Urban Goddess, Rock Chick onder yogakleding

Stoere yogakleding voor de stadse vrouw? Marlene Smits miste dit in het yogakleding-aanbod. Ze bedacht en creëerde Urban Goddess. Een gouden zet: 2014 was een topjaar! Het label dat staat voor een stoere, moderne en sophisticated urban look krijgt wereldwijd steeds meer fans. Een interview met een creatieve power vrouw.

Maffiosi, siliconen & yoga

Op de vraag hoe Urban Goddess is ontstaan, neemt Marlene mij mee naar Bulgarije. Het land waar ze tien jaar woonde en waar ze de inspiratie kreeg voor een eigen yogakledinglijn.  

‘Ik ben afgestudeerd aan de modeacademie en heb daarna verschillende banen gehad in de journalistiek. Tien jaar geleden kreeg ik de kans om een nieuw modetijdschrift op te zetten in Bulgarije. Ik werd de nieuwe hoofdredacteur van de Bulgaarse Elle. Het was een leuke, dynamische baan maar ik zat ook in een wereld waarin hele rare dingen gebeurden. Op kantoor droegen Bulgaarse collega’s pistolen voor hun eigen veiligheid. Ik ben een keer uitgenodigd door een zakenrelatie die nauw contact had met politici. Later kwam ik erachter dat hij bij de maffia hoorde. Maffiosi lopen in Bulgarije op alle niveaus in elkaar over. Je begrijpt dat ik me niet echt veilig voelde.’

Die veiligheid, geborgenheid en rust vindt Marlene in yoga. Ze besluit om – naast haar baan als hoofdredacteur – yogalessen te geven.

Urban Goddess - back top‘Op mijn zeventiende ben ik begonnen met mediteren; ik had veel last van migraine en meditatie gaf me rust en verlichtte zodoende mijn klachten. Ook bracht het mij in een diepere staat van bewustzijn. Ik heb mijn practice altijd gehouden, het is in Bulgarije intenser geworden. Ik besloot yoga-les te geven in de yogastudio van een vriendin. Grappig genoeg bleek daar enorm veel animo voor. Dat verwacht je niet in een land met zoveel corruptie, maffiapraktijken en siliconenborsten. Bulgarije kent een grote alternatieve gemeenschap, waarin men openstaat voor yoga. Ik kreeg ondertussen steeds meer het gevoel dat het kantoorleven niet bij mij paste, ik heb een vrij zachte persoonlijkheid en kon mezelf niet goed uiten in het harde, zakelijke leven. Vanuit die optiek vond ik het fijn om yoga-les te geven. Ik kon dan meer mezelf zijn. Op kantoor zat ik meer in een rol en werd er veel van mij verwacht. Bij yoga was ik onderdeel van een community en zat ik onder gelijkgestemden.’

Creative thinking, een omslagpunt

Na een aantal jaar neemt Marlene afscheid bij het modetijdschrift en gaat ze werken bij het reclamebureau Saatchi & Saatchi. Ze combineert haar werk met het lesgeven en merkt dan dat het moeilijk is om in Bulgarije aan hippe en duurzame yogakleding te komen.

Urban Goddess - Grey Top

‘De Amerikaanse yogakleding die er verkrijgbaar was, bestond hoofdzakelijk uit synthetische stoffen. Zelf voel ik me daar niet prettig in en ik vind dat niet passen bij yoga. Yoga is ook bewust bezig zijn met je leven, met voeding en met wat je draagt. Vanuit die visie was ik op zoek naar natuurlijke kleding. Ook miste ik het om creatief bezig te zijn en dan in het bijzonder met mode. Via mijn werk in de reclamewereld kwam ik in contact met filosoof Edward de Bono. Vanwege mijn meditatie-achtergrond vroeg hij of ik trainingen in creative thinking wilde geven in het bedrijfsleven. Ik zag mensen ‘strugglen’ met stress terwijl er simpele technieken zijn om hiermee om te gaan. Wil je creatief zijn, dan moet je eerst ontspannen zijn. Ik heb tools uit meditatie gebruikt om zakenmensen bij hun gut feeling te laten komen. Vanuit meditatie maakte ik hen bewust van hun lichaam. Daar werd heel erg positief op gereageerd. Voor sommigen was het een openbaring.’

Voor Marlene zijn de trainingen een omslagpunt; ze wil meer lesgeven en meer doen met meditatie en yoga.

‘Dat was wat ik echt wilde, evenals het waarmaken van mijn droom: een eigen kledinglijn. In die tijd bezocht ik fabrieken en ateliers in Bulgarije. Ik ging achter de tekentafel zitten en ontwierp een kleine collectie broeken en tops. Met die collectie ging ik naar de OM Yoga show in London om mijn merk Divine te launchen. Het was in Bulgarije technisch niet mogelijk om een pinautomaat te krijgen die in het buitenland zou werken. Ik sloot een deal met een yoga televisiestation. Zij zouden de pinbetalingen tijdens de show regelen. Het leek een prima oplossing, ware het niet dat het televisiestation kort daarop failliet is gegaan. Ik had bijna al mijn kleding verkocht op de beurs, maar zag er geen cent van terug. Een maand later werd ook mijn magazijn in Bulgarije leeggeroofd. Op een paar dozen na was er niks over van mijn collectie. Toen was ik helemaal klaar met kleding ontwerpen en met Bulgarije. Overal waar ik keek was corruptie, zelfs in de yogastudio liepen bodyguards met pistolen rond. Ik heb mijn baan opgezegd en ben teruggegaan naar Nederland.’

A dream come true…

Urban Goddess - pink top‘Ik had twee dozen met kleding over, die ik had meegenomen naar Nederland. Ik besloot die partijen op Marktplaats te zetten. De verkoop liep als een tierelier, de webshop Yogakledingonline.nl kocht al mijn items. De eigenaresse van de webshop nam contact met mij op: wat heb je nog liggen? Ze was enthousiast en dat gaf mij inspiratie om opnieuw aan de slag te gaan met ontwerpen. Ik bedacht de nieuwe naam: Urban Goddess. Hippe, trendy en duurzame yogakleding voor de urban vrouw, die ook nog eens betaalbaar is.’

Het label is – anderhalf jaar later – het grootste yogakledingmerk in Nederland…en bestaat uit fashionable yoga pants, tops en shirts, allemaal ontworpen door Marlene. Met Urban Goddess steekt ze yoga in een modern jasje.

‘De collectie van Urban Goddess bestaat uit tijdloze basisstukken van hoogwaardige kwaliteit, met een goede pasvorm. Mijn inspiratie haal ik overal vandaan, uit de stad Amsterdam, van mensen die ik zie lopen op straat…Ik ontwerp niet voor mezelf maar kijk naar de multifunctionaliteit van kleding. Dat je een yogabroek aankunt naar de les en er vervolgens ook mee de stad in kan bijvoorbeeld. Leggings zijn vaak erg lang. De legging van Urban Goddess valt bij de pijp wat smal en geribbeld waardoor die past bij iemand van 1.58 m en bij iemand van 1.90 m. Alleen valt die dan wat korter, wat goed kan bij deze legging. Als yogadocente weet ik wat je nodig hebt tijdens de yoga. Zo is het belangrijk dat je buik warm en bedekt blijft. Het is ook fijn wanneer je onderbroek niet zichtbaar is en je broek niet omlaag zakt in down dog of in een backbend. Kortom, gemak, comfort en functionaliteit.’

Bewuste kleding

Urban-G-5

Urban Goddess wordt gemaakt van hoogwaardige en eko-gecertificeerde stoffen, zonder het gebruik van gevaarlijke verfstoffen of andere producten die het milieu kunnen schaden.

‘De stof wordt geborsteld waardoor die fluweelzacht aanvoelt. Ik werk uitsluitend met partners die tijdens het productieproces bewust omgaan met hun afval en zuinig zijn met energie en die goede mensvriendelijke werkomstandigheden garanderen. Bovendien is duurzame kleding vaak erg prijzig, Urban Goddess is betaalbaar en maakt eerlijke yogakleding daardoor toegankelijk voor iedereen.’

Van Dubai tot New York

Begin december organiseerde Marlene een eerste, officiële persbijeenkomst. Met meer dan twintig verkoopadressen in Nederland en verkooppunten in onder andere Italië, Spanje en Scandinavië, werd het daar hoog tijd voor.

‘De groei is in die anderhalf jaar na de launch van Urban Goddess, heel organisch gegaan. Ik heb niks aan sales en promotie gedaan. Het label slaat gewoon aan en ik realiseer me dat ik me in een luxepositie bevind. Het is geweldig om te zien hoe Urban Goddess zich wereldwijd verspreidt. Pasgeleden zag ik nog een foto van iemand die in Dubai op een yogafestival was gespot in mijn kleding. Volgend jaar ga ik een samenwerking aan met een partner in Amerika en staat New York op de planning. Onlangs heb ik de Nederlandse pers kennis laten maken met het merk en met enkele nieuwe items uit de collectie. Ik werk niet met een seizoensgebonden collectie maar breng iedere paar maanden nieuwe items op de markt. Nieuw zijn onder andere: een top met een binnen-BH voor meer stevigheid, twee wraps ofwel heerlijke overslagvesten, een cape met mouwen en een grote sjaal met mouwen. Ook komen er tops zonder een grote print, want niet iedereen houdt daarvan. Het is nu even hard werken, maar ik zit in een goede flow.’

Een tijdschrift lanceren in Bulgarije, mediteren met zakenlui, een succesvol kledinglabel opzetten. Hoe onstuimig, spannend en dynamisch haar leven ook is, door yoga komt Marlene Smits altijd terug bij haarzelf en vindt ze rust.

Marlene SmitsAchteraf denk ik weleens: de Elle en mijn leven in Bulgarije zijn een voorproefje geweest van mijn drukke leven nu. Ik werk hard maar door yoga en meditatie bewaar ik de rust. Daarnaast geef ik nog altijd yoga- en meditatieles, dat doe ik bij Delight Yoga in Amsterdam. De yogalessen zal ik niet snel opgeven. Het heeft iets magisch om met mensen te werken, ze leren zichzelf te ontdekken en ze vervolgens te zien groeien. Heel mooi. In yoga vind ik spiritualiteit en in Urban Goddess kan ik mijn creativiteit en zakelijkheid kwijt. Die combinatie zorgt ervoor dat ik in mijn element ben. Het voelt daarom niet als werken, dit is wie ik ben.’

Verkoopinformatie:
De yogakleding van Urban Goddess is te vinden bij zeer gerenommeerde yogastudio’s in Nederland zoals Delight Yoga, De Nieuwe Yogaschool, Yogisha en Yoga Moves. Online shop je de collectie bij yogakledingonline.nl, yogamat-online.nl en via de compleet vernieuwde eigen online store van Urban Goddess www.urban-goddess.com.

WIN!

urbangoddess_liveloveyogaGa jij voor een stoere, urban look op de yoga-mat? Deze Statement yoga top met gevlochten bandjes heeft een inspirerende yoga tekst en is niet alleen on the mat te dragen, maar ook zeker off the mat met een leuke jeans of rok. En goed nieuws: jij kunt deze funky top winnen!

Kans maken?

Like dan onze Facebook-pagina en like de bijbehorende post. Mail dan ‘urban goddess’ naar info@ohmyyoga.nl. That’s it! Good luck!*

 

 

 

*Voorwaarden Winactie:

  • 1 reactie en e-mail per deelnemer,
  • deze winactie is geldig tot donderdag 25 december, 12.00 uur.
  • de winnaar wordt per mail op de hoogte gebracht,
  • over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
(Visited 1.198 times, 1 visits today)

One Comment on “Urban Goddess, Rock Chick onder yogakleding

  1. Pingback: 5x yoga shopping spots - Oh My Yoga Oh My Yoga