Thank you Guruji Iyengar (1918 – 2014)

Naar het schijnt, kon B.K.S Iyengar (1918-2014) tot hij ziek werd, wel een halfuur lang op zijn hoofd staan. Iyengar, de yogi zonder baard en met het uiterlijk van een goedgetrainde bodybuilder. Hij veranderde het imago van yoga, in India en in de hele wereld. De yoga legende Guruji Iyengar, zoals hij respectvol door zijn leerlingen werd genoemd, is niet meer. Hij overleed afgelopen woensdag in het ziekenhuis in Pune, India, op 95-jarige leeftijd.

Michelangelo van yoga

De BBC roemde Iyengar als de ‘Michelangelo van yoga’, vanwege de manier waarop hij yoga tot een ware kunst maakte. Door Time Magazine werd hij in 2004 uitgeroepen tot een van de 100 meest invloedrijke mensen ter wereld. In bijna iedere sportschool en yogastudio in Europa, Amerika en daarbuiten zijn de invloeden van Bellur Krishnamachar Sundararaja, ofwel B.K.S Iyengar, nog dagelijks zichtbaar. In de manier waarop we stretchen, ademhalen, focussen en in een houding komen. Wie had gedacht dat deze man die in zijn kinderjaren geplaagd werd door armoede en ziektes, waaronder malaria, tyfus en tuberculose en ondervoeding, ons totale work out regime voorgoed zou veranderen.

In de leer…

Bellur Krishnamachar Sundararaja Iyengar kwam op zestienjarige leeftijd voor het eerst in aanraking met yoga. Hij volgde lessen bij zijn zwager Tirumalai Krishnamacharya in Mysore om aan te sterken en weer in goede gezondheid te komen. Yoga gaf hem de lenigheid terug die hij had verloren door zijn jarenlange ziekbed. Onder de indruk van wat yoga voor zijn eigen gezondheid betekende, ontwikkelde hij zijn eigen yoga-stijl. Een stijl die door iedereen, ongeacht fysieke gesteldheid en fitheid, kon worden beoefend. Hij reisde van dorp naar dorp om yoga te demonstreren en vestigde zich uiteindelijk in Pune om daar les te geven.

Pionier

Iyengar yoga - Afbeelding Getty Images

© Getty Images

Iyengar yoga was, zoals hij zei, een mix tussen kunst en wetenschap. Hij focuste zich op de fysieke kant van de yoga en legde de nadruk op controle over de ademhaling en op een correcte uitlijning van het lichaam. Hij was een pionier in het gebruiken van hulpmiddelen tijdens de yoga-beoefening. Door gebruik te maken van blokken, riemen en dekens kunnen houdingen worden gecorrigeerd en verbeterd en blessures worden voorkomen. De hulpmiddelen zorgden ervoor dat zijn vorm van yoga toegankelijk werd voor iedereen: jong, oud, beginner, voor minder lenige en minder fitte beoefenaars. Iyengar gaf daarmee een nieuwe wending aan de traditionele Hatha yoga. Naast een juiste lichaamshouding zijn kracht en uithoudingsvermogen kenmerkend voor Iyengar yoga.

Doorbaak: Light on Yoga

Boek Light on Yoga - BKS IyengarIn 1952 kwam zijn grote doorbraak; hij raakte in Bombay bevriend met de violist Yehudi Menuhin en hielp hem door middel van yoga en meditatie over zijn podiumangst heen te komen en zijn artistieke talent verder te ontwikkelen. Menuhin zorgde ervoor dat Iyengar les kon geven in yoga in onder meer Londen, Zwitserland en Parijs. Voor veel westerlingen was dit de eerste kennismaking met yoga. Iyengar verwierf wereldwijde bekendheid door de publicatie van zijn boek ‘Light on Yoga’ in 1966, waarin hij instructies en uitleg geeft over meer dan 200 asana’s. Het werd een regelrechte bestseller. In 1975 opende Iyengar de Ramamani Iyengar Memorial Yoga Institute (RIMYI) in Pune, vernoemd naar zijn vrouw Ramamani Iyengar. Hier gaf hij tot op negentigjarige leeftijd nog zelf les in Iyengar yoga. Het instituut wordt geleid door zijn zoon Prashant en dochter Geeta.

Iyengar yoga wordt nu onderwezen in meer dan 70 landen en zijn boeken zijn in dertien talen vertaald. Zijn school in Pune behoort tot de top yoga instituten van India.

‘I always tell people ‘live happily and die majestically’.” 

B.K.S Iyengar
14 december 1918 – 20 augustus 2014

Thank you Guruji, for sharing your life changing wisdom…

Iyengar in een notendop:

  • een vorm van hatha yoga bedacht door BKS Iyengar, gericht op het verenigen van lichaam, geest en ziel.
  • kwam in de jaren vijftig naar het westen toen BKS Iyengar ging werken met violist Yehudi Menuhin;
  • kreeg in 1965 wereldwijd bekendheid door de verschijning van Iyengars boek ‘Light on Yoga’, er werden wereldwijd meer dan een miljoen exemplaren van het boek verkocht;
  • richt zich op een correct uitlijning (alignment) en op het vasthouden en corrigeren van houdingen door gebruik te maken van zo’n 50 hulpmiddelen, waaronder blokken, riemen, dekens en stoelen;
  • wordt tegenwoordig in meer dan zeventig landen beoefend, het boek Light of Yoga is vertaald in dertien talen.

Geraadpleegde bronnen: BBC News, Eerlijk over Yoga, William Broad, www.bksiyengar.com

(Visited 77 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.