Dag wijntje, welkom Brahmi! Hoe Ayurveda rust bracht

Isabella blogt over Ayurveda…Een vaste praktijk heb ik niet, de wereld om mij heen zie ik als mijn ‘praktijk’. Het is enorm leuk om dat wat ik weet over Ayurveda te delen met vrienden, familie, studenten en collega’s. Er is altijd wel iemand die bij me aanklopt met een vraag. Zo heb ik een tijdje geleden een vriendin op weg geholpen met de basis van Ayurveda.

Geen ‘echte’ ziekte

Ze had burn-out achtige klachten, druk op de borst, hartkloppingen, benauwdheid. Kortom de symptomen van veel stress. Ik had het zelf kunnen zijn, lichtjaren geleden. Het is een duidelijk en zichtbaar probleem onder veel mannen en vrouwen. Vaak gecombineerd met een slechte nachtrust, geen ritme, weinig lichaamsbeweging en overmatig alcoholgebruik. Alles bij elkaar heb je geen ‘echte’ ziekte waaraan de westerse huisarts iets kan doen. ‘Doe het een tijdje rustig aan’, luidt het advies van de huisarts dan ook vaak. Een Ayurvedisch arts onderscheidt zich hierin door juist dan door te vragen. Wat doe je voor werk? Hoe is je dagelijkse ritme? Hoe is het contact met je familie? Zo ontstaat er ineens een heel ander beeld van degene die om hulp vraagt.

Verre van normaal

Gaandeweg het gesprek bepaal je de natuurlijke constitutie (prakriti) van de cliënt. Vaak aan de hand van een vragenlijst. Zo ging ik ook te werk toen mijn vriendin om hulp vroeg. Ik zag dat de stress zich door vele oorzaken op verschillende plekken vast was gaan zetten. Hartkloppingen, zweetaanvallen, ze was het allemaal normaal gaan vinden. Maar laten we eerlijk zijn, het is verre van normaal. We zaten op het terras in de zon toen dit allemaal ter sprake kwam en ik haar vertelde dat er zoiets bestaat als lichaamsbewustzijn en mindfulness. Let wel: in ons midden een fles wijn, pak sigaretten, zij druk heen en weer bewegend, ogen die alle kanten op gaan, de lunch had ze overgeslagen omdat ze de dag daarvoor te zwaar gegeten had. Misschien zijn we allemaal wel een beetje zo. Alleen zitten jij en ik niet na een avond met vrienden huilend op de fiets naar huis omdat we ons niet goed voelen. Om vervolgens thuis niet te kunnen slapen waardoor je de dagen lusteloos doorkomt. Mijn vriendin die om hulp vroeg wél.

Snel, snel, snel

Wij, westerse mensen, zijn redelijk lui geworden. Daarmee wil ik niemand kwetsen, maar ik zie om me heen dat alles snel en toegankelijk moet zijn: het internet, je vriend- of vriendin, de rij in de supermarkt en zo ook onze gezondheid. Als we ziek zijn moeten we er zo snel mogelijk vanaf want anders trekken we het niet. Ik hoorde ooit eens een verhaal in India dat de zieners (sadhus) vroeger zes stappen kenden tot een ziekte zich manifesteerde in het lichaam. Als je bij stap zes was, dan was de ziekte al chronisch en betekende het min of meer dat je kwam te overlijden. Ergens zijn wij het verloren om de eerste drie stappen te voelen, dus bij stap vier of vijf moeten we zo’n inhaalslag maken dat die (soms) voor velen al te laat komt. Ik geloof niet dat ik zo’n sterk lichaamsbewustzijn heb, al geloof ik wel dat ik door yoga en ayurveda beter ben gaan voelen en de subtiele signalen die mijn lichaam afgeeft beter ben gaan herkennen. Zou dat stap 3 zijn…?

Ik beloofde haar een pot Brahmi

Maar goed, terug naar mijn vriendin. Ik merkte dat er wat serieuze vragen mijn kant op kwamen en dat er iets in gang was gezet. Ze stond best open voor mijn kruidenkunde, maar yoga kon ik vergeten. Ik beloofde haar een pot Brahmi. Brahmi (latijnse naam Bacopa Monnieri) is een moerasachtige plant en wordt in Ayurveda veel gebruikt ter preventie en genezing van diverse psychische klachten: mentale oververmoeidheid, stress, hoge bloeddruk, slapeloosheid. En wordt ook gebruikt  bij astma, schorheid, heesheid, eczeem en psoriasis. Brahmi verhoogt het intellect en is samentrekkend, bitter, verkoelend, laxerend, pijnstillend, spijsverteringsbevorderend, ontstekingsremmend, het vermindert krampen, versterkt het hart en is een diureticum. Kortom een krachtige zenuwversterker. Let wel: het gebruik van Brahmi is altijd onderdeel van een compleet behandelingsplan.

