Zomer leestip: Het hart van yoga

Voor wie zich –  deze zomer – wil verdiepen in de achtergronden van yoga en meer uit zijn persoonlijke yoga-beoefening wil halen dan alleen het uitvoeren van een reeks asana’s, selecteerde Oh My Yoga het boek ‘Het hart van yoga’, van Orit Sen-Gupta. Lees hier de recensie van Kim-Lan.

‘Yoga is yoga, punt.’

Orit Sen-Gupta, de grondlegger van de Vijñāna yoga, is al meer dan twintig jaar yogalerares. Vijñāna yoga zoekt de balans tussen lichaam, geest, hart en bewustzijn en is een vorm van yoga gebaseerd op tradities in hun meest zuivere vorm. Vooral dat laatste is wat Vijñāna yoga tot een eigen yogamethode maakt. Zo is er voor meditatie en pranayama net zoveel aandacht als voor beweging, wat in veel vormen van yoga de boventoon voert. Maar, zoals Orit Sen-Gupta zelf ooit eerder zei: ‘Yoga is yoga, punt.’

Persoonlijke reis

In Het hart van yoga komt haar liefde voor tradities helder naar voren. Orit Sen-Gupta vertelt over de filosofieën achter yoga en citeert daarbij regelmatig uit belangrijke werken, maar deelt ook veel ervaringen. Het resultaat is een eerlijk verslag, een persoonlijke reis door yoga, waarbij ze alles wat ze de afgelopen jaren is tegengekomen even aanraakt, hierbij stilstaat en vervolgens weer loslaat.

Verlichte geest

Sen-Gupta’s manier van vertellen is openhartig, eerlijk en bevlogen. Zo neemt ze je mee naar het moment waarop ze leerde zitten voor meditatie. ‘In het begin durfde ik niet te vragen wat ik moest doen, want ik was verlegen. […] En zo zat ik jaren zonder enige uitleg en dat was een heel vruchtbare situatie, want ik wist niet wat ik moest doen, wat goed of fout was, en daarom kon niets lukken of mislukken. In die staat van niet-weten bereikte de geest soms plekken waar die nooit was gekomen als ik bezig was geweest met een techniek en met ambitie.’

‘Good cop, bad cop’

Het boek is bij vlagen humoristisch en dus ook niet al te zwaar, wat lekker leest. Wanneer Orit Sen-Gupta bijvoorbeeld vertelt over de verschillende manieren waarop je zittende meditatie kunt beoefenen (‘good cop, bad cop’) pleit ze overduidelijk voor een bepaalde manier. ‘De laatste is de methode van de klassieke zen in Japan, waar ze mensen zeggen te zitten zonder bewegen, wat er ook gebeurt. […] Ik keur deze aanpak af op humanitaire gronden!’ Zo zegt de schrijfster. Ik kan me nog herinneren dat ook mij in mijn tienerjaren is geleerd om op deze wijze te mediteren, ‘niet bewegen, vecht tegen de kriebels en pijntjes’, maar daar ben ik later vanaf gestapt. Yoga is voor mij: ‘doen wat goed voelt’.

Zijweggetjes

Hoewel de hoofdstukindeling van het boek een duidelijke lijn weergeeft, komt die opbouw niet helemaal terug tijdens het lezen, omdat de auteur onderweg ‘zijweggetjes’ neemt om iets te illustreren of toe te lichten. Misschien komt het ook wel gewoon omdat alles zo verdomd goed in balans is gebracht. Geen rechte weg van begin naar eind dus, maar ach, is dat niet het charmante van elke reis?

Over de recensent: Kim-Lan Jong Baw is sinoloog, schrijfster en werkt als projectmedewerker op het gebied van internationalisering bij de Technische Universiteit Delft. Ze mediteert reeds meer dan tien jaar en doet sinds kort fanatiek aan yoga.

Lezen en direct bestellen:

Cover Hart van Yoga - Orit Sen-Gupta‘Het hart van yoga’, auteur: Orit Sen-Gupta, paperback, 124 pagina’s, prijs: € 14,95, Uitgeverij Altamira, www.altamira.nl.

Bestel direct bij Bol.com: Boek Het hart van yoga

WIN!

Jij kunt dit mooie boek winnen! OMY geeft namelijk een exemplaar cadeau. Kans maken? Word vriend van onze Facebook-pagina en like de bijbehorende post.

Mail dan ‘hart van yoga’ naar info@ohmyyoga.nl.*

*Voorwaarden Winactie:

  • 1 reactie en e-mail per deelnemer,
  • deze winactie is geldig tot maandag 04 aug, 12.00.
  • de winnaar wordt per mail op de hoogte gebracht,
  • over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
(Visited 68 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.