Op weg naar verlichting met Patanjali

Hindu Yoga © Elena Kovaleva - Fotolia.com

Voor Oh My Yoga schreef yogadocente Irene van Gent een openhartige blog over de betekenis van yoga in haar leven en haar zoektocht naar verlichting. ‘Yoga als lifestyle betekent leven vanuit liefde en compassie en dat was nu net het punt wat bij mij zo moeilijk te vinden is’.

Op weg naar verlichting

Door: Irene van Gent
2014 is voor mij het jaar dat ik yoga echt integreerde in mijn leven. Dan heb ik het niet alleen over het beoefenen van de houdingen, maar over yoga als levensstijl. Het besef dat yoga voor mij de weg is naar een lichter leven kwam al veel eerder. Maar het duurde een hele tijd voordat ik daaraan kon toegeven en daadwerkelijk zo ging leven. Ik neem je graag mee op mijn weg naar verlichting.

Perfectie en geluk

Op mijn twintigste wist ik het zeker. Als ik 30 ben, dán ben ik gelukkig. Dan heb ik alles wat mijn hartje begeert. Ik zag het al voor me, getrouwd, twee kinderen, mooi huis, leuke baan, een of twee auto’s voor de deur en een hond. Met mijn toenmalige partner had ik het er vaak over, dat was ons doel, dát was perfectie en geluk. We vroegen ons niet eens af of dat wel was wat we echt wilden, het was gewoon zoals het hoorde en dat bracht dus geluk met zich mee. Of het nu wel of niet was wat IK echt wilde, het voordeel was dat mijn leven heel overzichtelijk was. Mijn doel was duidelijk: samen op weg naar geluk. Dat idee voelde heel bevrijdend, ik hoefde niet na te denken over mijn toekomst, alleen maar te zijn en uit te voeren. Dat ik echt niet gelukkig was in die periode, besefte ik pas na deze relatie. Ik ontdekte toen wat vrijheid was en voelde dat de wereld aan mijn voeten lag.

Burn out

De jaren tussen mijn 20e en 30e waren dan ook mooi, spannend en onrustig. Ik was en bleef alleen, volgde nog een studie en had een succesvolle start van mijn werkende leven. Tot het moment dat al mijn zekerheden wegvielen; een burnout was de oorzaak voor het instorten van mijn eerste onderneming, met als gevolg dat ik jarenlang niet meer wist wat ik wilde. De zoektocht naar geluk was weer begonnen…

Yoga wordt mijn levensstijl

De maanden voor mijn dertigste verjaardag kwam ik in aanraking met yoga. Daardoor ontdekte ik steeds meer wat voor mij belangrijk was. Ik ging gezonder eten, was veel aan het sporten en daardoor kwam ik geestelijk en fysiek steeds meer in mijn kracht te staan. Al snel ontdekte ik dat yoga een way of life is, dat het niet alleen ging om de houdingen, maar dat het een bepaalde manier is om in het leven te staan. Met meer rust, gezonde voeding en liefdevolle aandacht voor de wereld om me heen. Dit was wat ik wilde, leven als een yogi; in rust en reinheid.

Dus verkocht ik mijn huis en auto en ging op reis, op zoek naar mezelf en een leven als yogi. Hoe makkelijk dat in de eerste maanden lukte (ik hoefde met niemand rekening te houden, omdat ik alleen op reis was) hoe moeilijker het werd toen ik weer verliefd werd en aan het werk ging. Ik ging weer leven naar de waarden van anderen, zoals ik al die jaren daarvoor ook had gedaan. Stopte met yoga, ging ongezonder eten en werd snel boos en geïrriteerd in plaats van dat ik liefde zag en voelde. Deze situatie duurde uiteindelijk veel te lang, maar ik zat zo vast in het leven van andermans waarden, dat ik niet wist hoe ik er uit kon stappen. Na veel obstakels en maar blijven zoeken naar het moment waarop ik gelukkig zou zijn, bleek dat yoga voor mij het pad naar vrijheid was.

Yoga als startpunt van transformatie

Irene van Gent - gastblog Oh My Yoga

Mijn ware transformatie startte toen ik in januari 2014 in India mijn yoga-docentenopleiding voltooide. Jarenlang had ik geleefd voor de liefde en erkenning van anderen, ik was altijd op zoek naar die externe bevestiging. Ik wist niet dat het juist belangrijk was om van mezelf te houden. Als ik maar veel gaf, dan kwam dat toch uiteindelijk wel? Maar nooit was het die onvoorwaardelijke liefde gegeven vanuit een vol hart. Het was altijd ‘als ik geef, dan wil ik er ook iets voor terug’.

De weg naar binnen leerde mij dat ik bepaalde mooie en liefdevolle stukken van mezelf had verdrongen voor mijn harde, koude kant. Een overlevingsmechanisme vormgegeven door opvoeding, cultuur, scholing en relaties. Hoewel ik hoopte dat ik bij terugkomst uit India wel verlicht zou zijn, bleek er nog een heel traject te volgen. Die opleidings was slechts een begin van een nieuwe levensfase en ruim een half jaar later ontdekte ik dat ik meer nodig had dan alleen die opleiding. Yoga als lifestyle betekent leven vanuit liefde en compassie en dat was nou net dat punt wat bij mij zo moeilijk te vinden was.

Het Achtvoudige pad van Yoga

Ik kwam uit bij het Achtvoudige Pad van Yoga, 2500 jaar geleden opgesteld door Patanjali in de Yoga Sutra’s, een van de belangrijkste basisteksten over yoga. Het achtvoudige pad van Patanjali is de weg die mensen bewandelen op weg naar verlichting. Het is het yoga-pad waarin duidelijk wordt dat yoga veel meer is dan alleen maar de oefeningen, het is een levensstijl. En dat begint bij het feit dat het Achtvoudige pad start met de 5 yama’s (onthoudingen): Geweldloosheid (Ahimsa), Waarheid (Satya), Niet stelen (Āsthēya), Kuisheid, beheersing van de seksuele energie (Brahmachārya), Vrij zijn van bezitzucht (Aparigraha) en de 5 Niyama’s (voorschriften): Reinheid (Shaucha), Tevredenheid, welbehagen (Samtosha), Soberheid, ascese (Tapas), Zelfbeschouwing, introspectie (Svādhyāya), Devotie en overgave aan God (Īshvarapranidhāna). Daarnaast bestaat het achtvoudige pad uit bewustwording, meditatie, ademhaling en asana’s.

In het achtvoudige pag van Patanjali is het uiteindelijke doel volledige verlichting. Dit is iets waar de oude wijzen jaren over deden om het te bereiken. Ik heb niet de illusie dat in een jaar te realiseren. Wel wil ik het pad volgen en zoveel mogelijk inspiratie hier uit halen. In een jaar tijd wil ik proeven van de geboden, de meditaties, yoga, pranayama, etc.  Ik wil ontdekken hoe de yama’s en niyama’s zijn toe te passen in de huidige tijdsgeest en in hoeverre ik verlicht kan raken door me onder te dompelen in verschillende meditatievormen.

Het komende jaar stel ik steeds een maand lang in het teken van één van de Yama’s en Niyama’s. In oktober begon ik met het thema Geweldloosheid en sinds 6 november is mijn thema Waarheid. Gedurende deze maanden geef ik ook aandacht aan de andere 6 takken van het achtvoudige pad, als yoga-oefeningen, ademhalingsoefeningen en meditatie.

Ik nodig je uit om met me mee te reizen en te lezen. Op mijn blog vind je alle informatie en verhalen die bij de thema’s horen. In 2015 organiseer ik een aantal keer een thema-bijeenkomst over het achtvoudige pad.

IreneKlein-059

Over de auteur:

Irene van Gent is yogadocent, schrijver en gespecialiseerd in gezonde voeding. Door yoga in haar leven te integreren ontdekte ze dat yoga niet alleen maar gaat om houdingen, maar dat het een way of life is. Deze way of life deelt ze nu met de wereld via haar blog http://irenevangent.nl/blog.

(Visited 327 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *