Interview Maaike Groen: ‘Miss Green is mijn alter ego’

Op haar website www.miss-green.nl vertelt Maaike Groen ‘Miss Green is mijn groene alter ego. Mijn geweten, het stemmetje in mijn hoofd dat me oppept en zegt ‘zie je het kan wel’. Nieuwsgierig geworden naar waar Miss Green precies voor staat, interviewde Oh My Yoga Maaike Groen.

De nieuwe collectie van het duurzame label Miss Green is vorige week geleverd, een collectie die volgens jou ‘heel erg Maaike is’. Wat maakt het typisch Maaike?

Maaike

“De kleding in de nieuwe collectie is stoer, vrouwelijk en praktisch. Een voorbeeld is de nieuwe trui van gerecyclede jeans, het is een ruige trui, daar houd ik van, dat past bij mij. Het mag wel wat gedurfd, een beetje edgy. Daarnaast staat Miss Green natuurlijk voor eenvoudige basics. Tijdloze basisitems die je ergens onder of bij kunt dragen, voor iedere dag en ieder seizoen. Miss Green is gemaakt voor de Nederlandse vrouw. Draagcomfort en een goede pasvorm vinden we belangrijk maar ook multifunctionaliteit. Anders dan Italiaanse vrouwen kleden wij ons niet drie keer per dag om. Wij willen een jurk waarin we op de fiets kunnen stappen om ons kind naar school te brengen, waarin we naar ons werk kunnen gaan en waarin we ’s avonds bij de borrel – met een mooi hakje eronder – er ook leuk uitzien. Kortom draagcomfort bij iedere gelegenheid.”

Miss Green staat voor groene kleding, vanwaar de focus op duurzaamheid?

“Door mijn studies Politicologie en Internationaal Management was ik al veel bezig met de wereld waarin we leven. Toen mijn (oudste) zoon zeven jaar geleden werd geboren, werd ik nog bewuster van de wereld om ons heen en groeide bij mij de behoefte om bij te dragen aan een gezonde leefomgeving voor mijn zoon. Ik ging bewuster en gezonder eten en ging voor hem en voor mezelf op zoek naar kwaliteitskleding van duurzaam materiaal. Zeven jaar geleden was dat er nauwelijks en vaak moest ik stad en land afstruinen in mijn zoektocht naar eenvoudige basics.  Zo is vijf jaar geleden het idee ontstaan voor het groene label Miss Green en de online shop. Online omdat dat veel tijd scheelt en als moeder kwam ik erachter hoe kostbaar tijd is. Door de jaren heen is het duurzame karakter steeds verder uitgebouwd.”

Hoe werd er destijds op ‘Miss Green’ gereageerd?

“Vijf jaar geleden werd er in mijn omgeving raar opgekeken als ik begon over duurzaam, groen en biologisch: is dat wel verstandig, is daar wel markt voor? Ook binnen de modewereld keken ze me aan alsof ze water zagen branden. Nu is dat ondenkbaar, de mode-industrie heeft daarin de afgelopen jaren een ontwikkeling doorgemaakt. Nu heb je maatpakken van biologisch katoen, maar toen kon je hooguit ergens een broek kopen van duurzaam materiaal. Het motiveerde me nog meer om met Miss Green te starten, al had ik geen idee of het zou aanslaan. Zelf heb ik geen mode-achtergrond en vanaf de start werk ik samen met een ontwerpster en een productiebegeleider. Ik weet nog dat ik tegen mezelf zei: als ik vijf artikelen verkoop, ben ik tevreden. De vraag naar basics was groter dan verwacht en groeide alleen maar. Ik moet wel zeggen dat de consument toen niet bezig was met het duurzame aspect. Zij zagen vooral een leuk jurkje, het duurzame was mooi meegenomen.”

Wat maakt Miss Green – naast het gebruik van biologische materialen – nog meer duurzaam?

