijt en veel grip heeft (je glijdt niet uit). Veruit mijn favoriet, na het proberen en vooral verslijten van vele yogamatten. Let wel op: hij is te dun om als enige mat te gebruiken. Als ik les geef of een les volg bij een studio dan leg ik ‘m altijd over de aanwezige mat heen. Voor thuis zou ik een andere yogamat aanraden. Maar dat is zeer persoonlijk en afhankelijk van jouw yoga-ervaring, het soort yoga dat je doet en het aantal keer dat je yoga doet per week. Deze mat is onder andere verkrijgbaar bij Yogisha.nl, prijs: € 40,-.

Je eigen yoga mat aanschaffen? Let dan op:

  •  De dikte: 4 a 5 mm is gangbaar maar 6 mm is fijner. Zeker als je begint omdat dan je lichaamsdelen nog moeten wennen aan het contact met de mat/vloer. Maar ook fijn als je op een koude vloer oefent of buiten ligt waar de ondergrond soms niet helemaal vlak is. Er zijn overigens ook yogamatten verkrijgbaar van 8 mm maar die heb ik zelf nooit geprobeerd.
  • De lengte en de breedte: 61 x 180 is gangbaar. Als je lang bent zou ik een iets langere aanraden. Breder zou ik niet aanraden, dat heb ik 1 x gehad en vond ik gênant in volle lokalen omdat ik dan altijd meer plek in beslag nam. Op Yogisha.nl vind je yogamatten in verschillende lengtes, breedtes en diktes.
  • Grip: ja!! Zo fijn als je stevig staat en dus niet uitglijdt op je mat. Overigens is het belang van grip afhankelijk van het soort yoga dat je doet. Bij yin-yoga is dit bijvoorbeeld niet belangrijk.
  • Slijtage-gevoeligheid: ook weer afhankelijk van hoe vaak je yoga beoefent en het soort yoga dat je doet. Bij rustigere vormen van yoga is dit minder belangrijk. Ik gebruik bijna dagelijks mijn yoga mat en doe veel aan flow-yoga. Met name de houdingen waarbij je je voet tussen je been moet stappen, veroorzaakt snel slijtage van je mat.
  • Geen pilates mat. Ik zou het afraden om een pilates mat te gebruiken. Deze zijn weliswaar wat dikker maar hebben absoluut geen grip. Bovendien kun je er lastiger balanshoudingen op doen.

Waar te koop?

Er zijn veel yoga matten te koop, in zeer uiteenlopende prijzen. Via webshops, sportwinkels en lifestyle shops. Hieronder een greep uit het assortiment verkrijgbare matten:

  • Marktplaats heeft veel aanbiedingen, handig om je daar even te oriënteren of voor een goede prijs een mat aan te schaffen en deze te proberen.
  • Xenos, yoga mat met afmeting 61×173 cm, in blauw of roze en je hebt ‘m voor € 7,99.
  • De Love Yoga mat gebruiken we altijd tijdens de yogacruises, het is een comfortabele, redelijk slijtvaste mat. Lichtgewicht en makkelijk oprolbaar. Verkrijgbaar is zeven frisse kleuren en in 4 mm of 6 mm. Onder andere te koop bij Yogashop.nl. Prijzen vanaf 20 euro.
  • Lululemon. Wat een mooi merk voor kwalitatief goede yoga- en sportkleding, yoga accessoires en matten. Goedkoop zijn de matten niet, prijzen beginnen bij 50 euro, afhankelijk van de dikte. Maar dan heb je wel een mat die super absorberend is (hoe veel je ook zweet tijdens je practice, het vocht wordt direct opgenomen en je glijdt niet weg), die een goede griplaag heeft en die makkelijk schoon te maken is met een warm sopje. Ideaal dus voor dag in dag uit yoga op je mat.  Als je je inschrijft voor de nieuwsbrief dan zie je af en toe gratis yogalessen voorbij komen die worden gesponsord door Lululemon. Kun je meteen een Lululemon mat proberen. Inschrijven kan via de homepage: www.eu.lululemon.com.

Tot zover mijn tips over en ervaringen met de yoga mat. Hoe zit dat eigenlijk met jou? Ben jij blij met jouw mat? Tip ons dan en laat je reactie hieronder achter.

Suus

Suus-zeeSuus de Jong (1972) geeft wekelijks Vinyasa flow yoga bij Yogatelier in Amsterdam. Daarnaast is ze yogadocent en masseuse tijdens yoga-weekenden van Lighthouse Works en verzorgt ze yogacruises in Turkije (www.yogacruise.nl) en Griekenland (www.ionian-sailing.com). Ook werkt ze als freelance projectmanager voor reclamebureaus, goede doelen en grote merken. Meer blogs van Suus lezen? Je vindt ze hier: Blogs Suus de Jong.

 

 

 

© Op de inhoud op Oh My Yoga – tekst, artikelen, afbeeldingen – berust copyright. Zonder toestemming mag je niks van de inhoud overnemen. Laat je vooral inspireren door de blogs, maar niet verleiden tot het overnemen van (of delen van) de inhoud.

 

 

(Visited 984 times, 1 visits today)

One Comment on “What about my yoga mat?

  1. Pingback: NEW LULULEMON Back to Class Backpack & Crossbody Bag Pacific |

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *