Oh My…what a spot! DNY Amsterdam

Nieuwe rubriek: Oh My…what a spot! Een podium voor de yoga spot (studio, school) die net wat meer biedt dan yoga alleen…We trappen af met De Nieuwe Yogaschool in Amsterdam. 

Lederen sofa’s die uitnodigingen om lekker op neer te ploffen, grote tafels met daarop karaffen gevuld met water en muntblaadjes, iemand die in kleermakerszit op de bank zit en door een tijdschrift bladert… Het is dat er buiten een vlag wappert met daarop het logo van De Nieuwe Yogaschool, anders had ik echt gedacht dat ik in de huiskamer van de buren was beland. Ik ben onder de indruk; De Huiskamer – zoals deze ruimte wordt genoemd – doet zijn naam in ieder geval eer aan. Ik voel me welkom hier en kijk uit naar de les.

Yoga-walhalla Amsterdam

DNY De Huiskamer - door Milan Hofmans

DNY De Huiskamer – door Milan Hofmans

Wie in Amsterdam woont en aan yoga doet, heeft er ongetwijfeld als eens op een yoga-mat gestaan: De Nieuwe Yogaschool, een yoga-walhalla in hartje Amsterdam. Eind vorig jaar opende yoga-goeroe Johan Noorloos de deuren van DNY, een plek waar je meer dan vijftig yogalessen per week kunt volgen en workshops en lezingen kunt bijwonen. De locatie: een monumentaal pand met een oppervlakte van 700 m2. DNY staat voor een ‘community, een plek waar gelijkgestemden elkaar kunnen ontmoeten en waar ervaringen kunnen worden gedeeld’. En niet alleen op de yoga-mat, maar ook aan de bar of in de huiselijke sfeer van De Huiskamer.

Na de opening werd DNY door diverse media de hemel in geprezen als de plek om yoga te beoefenen, om jezelf te ontwikkelen en om gewoon te Zijn. Mooie woorden. Dat yoga-gevoel wilde ik zelf ook wel ervaren. De DNY stond al enige tijd hoog op mijn ‘to do yoga’ list. Mijn ‘reminder’ hieraan kwam van blogger Suus, die mailde: ‘Samen yoga-les doen in de Nieuwe Yogaschool en na afloop daar een soepje?’. En zo sta ik niet lang daarna met een ‘oooh’, ‘aaaaah’, ‘woowww’ blik rond te kijken in die sfeervolle Huiskamer in de Jordaan en meld ik me aan voor een Flow4All yoga-les.

Flow 4 All yoga

Yogaruimte DNY, door Milan Hofmans

Yogaruimte DNY, door Milan Hofmans

Ik volg de yogales samen met zo’n vijfendertig tot veertig mede-yogi’s. Er hangt een relaxte sfeer. Wie binnenkomt, rolt alvast een yoga-mat uit en doet een warming-up of mediteert een moment in stilte. Een ieder doet zijn ding. Het is best een grote groep, maar toch doet het niet ‘massaal’ aan. Integendeel. Mede door de grootte van de studio (zo’n 200 vierkante meter; de grootste van de drie studio’s) en door de hoge plafonds, witte wanden en vrij minimalistische inrichting oogt de studio heel ruimtelijk. Je zit hier dus alles behalve hutjemutje, wat ik zelf heel fijn vind.

De stilte overheerst…en dan te bedenken dat deze spot enkele honderden meters verwijderd is van de tramhalte, overvolle trams, de drukte in de winkelstraten. Maar hier is het een oase van rust. Er wordt lesgegeven in het Engels, logisch en handig ook, gezien de vele nationaliteiten in het wereldse Amsterdamse. Ik moet even schakelen, maar omdat in een reguliere yoga-les doorgaans veel Engelse benamingen voor de poses worden gebruikt, is het te doen.

Loslaten

Klimaatbeheersing in zo’n grote ruimte in een oud monumentaal pand is wat lastig. Buiten is het zo’n 26 graden, binnen ietsjes koeler maar niet veel. Op een uitademing duw ik mijn billen omhoog en naar achteren, tot ik in Downdog sta…Een druppel zweet valt van mijn voorhoofd…op de mat. Ik heb het warm. Maar na een keer flink puffen, laat ik die warmte los en letterlijk van me af glijden. Het is een factor die ik niet kan beïnvloeden. De les gaat verder op een ‘easy pace’, niks overhaasten. Fijne bijkomstigheid is dat ik me na afloop van de les –  en zodra ik weer wat ben bijgekomen – lekker fit en opgeladen voel. En ook heel loom…

Stilte tuin

Yogaruimte DNY door Milan Hofmans

Yogaruimte 2 DNY door Milan Hofmans

Tijd om de binnentuin te verkennen en wat te eten. En dat kan hier ook. Op de ‘kleine’ kaart kan ik kiezen uit soep, salades, diverse gezonde broodjes. En dat is voor mij genoeg keus. De binnentuin wordt ook wel de Stilte Tuin genoemd, stil is het hier zeker. Je hoort bij wijze van spreken alleen de vogels tsjirpen. Genieten dus, van een geitenkaassalade en broodje humus. En van de rust. Verder niks. Het mooie van De Nieuwe Yogaschool: Yoga hangt hier niet ‘all over the place’. Je komt hier in de eerste plaats ook niet puur voor de yoga, je komt hier voor de beleving en om gewoon te ZIJN.

Ook een les volgen bij De Nieuwe Yogaschool? Maar woon je niet in Amsterdam? Volg dan een keer een losse les voor € 15,00. Vooraf online een plek reserveren is aan te raden. Een tienrittenkaart kost € 125,-  en is drie maanden geldig, handig als je de school, de leraren en de lessen wilt ontdekken. Kijk voor meer informatie op www.denieuweyogaschool.nl

De Nieuwe Yogaschool
Laurierstraat 109 
1016 PL Amsterdam

Heb je een leuke tip voor de rubriek ‘Oh My…what a spot! ? Mail ‘m dan naar info@ohmyyoga.nl. Wil je zelf over een leuke, mooie, inspirerende yoga spot schrijven? Laat het dan ook even weten. 

(Visited 212 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.