“Het sociale aspect achter de kleding telt ook mee. De productie ben ik eerst gestart in China, bij iedere collectie vloog ik daar naartoe. Zo kon ik ook zien of er onder de juiste omstandigheden werd gewerkt. Maar door de vele vliegreizen, voelde het voor mij als water naar de zee dragen. Daarom hebben we de productie verplaatst naar Turkije. De fabriek in Turkije heeft het GOTS-keurmerk (Global Organic Textile Standard). Dit betekent dat er strenge eisen aan ecologische aspecten waaronder verfstoffen, afvoer van water etc. worden gesteld. Onze kleding wordt daarnaast gemaakt onder eerlijke omstandigheden en de medewerkers krijgen een eerlijk loon. Ik werk veel met biologisch katoen, maar katoen zorgt ook voor vervuild water. Er wordt gebruikgemaakt van een waterzuiveringsinstallatie, waardoor we het spoelwater kunnen zuiveren en opnieuw gebruiken. Daarnaast hebben we in 2010 de stof bamboe geïntroduceerd. Bamboe heeft ook veel duurzame eigenschappen, het groeit overal en zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Bovendien is bamboe een mooie, zachte stof die heel mooi valt. Wat weer past binnen de filosofie van Miss Green, waarin draagcomfort essentieel is. Naast biologisch katoen en bamboe gaan we nu een stap verder en willen we in de najaarscollectie meer de focus leggen op kleding van gerecycled materiaal.”

Naast de basics kun je bij Miss Green ook terecht yoga wear. Hoe kwam je op het idee daarvoor?

MF_LR_Keira_DB

“De yoga kleding is eigenlijk vanzelf ontstaan. De sweat pants is oorspronkelijk ontworpen als multifunctionele broek, met het idee dat je er in kan sporten en dat je er ook boodschappen in kunt doen. Want, dan wil je er ook een beetje leuk uitzien. Door de comfortabele pasvorm en de zachte stoffen, deed – en doet – de broek het goed bij klanten. Met name mensen die aan yoga doen kiezen vaak bewust voor duurzame kleding. Omdat de broek aansloeg als yogabroek, besloten we de yoga wear uit te breiden. Bij het ontwerp van yogakleding letten we op het materiaalgebruik en de pasvorm. De meeste tops zijn bijvoorbeeld gemaakt van een mix van bamboe en katoen. Deze mix zorgt voor luchtige kleding, want in katoen krijg je het snel warm en kun je erg gaan zweten.  Ook beweeglijkheid van de stoffen en het comfort is belangrijk. Zodat je in de yogahoudingen – of je nu vooroverbuigt of op je hoofd staat – niet bang hoeft te zijn dat je top over je hoofd valt en je broekspijpen omlaag zakken. Onze nieuwste yoga item is de Keira yogabroek (foto) die we oorspronkelijk hebben ontworpen in samenwerking met tijdschrift Happinez. De tailleband is breed en comfortabel, met een drawstring. De broekspijpen kun je aan de onderzijde makkelijk omslaan, daardoor is de broek ook geschikt voor minder lange mensen.”

Wat is nieuw binnen Miss Green?

Nieuwe-collectie-beeld-OMY

“De zomercollectie is net binnen, nieuw binnen deze collectie is onder andere het Sharon zomerjurkje. Het idee voor dit jurkje komt doordat ik op vakantie altijd worstel met de vraag: welk jurkje kan ik aan naar het zwembad, trek ik snel even aan over mijn bikini en in welk jurkje kan ik ook netjes in het restaurant zitten? Het Sharon zomerjurkje is daar het antwoord op. Je kunt de jurk met slippers en met hakjes dragen. Multifunctioneel en tegelijkertijd stijlvol en stoer. Wat ook heel erg Maaike is, zijn horizontale blokstrepen, die zal je dit najaar veel terugzien. Sinds januari zijn we gestart met de levering van onze kleding aan winkels. Zo kunnen we het verhaal van Miss Green verder uitdragen en klanten de mogelijkheid geven onze kleding aan te passen. Binnenkort stellen we ook onze showroom eenmalig open zodat onze klanten de nieuwe collectie kunnen passen en wij kunnen zien wie onze klanten zijn en we de basics aan kunnen zien.”

Je hebt een leuke, veelzijdige en drukke baan, hoe vind je rust?

“Mijn werk is mijn hobby. De veelzijdigheid van mijn werk – van het bedenk- en ontwerpproces tot het persoonlijk contact met winkels en klanten – maken dat geen dag hetzelfde is. Omdat ik mijn werk zo leuk vind, moet ik er wel voor waken dat ik er alleen maar mee bezig ben. Daarom heb ik als policy dat ik de avonden rustig houd, ik plan dan niks in en laat de computer uit. Dan ben ik er echt voor mijn gezin. En ik als even het kan, dan gebruik ik een mindfulness-app op mijn telefoon om tot rust te komen, al is het maar drie minuten.”

Kijk voor meer informatie en de online shop van Miss Green op: www.miss-green.nl.

Meer weten over de Keira yoga pants van Miss Green, lees dan binnenkort het artikel: ‘Tried & Tested Keira yoga pants’ 

(Visited 330 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.