Portret: Sylvia Mullaart over Hormoonyoga

Sylvia Mullaart-Bonn (68) geeft al bijna veertig jaar yoga-les en heeft zich de laatste twintig jaar gespecialiseerd in hormoonyoga. Tijd om te stoppen? Integendeel. In januari start Sylvia met de opleiding fusion-hormoonyoga voor yogadocenten. Een openhartig gesprek met deze gepassioneerde vrouw.

Foto: Sylvia Mullaart-Bonn

Vanwaar jouw interesse voor hormoonyoga?

“Ik heb veel les gegeven aan zwangere vrouwen en vrouwen met een onvervulde kinderwens. Ik zag hoe zij er emotioneel onder gebukt gingen. Het raakte me, vooral omdat ik door mijn eigen moeder in de steek ben gelaten toen ik nog een kind was. Een van mijn cursisten kreeg vijf miskramen achter elkaar maar haar kinderwens bleef. Terwijl mijn moeder mij had afgestaan. Dat besef deed pijn, hoe kon ze dit doen? Toen ik zelf moeder werd, werd mijn onbegrip groter. Ik raakte geboeid door de emotionele werking van hormonen. Hormonen zijn tenslotte de dragers van je gevoel. Voel je je gestresst, lusteloos of verdrietig dan heeft dat direct invloed op je hormonen. Vanuit die interesse onderzocht ik welke yoga-oefeningen kunnen helpen om hormonaal in balans te komen. Het fascineert mij ook hoe yoga premenstruele en overgangsklachten kan verlichten. Toen ik zelf in de overgang kwam en last kreeg van opvliegers en stemmingswisselingen, groeide mijn interesse voor hormoonyoga nog meer en zocht ik naar manieren om de klachten te verlichten.”

Jij geeft fusion-hormoonyoga, wat houdt dat in?

“De inspiratie voor de hormoonyoga die ik aanbied, haal ik uit verschillende stijlen, waaronder Kundalini, de Japanse Okido yoga en Taoïstisch yoga. Vandaar de term fusion. Dit zijn actieve en stevige vormen van yoga waarbij de nadruk ligt op emotie, het voelen van je lichaam en het verkrijgen van meer energie en op ontspanning. In mijn hormoonyoga-lessen staat stressreductie centraal. Ik ben ervan overtuigd dat naast de lichamelijke factoren ook stress kan leiden tot problemen in de hormoonhuishouding. Mijn jarenlange ervaring en kennis heb ik gebundeld en inmiddels geef ik al twintig jaar hormoongerichte yoga onder de naam ‘Lust for life’.”

Jij hebt de hormoonyoga van Dinah Rodriquez naar Nederland gehaald. Wat sprak jou daarin aan?

“Vijf jaar geleden stuitte ik per toeval op het boek ‘hormoonyoga’ van de Braziliaanse Dinah Rodriquez. In dat boek vond ik veel herkenning wat betreft de oefeningen die ik zelf ook aanbied. Haar methode is met name bedoeld voor vrouwen in de overgang en voor vrouwen ouder dan vijfendertig jaar. De oefeningen bevorderen de aanmaak van het vrouwelijk hormoon oestrogeen. De aanmaak van dit hormoon daalt tijdens de menopauze wat leidt tot de bekende overgangsklachten. De oefeningen van Rodriquez zijn erop gericht deze klachten te verminderen. Ik merkte bij mezelf dat haar hormoonyoga en de bijbehorende technische serie een positieve werking had op mijn lichaam. Ik voelde me fitter en dat wilde ik ook overdragen aan mijn cursisten.”

 

Boek Hormoonyoga van de Braziliaanse Dinah Rodriquez

Boek Hormoonyoga van de Braziliaanse Dinah Rodriquez

Je besloot Rodriquez op te zoeken…

“Oefeningen doen vanuit een boek is toch anders dan persoonlijk les krijgen. Ik was zo enthousiast dat ik bereid was naar Brazilië te reizen. Maar dat hoefde niet, want ze kwam  naar Duitsland. Ze was daar erg populair, er was een wachtlijst voor haar lessen. Uiteindelijk heb ik drie niveaus hormoonyoga bij haar gevolgd en de certificaten behaald om zelf ook haar series te kunnen doceren. Haar technische serie heb ik geïntegreerd in mijn lessen. Ik heb Rodriquez uitgenodigd om in Nederland een aantal workshops te geven. Daar was vijf jaar geleden weinig animo voor, terwijl er in Frankrijk en Zweden juist erg veel interesse voor was. Misschien waren we er in Nederland nog niet klaar voor. Drie jaar geleden ben ik verhuisd van Nijmegen naar Amsterdam. Sinds een paar jaar loopt hormoonyoga hier hartstikke goed. Het is ook uniek, je hebt hier op vrijwel iedere hoek van de straat een yogastudio, maar hormoonyoga kun je niet overal doen.”

Hoe ziet jouw les hormoonyoga eruit?

“Mijn lessen zijn erg praktisch en helpen je daardoor beter in het leven te staan. Je leert wat je kunt doen tegen opvliegers en stemmingswisselingen. Wanneer je alleen op zoek bent naar verlichting dan is mijn les niet geschikt. De eerste twaalf minuten van een les staan in het teken van stressreductie, een beetje te vergelijken met Tai Chi. We maken sierlijke, zachte bewegingen die gepaard gaan met vijf verschillende klanken. Iedere klank werkt in op verschillende organen. Zo werkt de ‘Ah’ klank door op de longen, de plek waar oud verdriet kan vastzitten, de klank kan zo helpen om verdriet te verwerken. In die twaalf minuten kom je tot ontspanning en meer in contact met je lichaam. Vervolgens doe ik de technische serie van Rodriquez. De door haar ontwikkelde hormoonyoga is vrij pittig en eigenlijk te technisch voor mensen die nog nooit aan yoga hebben gedaan. Ik doe het op een rustig tempo zodat ook beginners ze kunnen uitvoeren.”

Kun je voorbeelden geven van oefeningen en technieken?

“De Bhastrika-ademhaling (krachtige middenrifademhaling) heeft een belangrijke rol in mijn les. De krachtige ademhaling masseert de buikorganen en ook de eierstokken. Het kan helpen om de menstruatie op gang te brengen bij vrouwen die langere tijd niet hebben gemenstrueerd. De Bhastrika-ademhaling kan ook helpen bij een wat opgezette buik. Dit komt regelmatig voor bij vrouwen in de overgang en wordt vaak veroorzaakt door de tragere werking van de darmen. Ik doe een speciale zonnegroet voor het tweede chakra, die werkt op de onderbuik en eierstokken en op de emoties. Ook de brughouding verbetert het gevoel in de bekkenbodem en geeft ruimte aan de eierstokken. Ik ben ervan overtuigd dat hormonen dragers zijn van het gevoel en dat het lichaam al die gevoelens opslaat. Door  bewegingen en concentratie op de onderbuik kan alles weer goed gaan stromen.”

Werkt het?

“Uit eigen ervaring – en door de reacties van mijn cursisten – weet ik dat hormoonyoga een positieve werking kan hebben op het lichaam. Ik geef veel les op afstand, omdat mijn cursisten door heel Nederland wonen. Ik vraag ze de eerste les naar de studio in Amsterdam te komen, vervolgens krijgen ze een syllabus mee en ondersteun ik ze digitaal. Het vereist wel enige toewijding, drie maanden lang moeten de cursisten iedere dag een halfuur de oefeningen doen. Als de drie maanden voorbij zijn, zitten de meeste vrouwen beter in hun vel. Een vrouw had geen haargroei meer, na drie maanden begon haar haar weer te groeien. Bij een andere vrouw waren de opvliegers aanzienlijk verminderd. Maar, ik claim niet dat hormoonyoga de oplossing is voor alle hormoonklachten. Het is vooral een aanvulling op wat je al doet om klachten te verhelpen. Voor medische complicaties kun je beter naar de huisarts of gynaecoloog gaan. Ik ben yogadocent en geen yogatherapeut. Ook stress is een belangrijke veroorzaker van hormonale klachten. Wil je de klachten verminderen, dat moet het stressniveau eerst op peil zijn. Daar kunnen mijn lessen bij helpen. Je kunt het altijd proberen om te voelen wat het voor jou doet.”

Je bent een gepassioneerde vrouw. Waar komt die passie vandaan?

“Ik ben dan wel 68 maar mijn passie voor yoga raakt nooit opgedroogd. Ik raak iedere dag geïnspireerd door de vele vrouwen aan wie ik lesgeef. Yoga werkt bij mij het goddelijke en de passie naar boven. Yoga heeft mij heel veel gegeven. Ik ben een ontkend kind, dat heeft mij jaren pijn gedaan. Ik heb hard moeten knokken om mijn eigenwaarde te krijgen, door yoga ben ik verzoend met mezelf en heb ik rust gekregen. De ontkenning door mijn moeder heb ik zo een plek weten te geven. Het lichaam is een vertaling van je geest. Alles wat je denkt of voelt gaat in je spieren en organen zitten. Een bepaalde yogahouding kan helpen om je lichaam uit de knoop te halen en om afvalstoffen en een negatieve lading kwijt te raken. Door yoga heb ik geleerd de stilte te vinden in mezelf en te leven in het nu, het verleden is voorbij. Zolang ik die passie voel, ben ik gelukkig.”

In januari start je met de opleiding hormoonyoga voor yogadocenten.

“Ik realiseer me dat ik ook een jaartje ouder word en, hoe graag ik het ook wil, niet eeuwig les kan geven. Ik heb in de afgelopen veertig jaar ontzettend veel kennis opgedaan over de werking van yoga voor de hormonen. Dit wil ik overdragen aan yogadocenten en daarom ben ik druk bezig geweest om al mijn kennis en informatie te bundelen. Ik wil een nieuwe generatie yogadocenten inspireren en hen de kans geven om het hormoonsysteem van vrouwen te leren begrijpen.”

Meer informatie over de fusion-hormoonyoga van Sylvia Mullaart-Bonn en over de opleiding hormoonyoga voor yoga-docenten, vind je op: www.fusionyoga.nlAanmelden voor de opleiding: sylviabonn@hetnet.nl (Er is een beperkt aantal plaatsen!)

 

© Op de foto’s en op de tekst in dit artikel berust copyright. Wil je (delen van) de tekst overnemen, dan graag met bronvermelding en verwijzing website Oh My Yoga. 
(Visited 4.072 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.