Subh Diwali!

Hindoes over de hele wereld vieren vandaag Diwali. Diwali is het feest van het licht, waarbij het licht de duister(nis) verjaagt. Het is de dag waarop Indiërs wereldwijd met verlichte diyas de godin Lakshmi (godin van geluk, voorspoed, rijkdom) verwelkomen in hun huis en leven. Een diya is een lamp gemaakt van een in klei gebakken kommetje met daarin een wattenlontje gedrenkt in ghee (geklaarde boter) dat wordt aangestoken. Subh Diwali!

Diyas-crop

Varanasi – heilige stad aan de Ganges

Vorig jaar reisde ik af naar Varanasi, de heiligste stad van India aan de rivier de Ganges. Als Hindoestaanse wilde ik het Diwali feest in ieder geval eens in mijn leven meemaken in het land waar het zijn oorsprong vindt. Vele duizenden Hindoes reizen ieder jaar rond Diwali richting Varanasi. Zij komen naar de stad om een diya te offeren aan de heilige rivier, een religieus bad te nemen en om de vele gebedsdiensten bij te wonen. Voor mijn aankomt zag ik in gedachten verlichte straten, versierde koeien, vrouwen met slingers om, dansende mannen op straat en ga zo maar door. Die gedachten gingen hun eigen leven leiden…

Stairs-crop

Tot ik in Varanasi kwam en – ondanks de hectiek aan de Ganges – vooral rust en sereniteit ervoer. Rust in India…dat maak je niet vaak mee. Ik ontdekte dat in India (net zoals ik vroeger thuis bij mijn ouders) Diwali wordt gevierd in stilte, met de familie, in je eigen huis. De meeste Indiërs houden thuis een ceremonie om de godin (of meerdere godinnen) te eren: dat heet een puja. Huizen worden verlicht met tal van diyas, er wordt rijkelijk gegeten en vrienden, familie en buren worden uitgenodigd om mee te eten.

SriRam-crop

Vernieuwing in het leven

Ganga-crop

Tijdens Diwali wordt door veel Hindoes ook de terugkeer van Rama in zijn stad Ayodhya gevierd waar hij wordt gekroond als koning, nadat de demon Ravana door hem is gedood. Zoals andere hindoeïstische feestdagen significeert Diwali vele verschillende betekenissen. Zo viert de ene de terugkomst van Rama, terwijl de ander de godin Lakshmi eert. Maar door iedereen wordt het gevierd met evenveel spiritualiteit en staat Diwali voor vernieuwing in het leven.

priest-crop

Puja en vuurwerk

In Varanasi worden er gedurende vijf dagen (zolang duurt het feest officieel in India) rituelen uitgevoerd langs de Ganges, waaronder ook de dagelijkse puja. Deze word bijgewoond door Indiërs afkomstig uit alle hoeken van het land. De avonddienst is danook het drukste moment van de dag aan de oever. Het Diwali feest bestaat allang niet meer uit alleen religieuze en traditionele rituelen. Terwijl de (jonge) mannen met godin Lakshmi aan hun zijde tot in de late uurtjes hun geluk beproeven met kaart- en dobbelspellen, steken de jongeren siervuurwerk af. Het zorgt voor een kleurrijk en mooi verlicht schouwspel aan de Ganges en een knallende afsluiting van een bijzondere viering.

Puja-crop

Subh Diwali! (Happy Diwali)

© All photos by: Astrid Post-Dhanai – 2013

(Visited 264 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.