Nieuw! Kine Yoga: wake up, Rise & Shine

Kine Yoga- energie in balans

Sommige mensen hebben zo’n aanstekelijke positieve energie dat je je meteen helemaal happy voelt wanneer je bij ze in de buurt bent. Dat is precies wat ik ervaar tijdens een interview met Energie Kinesioloog Karin Visser. Haar sprankelende energie maakt me nog nieuwsgieriger naar het door haar bedachte Kine Yoga.Karin Visser - Kine Yoga

Studyo Energie

Ik ontmoet Karin in een prachtige villa in Amersfoort, waar het Care for Women  gezondheids- en wellnesscentrum is gevestigd. Onder één dak bieden verschillende dienstverleners hier hun zorg en wellness-activiteiten aan, waaronder een fysiotherapeut, diëtist, natuurgeneeskundig arts en een voetreflextherapeut. Karin heeft hier haar praktijk ‘Studyo Energie’. Enthousiast begint ze te vertellen over haar werk als Energie Kinesioloog.

Donna Eden’s Energy Medicine

Het begon allemaal drie jaar geleden, toen ze het boek ‘Energy Medicine’ van de Amerikaanse Donna Eden ontdekte. Eden is een pionier op het gebied van energetische geneeskunde. In het kort: energetische geneeskunde ziet het menselijk lichaam als een bron van energiesystemen, bestaande uit de meridianen (energiebanen), chakra’s (energiecentra in het lichaam) en het aura (energieveld om het lichaam).

Dag in, dag uit wordt het lichaam beïnvloed en belast met allerlei factoren en omstandigheden van buitenaf: voeding, emoties, stress, trauma’s, gifstoffen etc. Hierdoor kan er een blokkade of bepaalde spanning in het lichaam ontstaan waardoor de energie niet goed kan doorstromen en de energiebalans verstoord raakt. Volgens energetische geneeskunde kan dit leiden tot allerlei – soms onverklaarbare – gezondheidsklachten waaronder vermoeidheid, stress, hoofd- en buikpijn.

Onoverwinnelijk

‘Ik had jarenlang last van ontstekingen, dan had ik weer een keel-, een bijholte- of voorhoofdsholteontsteking…’, vertelt Karin. ‘Dat veranderde toen ik mijn eigen energiesystemen op aanwijzing van Donna Eden ging aanpakken. Ik merkte dat ik spanningen makkelijker kon loslaten, meer rust vond in mezelf en meer zelfvertrouwen kreeg. Ik voelde me onoverwinnelijk en de ontstekingen waren voorbij.’ Door haar eigen positieve ervaring met kinesiologie besloot ze zichzelf op te leiden in Eden Energy Medicine, om zo ook anderen te helpen.

‘Iedereen is wel een beetje uit balans. We zijn zo druk en leven zo geroutineerd en volgens vaste patronen dat we nooit meer de tijd nemen om stil te staan en denken: wie ben ik nou eigenlijk? We zijn door de jaren heen vergeten waartoe we zelf in staat zijn als het gaat om onze eigen gezondheid’, vertelt Karin. Als Energie Kinesioloog helpt ze mensen met uiteenlopende achtergronden en klachten door de negen energiesystemen in het lichaam te behandelen. ‘Sommigen mensen zijn vermoeid en voelen zich lusteloos, anders willen van hun hoofdpijn af of een specifieke gezondheidsklacht verhelpen.’ Met behulp van energietesten bekijkt Karin waar in het lichaam de energie zwak is of blokkeert waarna ze door toepassing van acupressuur en het aanleren van zelfmassage de energie weer goed laat doorstromen.

Dagelijkse energieroutine

Kine yoga is door Karin zelf bedacht en opgezet, de cursus is gebaseerd op de basis van energetische kinesiologie. In vier cursusmomenten krijgen de deelnemers een ontspannings- en energieroutine van vijf minuten aangeleerd, waar ze vervolgens mee aan de slag kunnen in hun dagelijkse leven zodat ze de regie krijgen over hun eigen gezondheid. ‘Via simpele bewegingen en technieken uit kinesiologie, qigong en yoga leer ik hoe je zelf de energie weer goed door je lichaam kunt laten stromen. Je kunt het zien als een grote schoonmaak van je lichaam en je leert bewust te zijn van je lijf.’

Luisteren naar je lichaam

Een aantal weken later sta ik op een yoga-mat in het Care for Women centrum, om de kracht van Kine Yoga zelf te ervaren in een introductie-les. Karin begint met wat theorie en legt de basis uit van Energie Kinesiologie. Dan gaan we aan de slag.

Het beheersen en uitvoeren van yoga asana’s komt niet aan bod, dus geen zonnegroeten en geen ‘down dog’ en ook geen gecompliceerde houdingen. Luisteren en voelen naar je lichaam staat centraal. We beginnen met het aannemen van de juiste staande houding, in yoga ook wel bekend als de Tadasana of de berghouding. Hoe vaak ik die berghouding ook heb gedaan, focussen en goed rechtop staan met rechte rug en de schouders omlaag en ontspannen blijft moeilijk voor me. Karin legt uit dat veel mensen ongemerkt verkeerd lopen en rechtop staan, met een holle rug of iets te veel voorovergebogen. ‘Door een verkeerde houding kan de energie niet goed doorstromen en zich ophopen in de onderrug’, legt ze uit.

Tappen en gapen…

We vervolgen de les met enkele lichte, ronde bewegingen uit de Chinese gezondheidsleer Qigong. Deze bewegingen stimuleren de doorstroming van de energiebanen en lymfevocht en ondersteunen de bloedcirculatie en organen. Karin doet de bewegingen eerst voor en dan mogen wij zelf aan de slag. Dan geeft ze uitleg over de meridiaan-punten in ons lichaam. Door druk uit te oefenen op deze punten verbeter je de doorstroming van energie en kun je via ‘zelf-healing’ bepaalde klachten verlichten en verhelpen. Op aanwijzing van Karin tappen we met drie vingers op de meridiaan-punten van onder andere van de nier-  en miltmeridiaan. ‘Goed blijven doorademen, diep door je neus, zacht uit door de mond en het bekloppen van de punten mag best geluid maken’, zegt ze lachend.

Een deelneemster naast me begint te gapen. ‘Dat is een goed teken, het betekent dat je energie aan het stromen is’, aldus Karin. Gapen doe ik nog niet, maar het is wel verwonderlijk dat ik me gedurende de les steeds energieker begin te voelen. En dat terwijl ik in de auto op weg hiernaartoe best wel gaar was en stiekem verlangde naar mijn bed. Zelfs wanneer ik met mijn ogen dicht lekker op mijn mat lig voor de chakra-oefeningen waarmee we de zeven chakra’s stimuleren en openen, ben ik niet meer moe of slaperig.

Energiek begin van de dag

We eindigen met een korte bodyscan. Naast me hoor ik gegaap…bij mij nog niks. Wel voel ik me opgewekt en lekker fit en dat om tien uur in de avond. Ik kan me nu beter voorstellen dat Kine Yoga kan helpen bij stress, vermoeidheid en lusteloosheid. Puur en alleen door het goed laten stromen van onze eigen energie. Het mooie van alles is dat je na de cursus de energieroutines zelf thuis kunt uitvoeren, of je nu wel of geen  gezondheidsklachten hebt. Want wie wil de dag nou niet energiek en met een frisse sprankeling beginnen.

Kine Yoga by Karin

Wil jij je krachtig, fitter en vitaler voelen? Of heb je een gezondheidsklacht die je gericht wilt aanpakken? Je kunt meedoen met een zomercursus Kine Yoga of kiezen uit een van de workshops. Karin Visser geeft de lessen zelf in het Care for Women centrum in Amersfoort.

Workshops

Op de donderdagavonden in juni kun je van 20.30 – 21.30 deelnemen aan een thema workshops Kine Yoga, waarin de focus ligt op een specifieke gezondheidsklacht.

  • donderdag 5 juni: hoofdpijn weg
  • donderdag 12 juni: hormonen in balans
  • donderdag 19 juni: soepele spijsvertering
  • donderdag 26 juni: gewicht managen

Zomercursus Kine Yoga

in juli start er een speciale zomercursus Kine Yoga. De zomercursus bestaat uit vier cursusmomenten van 1,5 uur waarin je verschillende energieroutines krijgt aangeleerd. De cursus wordt gegeven in de mooie tuin van de villa. Startdatum: donderdag 3 juli 19.00 -20.30 uur. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar kvisser@careforwomencentrum.nl, of: karin@kanzo.nl.

Meer informatie: www.careforwomencentrum.nl, www.kanzo.nl.

(Visited 333 times, 1 visits today)

One Comment on “Nieuw! Kine Yoga: wake up, Rise & Shine

  1. Pingback: ‘Oh My Yoga’s Astrid straalt door Kine-Yoga | Kanzo