Het belang van…Drishti

Door: Wietske Huisman

Wat is het belang van een zachte, starende blik (drishti) in de beoefening van yoga? In een gastblog legt yogi Wietske Huisman het uit.

De ogen zijn de spiegels van de ziel, zo luidt het oer-Hollandse gezegde. Deze uitspraak komt overeen met het doel van de drishti tijdens de yogahoudingen (asana’s). Drishti is een zachte starende blik gericht op één punt, om zo de geest tot rust te brengen en de aandacht in onszelf te houden. Een rustige blik is dus een rustige ziel.

Wat als we zonder drishti op de yogamat staan?

Wij, mensen, zijn heel visueel ingesteld. Ons zicht is een van de belangrijkste zintuigen om de wereld om ons heen op te nemen. Behalve dat dit heel handig is, kan het ons ook afleiden van wat er in onszelf en in het nu gebeurt. Misschien ben jij een super yogi, maar voor alle anderen: sta je wel eens op je yogamat en duw je jezelf toch wat verder, omdat degene naast je zijn neus tussen zijn knieën heeft? Dit is heel menselijk en bijna iederen doet het wel eens, alleen ben je op dat moment geen yoga aan het doen. Yoga is naar binnen keren, luisteren naar je lijf en de geest tot rust brengen. De houding – of wat anderen doen – is daar altijd ondergeschikt aan.

Patanjali

Zoals Patanjali ons duizenden jaren geleden al leerde, kunnen we pas komen tot yoga (het tot rust brengen van de geest en verbinding voelen met alles om ons heen) als al onze zintuigen naar binnen gekeerd zijn. Patanjali beschrijft in één van de oudste yoga geschriften acht stappen om tot yoga te komen. Het proces van het terugtrekken van de zintuigen noemt hij pratyahara. De drishti helpt daarbij. Met een zachte, starende blik op één punt, brengen we het zicht naar binnen en sluiten we ons af voor wat er om ons heen gebeurt. We laten ons daardoor niet meer leiden door wat mensen om ons heen doen en leren luisteren naar onze eigen grenzen en mogelijkheden. Iets waar je heel veel aan hebt… ook als je van je mat afstapt.’

Wietske – Vidya Yoga

Wietske Huisman kwam al op haar vierde met yoga in aanraking, haar oma -die tot haar 80ste yogi was – leerde haar de houdingen en de bijbehorende filosofie. Na een carrière in de topsport en corporate wereld kwam Wietske terug bij yoga, wat voelde als thuiskomen. Een rustpunt in de chaos van het drukke dagelijkse leven. Ze wilde dit gevoel delen met anderen en reisde naar India om een  hatha yoga lerarenopleiding te volgen. Na dit avontuur certificeerde Wietske zich tevens in kinderyoga, yogatherapie en poweryoga. Meer weten? Kijk op haar blog: www.vidyayoga.nl.

 

(Visited 160 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *