Oh My…what a spot! Pop-up Yoga

Een grote tent die eenvoudig in- en uitelkaar te halen is, een leegstaande ruimte, elektriciteit en een dosis creativiteit en ondernemers skills maken Pop-up Yoga sinds een jaar tot een succes in Amersfoort. Pop-up restaurants en shops kende ik al, maar Pop-up Yoga? Tijd dus voor een nieuwe Oh My…what a spot!

Daar lig ik, op mijn rug en op een matje, met boven me de rieten matjes die de tent waarin ik lig afdekken. Dunne gordijntjes tussen de tentpalen scheiden de tent af van de verlaten, ietwat kille kantoorruimte. In de intieme sfeer van de tent is het warm en rustgevend. Met kaarsjes in het midden van de cirkel doet het een beetje fata morganisch aan. Het voelt fijn om hier te zijn en aan yoga te doen. En dan te bedenken dat ik een uur geleden nog mijn twijfels had over deze pop-up locatie.

Overgave

Ik kwam binnen in een oud, verlaten pand – een voormalig rechtbankgebouw – in Amersfoort en werd ontvangen door het koude licht van de tl-lampen en een kille tocht. Was ik hier wel goed? Daar hoefde ik niet lang aan te twijfelen, Marjon Bouman, de yogadocente van vanavond en tevens de bedenker van Pop-up Yoga, stond al klaar in de hal om mij en de andere cursisten vriendelijk welkom te heten en naar de lesruimte te begeleiden. In een vrij grote ruimte werd ik verrast door een tent, groot genoeg om plek te bieden aan zo’n twintig yogi’s. Hierbinnen had de Tl-verlichting plaatsgemaakt voor sfeerkaarsen en zacht licht. Voor iedereen lag er een yogamatje klaar en lagen er zachte schapenvachtjes. Ja, hier kon ik me wel overgeven aan yoga.

Eigen gezicht

Bijna een jaar geleden zette Marjon haar plannen uiteen voor Pop-up Yoga: yogalessen in ruimtes die anders leeg zouden staan. Bijvoorbeeld in een oude, vervallen fabriek, in een voormalig kantoorgebouw of een leegstaand bedrijfspand. Marjon heeft in haar achtjarige carrière als yogadocente op verschillende locaties lesgegeven. Haar droom was een eigen yogastudio, een plek met een eigen gezicht. Maar de hoge huurtarieven waren een groot obstakel. Marjon: ‘Ondertussen frustreerde de leegstand in Amersfoort mij. Er waren zoveel lege panden waar niks mee werd gedaan, terwijl er voor yoga zo weinig nodig is. Tijdens een ondernemers meeting – Business Revolution – werd ik nog meer geïnspireerd om mijn droom voor een studio waar te maken.’

Zoektocht

De eerste Pop-up Yoga-les gaf Marjon medio 2014 in De Nieuwe Stad in Amersfoort, een plek voor innovatieve ondernemers. Zolang de ruimte leegstond, was Marjon hier welkom. ‘Een pop-up locatie moet beschikken over elektriciteit, verwarming, goede vloeren en een groot oppervlak. Daar voldeed die allereerste locatie aan. Om de lege ruimte sfeervol in te richten en om Pop-up yoga een gezicht te geven, ging ik op zoek naar een tent. Maar het bleek niet zo eenvoudig een tent te vinden die eenvoudig in- en uit elkaar te halen is, gemaakt is van lichte materialen, die goed ventileert en ook niet al te prijzig is. Na een zoektocht besloot ik om – samen met mijn man – de tent zelf te maken. De tent die er nu staat past bij het concept en draagt bij aan de warme sfeer.’

Duurzaam yoga

Sinds september jl. staat de tent in het oude rechtbankgebouw, in hartje Amersfoort en tegenover het station. Oude cursisten zijn meeverhuisd en ook nieuwe cursisten weten de spot te vinden. Ze komen voor de Hatha yoga-lessen van Marjon of de yoga- en pilateslessen van de vier overige yogadocenten. Tot medio 2015 worden de pop-up lessen hier gegeven. Dan wordt het gebouw omgebouwd tot multifunctioneel en duurzaam centrum. Wat in lijn is met de filosofie van yoga. ‘Pop-up Yoga is door het gebruik van leegstaande ruimtes een duurzaam concept, je zit nergens aan vast en bent nergens toe verplicht.’

De Pop-up Yogadocenten, fotografie: Ester overmars

De Pop-up Yogadocenten, fotografie: Ester overmars

Het mooie van Pop-up yoga is volgens Marjon dat het alle partijen een voordeel biedt. ‘Ik heb eindelijk mijn studio waar ik lang naar op zoek was . Yogadocenten die hier willen lesgeven hebben meer vrijheid doordat ze niet vastzitten aan langlopende contracten en hoge kosten. Bovendien geven ze les onder één naam, dak en website. Door de lage kosten profiteren de cursisten van aantrekkelijke lesgelden. Ook voor de pandeigenaren biedt de pop-up locatie voordelen, zij kunnen hun leegstaande ruimte benutten, hoeven niet bang te zijn voor kraak en vergroten door de aanloop de zichtbaarheid van hun pand.’

Thuiskomen

Of Pop-up yoga helemaal is geworden zoals Marjon in gedachten had? ‘De pop-up tent creëert een gevoel van thuiskomen, waardoor je terugkomt in je eigen basis. Dat is waar yoga voor staat en dat is wat ik voor ogen had en heb.’ Daar hoeft Marjon weinig aan toe te voegen. Voordat we beginnen met savasana en voordat ik mijn ogen sluit, neem ik de ruimte nog even in mij op. Pop-up Yoga, een uniek en mooi concept, dat een succes is door de gepassioneerdheid en liefde voor yoga van Marjon zelf. Dat zie je terug in alles. De ‘zachte’ manier van lesgeven, de aandacht voor de cursist en de kleine details waaraan ze heeft gedacht om de pop-up locatie tot een fijne, rustgevende en serene plek te maken. Of ik nu in een oude fabriek of verlaten schoolgebouw zit…eigenlijk maakt dat helemaal niet uit.’

Meer informatie of aanmelden: info@pop-upyoga.nl, www.pop-upyoga.nl

© Credits foto’s: De uitgelichte sfeerfoto bij dit artikel is gemaakt door Linda van de Pavoordt (sfeerimpressie yogaruimte); de foto van de Pop-up Yogadocenten door Ester Overmars.

(Visited 324 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *