Mindful met Thich Nhat Hanhs’ Stilte

Kine Yoga- energie in balans

Heerlijk, vakantie! Je zit op een nagenoeg verlaten strand. En toch voelt het of je heel druk bent en in een onrustige omgeving zit. Je maakt to-do lijstjes in je hoofd, volgt Facebook-updates, denkt aan waar je gaat eten vanavond? Wat je de komende dagen nog wil doen. Pfff, vermoeiend. Herkenbaar? Miranda las ‘Stilte’ van Thich Nhat Hanh en ontdekte de oorzaak van al dat ruis en hoe je de stilte terug kunt krijgen.

Door: Miranda Schellevis
Op de vraag waar het lawaai toch vandaan komt, geeft ‘Stilte’ het antwoord. Geschreven door Thich Nhat Hanh een Vietnamese monnik die sinds de jaren tachtig in Frankrijk woont. Hier stichtte hij Plum Village op, een boeddhistische kloostergemeenschap waar hij Vietnamese vluchtelingen opving. Hij is naast monnik, spiritueel leraar en dichter ook mensenrechtenactivist en heeft boeken geschreven over meditatie en mindfulness. Waaronder ‘Stilte’. Hij legt hierin uit waar de onrust in ons vandaan komt, wanneer we in een rustige omgeving zijn.
De oorzaak: onze innerlijke radio, Radio NSD, oftewel Non-Stop Denken. Daarover schrijft hij:

‘Zelfs als we stilzitten en er geen prikkels van buitenaf zijn, kan zich een eindeloze dialoog in ons hoofd afspelen. Aaneen stuk door consumeren we onze gedachten. Net zoals koeien, geiten en buffels hun eten meerdere malen herkauwen. Oké, wij zijn dan geen koeien of buffels, maar ook wij herkauwen onze gedachten. Jammer genoeg vooral negatieve gedachten. We ‘eten’ ze en laten ze weer opkomen om ze eindeloos te herkauwen zoals een koe zijn eten kauwt.’

Mindfulness en de stilte in jezelf

In het boek leer je dat al die, vooral negatieve, gedachten slecht voor je zijn. Door deze continu te herhalen, raak je levensvreugde kwijt. Bovendien zorgt het constant consumeren van bijvoorbeeld social media, films of een zak chips er ook niet voor dat je je beter gaat voelen. Volgens Thich Nhat Hanh probeer je hiermee onprettige gevoelens te onderdrukken, maar ga je je uiteindelijk alleen maar eenzamer of bozer voelen.

10264729_10152501596850844_5850330866721739672_n

In Stilte stelt Thich Nhat Hanh ons vragen die er echt toe doen, maar die verdrongen worden door al onze dagelijkse zorgen : ‘Wie ben je?’, ‘Wie ben jíj?’ en ‘Wat wil je met je leven?’. Hij laat zien hoe mindfulness de weg wijst naar stilte in jezelf, en naar geluiden die het leven echt waardevol maken.

Door in stilte te zijn, bewust te ademen en je Radio-NSD uit te zetten kun je beter naar jezelf luisteren. Wat voel ik? Wat wil ik nu echt? Je bent niet meer bezig met zaken die geweest zijn of wat je straks gaat doen. Je bent echt in het nu met jezelf, de eenzaamheid zal langzaam verdwijnen.

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken waarvan enkele worden afgesloten met een geleide meditatie. Deze bestaan uit zinnen die je voor jezelf in stilte kunt opzeggen bij je in- en uitademing. Je mag namelijk best dingen denken en consumeren, als dit gezonde gedachtes en voeding zijn. Bijvoorbeeld: ‘Ik adem in en ben me bewust van mijn inademing. Ik adem uit en ben me bewust van mijn uitademing.’

Heel even niets…

Ongeveer een jaar geleden hoorde ik voor het eerst van Thich Nhat Hanh en mindfulness. Sindsdien probeer ik iedere dag een moment voor mijzelf te nemen en in stilte te zijn. Het heeft mij meer rust en inzicht in mijzelf gegeven. Uiteraard zijn er momenten en periodes waarin de onrust in mij weer opkomt. Dan ben ik druk en chaotisch in mijn hoofd en lukt het me niet om tijd vrij te maken om even stil te zitten en te mediteren. Ik gun mijzelf die rust dan niet. Op dit moment zit ik in zo’n drukke periode, het boek ‘Stilte’ herinnert mij eraan om juist nu iedere dag heel even niets te doen. Gewoon zitten en zijn, zonder iPad, mobiel, tv, tijdschrift of andere impulsen. Soms lukt het en soms niet. Dan ben ik tijdens het zitten stiekem to-do lijstjes in mijn hoofd aan het maken. En dat is prima, morgen weer een dag.

Voor wie?

Cover-stilte‘Stilte’ leest gemakkelijk. Voor de gevorderde meditatiebeoefenaar is het een opfrisser in wat stilte voor moois kan brengen. Voor de beginner is het een fijne manier om hiermee in aanraking te komen. Als je merkt dat je heel veel leuke dingen doet maar eigenlijk nergens echt van geniet, doordat je continu met je gedachten ergens anders bent, kan ik je ‘Stilte’ zeker aanraden. Maar ook als je het moeilijk vindt om alleen thuis te zijn en je je snel eenzaam voelt.

Omdat ‘Stilte’ bestaat uit korte en eenvoudige stukjes is het een prima boek om je zoektocht naar stilte en meditatie mee te beginnen. Je kunt per keer een kort stukje lezen en het laten bezinken. Je hoeft niet het hele boek in een keer uit te lezen om het toe te kunnen passen.  Door de geleide meditaties kun je direct beginnen met oefenen en leren om bewust te worden van het nu en te genieten.

Stilte – Luisteren in een wereld vol lawaai, Thich Nhat Hanh, prijs: € 16,99 paperback, 144 pagina’s, prijs e-book: € 9,99.

Direct bestellen & lezen? 

[bol_product_links block_id=”bol_55c8898142d87_selected-products” products=”9200000036152703″ name=”Stilte-Thich” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”D2D2D2″ pricetype_color=”000000″ price_color=”EE6AA7″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”EE6AA7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

 

Over de recensent: 

Miranda SchellevisIn het dagelijks leven helpt Miranda Schellevis bedrijven in de voedingsbranche om hun identiteit te communiceren en te versterken. Dit doet ze vanuit haar bedrijf Knalrood (www.knalrood.net). Miranda is ervan overtuigd dat voeding meer is dan alleen eten, het is alles in je leven waardoor je je goed en gelukkig voelt. Iedere dag zijn yoga, mindfulness en meditatie belangrijke voedingsbronnen voor Miranda. ‘Door bewuster in het leven te staan ben ik een stuk blijer geworden.’

(Visited 333 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.