Weekend kater(tje)? Oefeningen voor meer energie!

Blogger Karin heeft vorige week carnaval gevierd op Curaçao en genoten heeft ze: van lekker eten, muziek en dans en de nodige glaasjes wijn. Wat doet alcohol precies met je lichaam en hoe krijg je weer energie na een lichte of flinke kater? Energie kinesioloog Karin zocht het – ook uit eigenbelang ;) – voor je uit.

Door: Karin Visser
Carnaval is weer voorbij, in Nederland en hier op Curaçao. Wat een heerlijke tijd! Op Curaçao betekent dit sowieso dagenlang parades met kleurige, vrolijk verklede groepen mensen, oorverdovende tumba’s (muziek met een opzwepend Caribisch ritme) en veel eten en drinken langs de route. Iedereen heeft zijn eigen bouwwerk langs de route neergezet om te genieten van de prachtige kostuums en praalwagens. Ik heb samen met de familie van mijn vriend vol kinderlijke blijdschap het carnaval en de parade meegemaakt.

Karnaval-Korsou-1

Soms stonden de tranen in mijn ogen van geluk, mijn hart stroomde over. Wat is het mooi en wat heeft iedereen er veel van zijn ziel en zaligheid in gestopt om het tot zo’n kleurrijk en indrukwekkend succes te maken! De kinderen onbezorgd en een beetje onder de indruk, de tieners een heerlijk zooitje ongeregeld en de volwassenen uitgelaten en uitbundig. Een periode van feesten waar iedereen naar uitkijkt, maar ook eentje van de katers…

Ziek door alcohol?

We weten dat het eigenlijk niet zo verstandig is om alcohol te drinken, maar soms kun je het gewoon niet laten, omdat het zo gezellig is om samen met je vrienden en familie het glas te heffen en het leven te vieren. Het nare zieke gevoel van de dag erna is dan gewoon maar een consequentie die je accepteert. Vooral als ikzelf een wat stressvolle periode heb, ben ik gevoeliger voor de ‘hangover’, ook met maar een paar wijntjes.

Maar waarom krijgen we eigenlijk een kater? Dat zit zo. De lever en nieren moet in één keer heel veel stoffen verwerken en filteren die zich in de alcohol bevinden, zoals een hele hoop glucose en acetaldehyde. Daarnaast stimuleert alcohol vochtafdrijving. Simpel gezegd, je lijf droogt uit en je organen moeten erg hard werken, waardoor je veel minder energie over hebt en de afvalproducten die geproduceerd worden je ziek laten voelen. Daarom is het goed om wél te eten ook al voel je je misschien wat misselijk. Eet eieren bijvoorbeeld, ze geven je lijf genoeg brandstof om de kater te lijf te gaan.

Energie opkrikken

Doordat ik veel met de meridianen werk, ben ik op mezelf gaan experimenteren om te kijken of ik mijn kater kan behandelen. Ik wilde ervaren of ik mijn energiebanen iets kon geven om mijn lijf te helpen sneller de balans te herstellen. En ik kan je zeggen: het werkt!
Ik wil je daar wel een klein beetje van meegeven. De hele routine is wat te lang om helemaal in deze blog te beschrijven. Je kunt natuurlijk altijd even via mijn website actie ondernemen wanneer je deze routine graag wilt leren.

Ik kan me best voorstellen dat je met een kater misschien niet staat te springen om oefeningen te doen, maar geloof mij: het kost maar 5 minuten van je tijd, je kunt zelfs op bed blijven liggen, en je merkt het verschil echt!

Files oplossen

Wat je het beste kunt doen, is je lever en je niermeridiaan blij maken door ze schoon te maken. Als je een energiebaan bekijkt als de autosnelweg, dan los je eigenlijk de files die op de weg zijn ontstaan op, zodat de energie snel en efficiënt vervoert kan worden naar de plaats van bestemming.

Hoe doe jThree thumbs - Blog Karin Vissere dat? Eerst tap/klop je stevig op de eindpunten van de niermeridiaan (zie plaatje hiernaast), adem 5x diep in tijdens het kloppen. Het is één van de belangrijkste acupressuurpunten om je energiebalans positief te beïnvloeden. Voelen deze plekjes gevoelig? Dan heb je het zéker nodig.

Source point

Daarnaast behandel je de eindpunten van de levermeridiaan (zie de punten onder de tepels op de afbeelding), adem 5x diep in tijdens het kloppen. Ook kun je een paar minuten stevig in je grote teen knijpen naast de nagel. Aan de kant van je kleinere teen, naast de grote teennagel start de levermeridaan. Aan de buitenkant van je grote teennagel start je miltmeridiaan.Yin meridianen - Blog Karin Visser

Als laatste duw je je duim in de deuk achter de enkels, aan de binnenkant van je been. Als je daar stevig indrukt, zal het waarschijnlijk beurs en pijnlijk aanvoelen. Wees niet voorzichtig, zoek de pijn op en masseer diep. Dit punt is een ‘source point’ van je nier en zorgt dat de energie weer stevig in beweging wordt gezet. Op het plaatje kun je ook het ‘source point’ van de lever vinden, die kun je natuurlijk ook even masseren als je toch bezig bent…

Neem na deze korte treat een paar flinke glazen water , blijf even lekker liggen en geniet na van de heerlijke avond die je hebt beleefd…ondanks je kater.

Met sprankels, 

Karin

Karin Visser - Kine YogaKarin is energie kinesioloog en woont en werkt sinds kort op Curacao. Met haar bedrijf Kanzo geeft ze Kine Yoga, online wellness treatments en verzuim-advies. Ze werkt o.a. samen met Casper Kids en NaturalFit om slimme en complete programma’s aan te bieden die verzuim en studie-uitval voorkomen. In Nederland werkte Karin als Kine Yoga docent. Vanuit Curaçao geeft ze nu online cursussen en e-treatments. Meer informatie vind je op: www.kanzo.nl.

(Visited 622 times, 1 visits today)

One Comment on “Weekend kater(tje)? Oefeningen voor meer energie!

 1. Hi Karin,
  Dank voor je blog :).
  Een fijne korte yoga houdingen serie om te doen voor meer energie en ontgifting vind ik:
  1) kat – op handen en knieen zitten en je rug hol (inademing) en bol (uitademing) maken.
  2) cobra – op je buik liggen, voeten op heup breedte, handen naast je borst, rug lang maken en langzaam omhoog komen, heupen op de grond houden, ellebogen naar achter, schouders laag.
  3) boog – op je buik liggend, pak met je handen je enkels. Knieen richting het plafond en dan iets omhoog kijken
  4) kindhouding: op je knieen zitten, voorhoofd op de grond, handen met palmen omhoog naast je voeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *