Ruimte in je hart, hoofd en lichaam met Yin yoga

Over yoga kun je lang praten en veel lezen, maar eigenlijk zou je het gewoon ‘moeten’ doen en ervaren. Met die gedachte organiseerden Uitgeverij Ankh Hermes en Kosmos Uitgevers een workshop-middag waarin twee vormen van yoga werden belicht: Yin yoga en Transformatieve yoga. Vanuit Oh My Yoga was ik (Astrid) aanwezig bij Yogaschool Sai Mithra in Amsterdam waar ik een Yin yoga les volgde van Skadi van Paaschen, yogadocente en auteur van Yoga geeft Ruimte. Ook maakte ik kennis met Transformatieve yoga. Daarover vertel ik in een volgende blog meer. Eerst aandacht voor: Yoga geeft Ruimte.

Skadi’s Story

In Yoga geeft ruimte vertelt Skadi van Paasschen haar levensverhaal, waarin Yin yoga een belangrijke rol speelt. Dat wordt ook duidelijk als ze zichzelf introduceert voordat de workshop Yin yoga begint. Skadi beoefent en geeft les in Ashtanga Vinyasa yoga, een dynamische yoga stijl en wisselt dit af met Yin yoga. Of ze combineert beide stijlen in een practice; yin-yang yoga. In haar boek gaat ze uitsluitend in op Yin yoga omdat dit haar op fysiek en emotioneel vlak enorm heeft geholpen. Ze heeft artrose in stadium vier, een ernstige vorm van gewrichtsslijtage. ‘Artsen zijn verbaasd dat ik met deze vorm van artrose – die veel voorkomt bij ouderen – helemaal geen pijn voel’. Dat komt volgens Skadi door Yin yoga en de manier waarop ze in het leven heeft leren staan.

Foto: Harold Pereira

Skadi was al op vrij jonge leeftijd zeer beweeglijk en fysiek actief. Ze turnde op hoog niveau en deed mee aan de wereldkampioenschappen in 1997. Een blessure betekende het einde van haar turncarrière, maar ze bleef niet bij de pakken neerzetten. In haar boek schrijft ze: ‘Ik besefte al snel dat het nu eenmaal niet anders was en het leven doorging. Deze manier van omgaan met wat het leven je geeft, accepteren wat er op je pad komt, is een levenshouding gebleken die me heeft geholpen in mijn hele verdere leven’. Het leren luisteren naar haar lichaam, voelen en leren onderscheid te maken tussen echte pijn, emotionele pijn, pijn door spanning en stress, pijn door ziekte enz. kwam door Yin yoga.

Yin

Yin yoga is een relatief nieuwe yogavorm die steeds populairder wordt in het westen. Ook in Nederland kun je bij veel yogastudio’s tegenwoordig een Yin yoga les volgen. Het is afgeleid van de traditionele Hatha yoga, alleen komt het niet uit India maar uit Amerika. Paul Grilley en Sarah Powers introduceerden deze vorm van yoga in de westerse wereld en ontwikkelden het tot wat het nu is. Skadi volgde haar Yin yoga training bij zowel Paul als Sarah.

Boek Skadi van Paasschen

Bij Yin yoga gaat het erom de spieren langer te ontspannen dan gebruikelijk bij yoga en daarmee het bindweefsel rond te spieren te bereiken. Yin yoga poses worden tussen de drie tot vijf minuten vastgehouden omdat bindweefsel zich langzaam laat verlengen. Hierbij rekken de spieren ook mee terwijl ze tegelijkertijd ontspannen blijven. Heel anders dus dan de vormen van yoga waarin de yoga poses elkaar snel opvolgen en waarin het draait om techniek. Doordat je bij Yin yoga wat langer in een houding blijft zitten of liggen, krijg je meer ruimte in je gewrichten en in je bindweefsel. Je creëert ruimte in zowel je lijf als je hoofd en hart en dat geeft een dieper gevoel van ontspanning.

Yin yoga heeft volgens Skadi veel voordelen voor je gezondheid en je leven. Zo kan het helpen bij angst, slapeloosheid, verdriet, stress, onrust en pijn. Omdat Skadi ervan overtuigd is dat Yin yoga veel mensen kan helpen hun leven aangenamer te maken en zij iedereen de gelegenheid wil geven Yin yoga les te volgen, schreef zij dit boek. Naast haar levensverhaal, deelt ze in het boek prachtige wijsheden en geeft ze veel achtergrondinformatie. Daardoor wordt Yoga geeft ruimte veel meer dan een praktisch handboek, het biedt verdieping en geeft je de mogelijkheid je eigen weg te vinden in Yin yoga.

Naar binnen kijken

Skadi van PaaschenIn het boek geeft ze drie lessen van ongeveer een uur. De houdingen worden geïllustreerd met mooie full colour foto’s en worden uitgebreid uitgelegd. Dat maakt het makkelijk om zelf met Yin yoga aan de slag te gaan. De lessen zijn verdeeld in een les voor het hart (emotie),voor het hoofd en voor het fysieke lichaam. Alle drie de lessen hebben we een andere uitwerking voor het lichaam. Wie lang blijft hangen in bepaalde emoties zoals boosheid en verdriet kan het beste de hartles doen. Heb je donkere gedachten, dan raadt Skadi de hoofdles aan. Door de oefeningen op een diep niveau uit te voeren zorg je ervoor dat de chi (levensenergie) goed kan doorstromen en kun je kijken waar de eventuele disbalans in je lijf of in je leven vandaan komt.

Tijdens de workshop gaan we aan de slag met vier houdingen, waaronder de Butterfly pose (vlinderhouding) en de Happy Baby pose. Houdingen die goed uit te voeren en vol te houden zijn. Het effect is uiteraard nog niet direct merkbaar, maar zeer ontspannend is de Yin yoga workshop wel. Inderdaad geven de oefeningen tijd en ruimte om gevoelens en gedachten te observeren en ook om even uit je hoofd te komen. In plaats van constant met je hoofd bezig te zijn.

Dank Kosmos Uitgevers voor en VBK Media voor deze inspirerende middag en dit mooie boek!

Lezen of direct bestellen? 

Yoga geeft ruimte, Skadi van Paasschen, paperback, 144 pagina’s, prijs: € 19,99, Kosmos Uitgevers.

Bestel direct online: [bol_product_links block_id=”bol_5534ba5e947b6_selected-products” products=”9200000030255402″ name=”Yoga geeft ruimte” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”D2D2D2″ pricetype_color=”000000″ price_color=”EE6AA7″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”EE6AA7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

(Visited 995 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.