Overal mindful met de VGZ Mindful Coach app

Stilstaan bij die mooie zonsondergang, echt luisteren naar dat mooie liedje op de radio, rustig eten en genieten van een lekkere maaltijd. We zijn vaak veel te gehaast om de kleine dingen te waarderen. Stilstaan, genieten, ontspannen? Waar halen we de tijd vandaan?! En hoe vinden we ruimte in de agenda? En toch kan het allemaal best eenvoudig zijn. Het enige wat je nodig hebt is je mobieltje of een tablet. Zo probeerde ik onlangs de VGZ Mindfulness Coach App.

Mindfulness thuis, in de trein, op ’t werk

selecteer-oefening

Mindfulness betekent kort gezegd: leven in het hier en nu. Oftewel: waar jouw aandacht is daar ben jij.  Dat betekent onder andere dat je niet denkt aan de bus halen tijdens je ontbijt en dat je niet denkt aan je vergadering terwijl je staat te douchen. Klinkt makkelijk, alleen hoe leer je de aandacht te focussen op het nu?
De VGZ Mindfulness Coach App biedt een laagdrempelig programma van 5 weken.

Het programma staat vast en kun je in 5 weken doorlopen. Je kunt daarnaast ook zelf bepalen wanneer en waar je de oefeningen wilt doen. Zit je op je werk, in de bus of ben je thuis? Dan kun je een losse oefening kiezen. Kies een locatie, de tijd die je hebt voor de oefening en een doel (rust, helderheid). Zoals de oefening ‘Mediteren op muziek‘ wanneer je bijvoorbeeld in de trein zit. Of de oefeningen ‘wachten met aandacht’ en ‘traplopen’ tijdens de lunchpauze op je werk. Je kunt de oefeningen simpelweg doen wanneer het jou uitkomt.

Mindfulness binnen handbereik

Ideaal als je jezelf niet wilt vastleggen aan een wekelijkse groepsles en andere ‘verplichtingen’. In 5 weken leer je mindful te leven. Wat niet betekent dat het na 5 weken ophoudt. Met je iPod of iPad binnen handbereik kun je altijd een oefening doen, wanneer je er behoefte aan hebt.

Laagdrempelig

visualisatieEen prettige (mannelijke) stem begeleidt je bij de oefeningen en geeft tips om mindful te zijn. Je doet het dus niet ‘alleen’. Dat vind ik zelf wel prettig. Je kunt wel in een boek lezen over een bodyscan maar als je niet weet wat je precies moet doen, dan doe je het vaak ook niet. Of je neemt het allemaal niet zo serieus. De ingesproken bodyscan (in een lange en korte versie) leid je stap voor stap door de bodyscan, op weg naar meer ontspanning.

De app is gratis, wat een grote plus is. Eigenlijk houd niets je tegen om de app te installeren en 1 of 2 oefeningen te proberen. De app is te krijgen via de App Store of Google Play Store. Dit kan ook als je niet bij VGZ verzekerd bent.

Ervaar en waardeer

vgz oefening

Nog even dit: de Mindfulness Coach helpt je een begin te maken met mindful leven, beter om te gaan met stress en zelfbewuster te worden. Maar stel jezelf geen al te hoge doelen en verwacht geen levensverandering als de 5 weken voorbij zijn en je de oefeningen hebt afgerond. Zie het als een kennismaking met mindfulness, een eerste stap richting mindful leven. Ervaar de oefeningen en waardeer de kleine ontspanningsmomenten. Dan ben je al veel verder dan toen je begon.

Kijk hier voor meer informatie over de VGZ Mindful Coach App.

Interessant artikel? Lees dan ook: 

Uitgelicht: meditatie en ontspanning app.

(Visited 1.051 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.