Ayurveda vraagt verandering in je routine

Ik overtuigde mijn vriendin van de heilzame werking van Brahmi en nadat ze dit een aantal weken gebruikte, gaf ik haar gaandeweg adviezen in wat ze nog meer kon veranderen in haar dagelijkse routine. Ayurveda vraagt veel van je afhankelijk van je natuurlijke constitutie (dosha). Als je natuurlijke dosha  (Vata, Pitta, Kapha) uit balans is ga je werken met de dosha die daar tegenover staat. Wat betekent dat je de smaken en eigenschappen van de tegengestelde dosha hanteert en gaat gebruiken. Dat klinkt heel zwart/wit maar is kortgezegd wel de basis. Een punt waarin ik heel stellig was en wat de meeste weerstand opriep – alsof ze haar leven moest opgeven – was het afzweren van frisdranken, rood vlees, junk food en heel erg veel minderen met alcohol. In Ayurveda gelooft men dat dit voedsel geen prana (levensenergie) bevat, dus toxisch is voor lichaam en geest. Daarnaast is deze voeding volgens Ayurveda ‘Tamas’, wat betekent dat het een negatieve werking kan hebben op je gemoedstoestand. Mensen met een Tamas geest zijn vaak donker, neergeslagen, negatief, sloom en moe. Dat komt omdat het eten je letterlijk niet ‘voedt’.

Spijsverteringsvuur (agni)

Wat ik haar nog meer adviseerde:

  • Elke dag op dezelfde tijd opstaan en naar bed gaan.
  • Op exact dezelfde tijden eten, in rust eten, niet teveel praten tijdens het eten om je agni (spijsvertering) niet te beinvloeden.
  • Eet altijd aan een schone tafel en met aandacht (mindful).
  • Twee keer per week een milde vorm van lichaamsbeweging.
  • Mediteer of oefen je meditatie elke dag. Hoe lang doet er niet toe, al is het 5 minuten. Ga bewust zitten en adem bewust in en uit.
  • Gebruik je avonden zoveel mogelijk om te ontspannen. Lees boeken, luister naar muziek, voer geen zware gesprekken over emotionele onderwerpen.
  • Probeer jezelf dagelijks een oliemassage te geven.

Verder vroeg ik haar deze specerijen toe te voegen aan haar dieet: kruidnagel, gember, zwarte peper, kurkuma, kardemom, koriander, komijn en kaneel. Allemaal warm van nature en daardoor goed voor haar spijsverteringsvuur. Ook mocht ze even geen koffie of zwarte thee, teveel eieren en adviseerde ik haar te matigen met uien en knoflook. Het dieet dat ik haar adviseerde is te omvangrijk om in een blog weer te geven maar zo heb je een idee. Ze volgde mijn adviezen goed op.

Een jaar verder…

We zijn nu ruim een jaar verder en er is veel veranderd in de gezondheid van mijn vriendin. Ze is zich bewuster van wat voeding met haar doet en hoe ze dat zelf kan beïnvloeden. Je kunt gerust een broodje kroket eten. Wanneer je je de volgende dag anders voelt, begrijp je beter waarom. De grootste verbetering in haar leven is dat ze meer regelmaat heeft en daardoor meer rust. Ze is in harmonie en minder paniekerig en ze heeft nieuwe patronen ingeruild voor oude die haar in de weg zaten, dat voelt goed. Je ziet het als iemand beter voor zichzelf zorgt en goed in haar vel zit. Dan verandert namelijk de ojas (energie, levenskracht) van een persoon. Die verandering komt niet vanzelf. Ayurveda kan heel confronterend zijn, maar met goede moed en wilskracht kom je vanzelf op de goede weg.

Heb je vragen? Stel ze dan gerust.

Isabella

Isabella Marcis (1980) is Ayurvedic Practioner, ze voltooide de opleiding voor Ayurvedic Technician aan het European Institute for Scientific Research on Ayurveda in Den Haag. Daarnaast is zij yogadocente en geeft ze yogalessen bij de Yogagarden in Amsterdam, hier voltooide zij ook de Teacher Training (500 uur). Meer weten over Isabella? Kijk op haar website: www.imyoga.nl

Leestip! Lees ook: Isabella blogt over de kracht van Ayurveda.

(Visited 3.599 times, 1 visits today)

One Comment on “Dag wijntje, welkom Brahmi! Hoe Ayurveda rust bracht

  1. Hi Isabella,

    Omdat ik reeds een tijdje brahmi gebruik was ik op zoek naar ervaringen van anderen. Zo kwam ik op je blog terecht en ik ben zeer blij te lezen over je adviezen. Ik weet uit ervaring dat voeding DE energiebron is wat bepaald hoe je je voelt. Net terug van vakantie uit Spanje waar de tapas en wijn je op elke hoek wordt aangeboden, ben helaas met een minder goed gevoel thuis gekomen dan toen ik wegging. Alles heeft te maken met voeding, routine en discipline en weten wat goed voor je is. Je krijgt wat je nodig hebt van de cosmos. Dank je wel voor je inspiratie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *