Mindfulness in de Franse Alpen

Rust en ontspanning combineren met natuur, yoga en meditatie in de Franse Alpen? Van 26 april tot 3 mei organiseert Alpen Anders een Mindfulnessweek met als thema: Mindful in actie.

Elke Rabé en haar partner Peter droomden er jaren van om te wonen en werken in het buitenland. Een jaar geleden kregen ze die kans, toen ze door vrienden gevraagd werden om te komen helpen bij het verwezenlijken van drie vakantiebestemmingen in het natuurgebied Ecrins: een hotel, een camping en Chalet AlpeLune. Daar hoefden zij niet lang over na te denken. In Puy Saint Vincent ontdekten ze dat het gebied behalve voor wintersporters in de lente-, zomer- en nazomermaanden ook erg mooi en geschikt is voor wandelaars, fietsers en rustzoekers. Elke: “We kwamen hier aan in oktober, tijdens het wisselen van de seizoenen en ervoeren de rust en de stilte temidden van de prachtige natuur. Een plek om gewoon te zijn in plaats van te doen.” Het bracht hen op het idee Alpen Anders; mindfulness in de Franse Alpen.

Mindfulness: ‘A way of life’

De stilte en de rust in combinatie met de schoonheid van de natuur maken de mindfulnessweek in AlpeLune bijzonder. Elke weet daarnaast uit eigen ervaring wat mindfulness kan brengen. “Ik ben al lange tijd aan het herstellen van de ziekte van Lyme. Er is een periode geweest dat ik nauwelijks kon lopen, maar het gaat steeds beter met me. Aan de oorzaak van de ziekte kan ik niks doen, want die wordt veroorzaakt door een tekenbeet. Ik heb wel invloed in de wijze waarop ik omga met de ziekte en heb daardoor indirect invloed op het verloop van de ziekte. Dat inzicht verkreeg ik toen ik me ging verdiepen in mindfulness. Voordat ik ziek werd – en toen ik al ziek was – leidde ik een druk leven. Ik had een verantwoordelijke baan op academisch niveau bij een groot bedrijf, ik zat in het jong talententeam en in mijn vrije tijd sportte ik veel. Met plezier fietste ik twintig kilometer naar mijn werk naast de gewone trainingen, ook toen ik ziek werd en mijn lichaam het eigenlijk niet meer aankon. Ik ben van nature geneigd om veel van mezelf te vragen, maar dat zag ik niet in. Toen ik langzaam weer opknapte, besloot ik me aan te melden voor een mindfulnessweek. In die week leerde ik een stap terug te doen en om milder te zijn voor mezelf. Ik zat in een verzwakt lichaam en voelde me daar niet in thuis. In plaats van boos te zijn op die situatie leerde ik de kracht die er van binnen nog steeds zat weer aan te spreken. Mindfulness liet mij inzien: ‘kies ik ervoor om slachtoffer te zijn van wat me overkomt, of doe ik er alles aan om mijn situatie zo positief mogelijk te maken?’ Het antwoord was duidelijk. Er zijn af en toe momenten waarop ik me boos, verdrietig en machteloos voel, maar door mindfulness weet ik: dat is helemaal niet erg, ik mag me zo voelen’. Ik heb geleerd die gevoelens te aanvaarden. Dat brengt rust. Ik sta nu heel anders in het leven. Ik geniet veel meer en doe aan actieve meditaties, door bijvoorbeeld wandelend te mediteren. Dat helpt mij om bewust de aandacht te richten op mijn lichaam terwijl ik geniet van de natuur. Ik zie mindfulness en ook yoga en meditatie niet zozeer als een methode maar als een ‘way of life’.”

Thema: Mindful in actie

collage alpe lune

Met de mindfulnessweek in AlpeLune, wil Elke mindfulness op een toegankelijke manier introduceren. Dit doet zij samen met de mindfulness-trainers van Rzijn Training & Coaching. Het is een week waarin inzicht, rust en ontspanning centraal staan door mindfulness, actieve meditatie, yoga en welness.  Elke: “Je kunt wandelen over de bergpaadjes, mediteren in de prachtige alpenweiden en yoga beoefenen in de frisse buitenlucht met zicht op de besneeuwde bergtoppen. Het is een mooie plek voor een ieder die rust zoekt.” Elke benadrukt dat niets moet, de gasten kunnen rustig een programma onderdeel overslaan als ze behoefte hebben aan iets anders op dat moment. “Het is belangrijker dat iedereen luistert naar zijn eigen behoeften en zich op zijn gemak voelt.”

Ecogite AlpeLune

Sfeer Alpe Lune

Tijdens de mindfulnessweek verblijven gasten in Chalet AlpeLune. Elke: “Het is een gezellige ecogite waar je je meteen thuis voelt. Je wordt als gast niet alleen verwend met iedere dag een ontbijt en een driegangendiner, je kunt er ook gebruikmaken van een sauna en jacuzzi en er is een open haard.” Doordat er duurzaam gestookt wordt op houtsnippers en er gebruikgemaakt wordt van een open haard is de Ecogite eco-verantwoord en heeft het een warme sfeer. “De warmte van de open haard, de huiselijke inrichting en de gemoedelijke sfeer deden mij terugdenken aan mijn accommodatie tijdens mijn mindfulnessweek in Duitsland. De mensen daar nodigden je letterlijk uit in hun eigen huis. Die sfeer heb je hier ook. De gasten eten samen met elkaar aan tafel, ook al horen ze niet bij elkaar, je kunt hier ontspannen en wordt ontzettend in de watten gelegd.”

Programma:

Tijdens de mindfulnessweek worden actieve meditaties afgewisseld met zitten en lopen in stilte, adem- en yogaoefeningen. Er is een gevarieerd ochtend-, middag- en avondprogramma en geen dag is hetzelfde. De activiteiten worden zoveel mogelijk in de natuur en de buitenlucht gedaan.

Voor wie:

Of je nu bekend bent met mindfulness, yoga of meditatie, het maakt tijdens deze week niets uit. Het gaat erom dat je open staat voor wat er komt en zonder oordeel waar te nemen wat er is. Dat kan soms spannend zijn, soms moeilijk en soms heel mooi. Wat je ook tegenkomt, het helpt je meer bewust aanwezig te zijn en jezelf beter te leren kennen. Hoe vaker je dat doet, hoe beter dat het gaat. Zo kun je het daarna thuis makkelijker toepassen in de hectiek van je dagelijks leven. 

Waar: Chalet AlpeLune

Wanneer: aankomst op zaterdag 26 april (vanaf 16u) en vertrek op zaterdag 3 mei (omstreeks 10u) 

Kosten: 875 euro pp op basis van een tweepersoonskamer en 795 euro voor 3 of 4 persoonskamers. Dit is inclusief:

  •  7x ontbijt,
  • 6x lunch,
  • 6x driegangendiner, inclusief wijn bij het diner en koffie of thee na,
  • gebruik van sauna en Jacuzzi,
  • bad- en bedlinnen,
  • schoonmaak,
  • gebruik van de woonkamer met zithoek en openhaard, etc.

Meer informatie:

www. Alpenanders.nl

Heb je vragen over het programma, dan kun je contact opnemen met Katja Tullemans of Jos Aussems van Rzijn Training & Coaching, via 06 290 70 160 of mail naar info@rzijn.nl. Wil je meer weten over het verblijf, de faciliteiten en wat er in de omgeving te doen is, kijk dan op www.alpelune.com.

(Visited 378 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.