‘Ik trilde op mijn benen’, TRE workshop Yoga Lab

Foto: Brigitte Kroone - TRE workshop Yoga Lab Amsterdam

Astrid blogt…‘Of ik wel eens heb gehoord van TRE, ofwel Tension Releasing Exercises?’, vraagt yogadocente Daan Timmers van Yoga Lab Amsterdam. Ik ken het nog niet en eerlijk gezegd vraag ik me af in hoeverre ik ‘tension release’ nodig heb, want ik ben niet gestrest of gespannen of druk, tenminste…Als werkende moeder met een dochtertje van bijna acht maanden en een freelance job is het af en toe wel hectisch in huis. Zeg maar gerust: best druk. Mediteren? Ik heb het al een hele poos niet meer gedaan. Waar haal ik de tijd vandaan? Ik kan dus wel wat ontspanning gebruiken en meld me aan voor de TRE introductieworkshop bij Yoga Lab.

Voorafgaand aan de workshop vraag ik Daan wat ik precies kan verwachten. Is het een vorm van Yin yoga en gaan we lichte yogahoudingen doen in een rustig tempo? Maar yoga komt eigenlijk niet voor tijdens de workshop. ‘TRE is iets wat je moet ervaren. Je leert door bepaalde oefeningen fysieke spanning los te laten. De deelnemers zie je echt trillen wanneer ze beginnen te ontladen. Wat heel normaal is, want het trillen is een natuurlijke manier van het lichaam om spanning kwijt te raken. Je ziet dit bij zoogdieren en ook bij kinderen. Alleen hebben wij, volwassenen, dit verleerd en houden we dit trillen en dus ook de natuurlijke ontlading tegen.’ Ik luister aandachtig, maar trillen..? Nee, denk ik, dat zal mij niet overkomen. Zo gespannen ben ik ook weer niet…

Stress loslaten

‘We proberen stress rationeel een plek te geven, maar laten we het vooral niet een plekje geven, maar loslaten. TRE kan daarbij helpen’, vertelt Daan ten overstaan van de vijftien deelnemers aan de introductieworkshop. Jong, oud, man, vrouw, het is een gemêleerd gezelschap. Het is zaterdagochtend, iets na tienen. Daan Timmers is van origine bewegingstherapeut en naast yoga-docent sinds drie jaar ook TRE docent. Haar nieuwsgierigheid naar het effect van natuurlijke bewegingen op het lichaam, in het bijzonder op fysieke klachten, bracht haar in aanraking met TRE. Ze ging in de leer bij David Berceli, de bedenker van deze methode. Berceli ontdekte in zijn werk als trauma-specialist dat vrijwel iedereen op dezelfde manier reageert op stress en spanning: je krimpt ineen en spant tegelijk bepaalde spieren aan. Hij ontwikkelde TRE als methode om de spanning in de spieren te verminderen en zo de impact van trauma op het lichaam bij de bron aan te pakken. Inmiddels is er in de laatste 20-25 jaar bewezen dat het effectief werkt in het verlagen van stress, angst, spanning en pijn.

Oer-reactie

Daan houdt een bord omhoog met daarop een afbeelding van de ruggengraat en de psoas, een van de sterkste spieren van het lichaam die zich bevindt tussen de onderzijde van het wervelkolom en de bovenkant van het dijbeen. ‘Dit is de spier die zich aanspant bij stress, spanning en gevaar. Die aanspanning is normaal, het is onze natuurlijke ‘vecht, vlucht of bevries-reactie’. Vanuit ons oerinstinct schieten we op die momenten in een soort foetushouding waarbij we onze buik- en voorplantingsorganen beschermen. Het lichaam heeft zijn eigen manier om die spanning los te laten via neuro-genetische trillingen. Maar, daar ligt volgens Daan de kern van het probleem, we zijn zo gewend om stress mentaal – en met praten – op te lossen of te onderdrukken, dat we vergeten zijn de natuur zijn gang te laten gaan. Het gevolg is dat de psoas-spier veel spanning vasthoudt en verkrampt raakt, dit kan op den duur leiden tot klachten in de onderrug, het bekken en tot tal van andere gezondheidsklachten.

We gaan aan de slag met zeven oefeningen die het trillen van het lichaam uitlokken, waardoor het lichaam letterlijk de overtollige spanning die het met zich meedraagt van zich af schudt. We beginnen met een bodyscan. Ik ga liggen, sluit mijn ogen en onder begeleiding scan en observeer mijn lichaam van mijn tenen tot mijn kruin. Langzaamaan kom ik tot rust en laat ik de hectiek van die ochtend – trein halen, bus missen, haasten door de regen – achter me.

Ik voel nog niks

Daan vraagt ons met de rug tegen de muur te gaan zitten, in een stoelhouding en met de benen gebogen. Niet zwaar, eigenlijk best goed te doen. Ik voel nog niks. Klopt het dan toch dat ik eigenlijk vrij ontspannen ben? Maar na een minuut begin ik het warm te krijgen en voel ik de spierspanning in mijn bovenbenen. ‘Wat voel je op een schaal van 0, vrij weinig, tot 10, hevige spanning?’ Binnen een minuut schudden mijn bovenbenen heen en weer en schiet mijn schaal van vier, vijf naar zeven! ‘Als de spanning te intensief wordt, even stoppen en omhoog komen, daarna kun je verder gaan’, hoor ik. Het trillen van mijn benen gaat maar door. Gek, denk ik, want ik lever geen intensieve spierspanning. Ik stop, ga even rechtop staan en vervolg dan weer de oefening.

‘Maar raar’

Als het trillen weer begint, probeer ik het onder controle te houden, want dat ‘trillen’ vind ik maar raar. Maar, de essentie van TRE is juist: ontladen en loslaten. Jezelf zijn, observeren en ervaren. Kortom, ik laat het over me heen komen. Als we de oefeningen evalueren legt Daan uit dat TRE alle soorten spanning en stress behandelt. Dat kan stress zijn veroorzaakt door een traumatische en onverwerkte gebeurtenis uit het verleden, door vermoeidheid of burn-out klachten, maar de oorzaak kan ook minder intens zijn. ‘Bijvoorbeeld zoiets simpels als je tas continu over één schouder dragen – waardoor je daar spanning vasthoudt.’

Ongecontroleerd shaken

Bij een volgende oefening waarbij we op onze mat gaan liggen, is de trilling alweer gezakt en heb ik het minder warm. We liggen met gebogen benen en met de voetzolen tegen elkaar aan. Ik laat mijn knieën naar buiten vallen en breng op aanwijzing van Daan mijn knieën telkens iets dichter naar elkaar toe. ‘Zo bouwen we de spanning in de spieren steeds meer op’, zegt ze. Ik voel dat mijn bovenbenen verzuren. Als het te intens wordt, zet ik mijn voetzolen plat aan de grond en houd ik mijn benen gebogen. Zo blijf ik liggen. Na zo’n twintig seconden beginnen mijn benen ongecontroleerd te shaken. Uit de reacties om me heen, begrijp ik dat bijna iedereen aan het trillen is, de een wat minder dan de ander. Ik focus me weer op mezelf en op mijn aanwezigheid in de ruimte. ‘Hoe voelt dit?’, vraagt Daan wanneer ik zo’n tien minuten op mijn mat lig en vooral bezig ben met trillen. ‘Apart, vreemd, maar tegelijk voel ik me ook heel relaxt’, zeg ik.

Leeg, ontspannen en loom

Aan het eind van de workshop vraagt Daan hoe we de les hebben ervaren. Ondanks de lichte oefeningen, was het toch intensief, ik ben best moe. Maar ik ben het met de anderen eens, dit was een unieke en leerzame ervaring. ‘Het kan zijn dat je je vanavond energiek voelt of juist vermoeid. Ben je moe, geef daar dan aan toe, luister naar je lichaam.’ En dat is ook precies wat ik doe als ik al gapend thuiskom. Mijn hoofd is leeg, mijn lichaam is totaal ontspannen en ik voel me vooral loom. En dat voelt heerlijk.

Het mooie van TRE is dat we na het aanleren van de vrij eenvoudige oefeningen het nu zelf thuis kunnen toepassen. Of ik het ga doen? Eerst wil ik de uitwerking op mijn lichaam afwachten. ‘Hoe is het met je knie, daar hoor ik je niet meer over’, vraagt mijn man twee dagen na de workshop. Ik had inderdaad last van mijn knie, al een paar weken. Ik voelde met name een zeurende pijn tijdens het traplopen. ‘Gek genoeg voel ik mijn knie niet meer zo’, reageer ik. Het zet mij aan het denken, zou het dan toch door het trillen komen? De volgende dag kies ik een moment voor mezelf, ik rol mijn yogamatje uit en maak me klaar voor de TRE-oefeningen.

TRE workshop

Wil je ook leren hoe je stress en spanning in je lijf loslaat? De eerstvolgende TRE introductieworkshop wordt gegeven op zaterdag 14 juni, van 12.00 – 17.00 uur bij Yoga Lab in Amsterdam. Voor meer informatie: www.yogalab.nl.

© De foto bij dit artikel is gemaakt door Brigitte Kroone 

 

(Visited 2.674 times, 1 visits today)

One Comment on “‘Ik trilde op mijn benen’, TRE workshop Yoga Lab

  1. Pingback: Ohmyyoga.nl over TRE: 'Ik trilde op mijn benen' — Yoga LabYoga Lab