Friday (night) snack – Japanse kipballetjes

Finally it’s Friday! Zit je heerlijk thuis op de bank, na een drukke werkweek en heb je zin in een lekkere, lichte borrelhap bij je wijntje op de vrijdagavond? Of komen er vrienden langs om te borrelen? Maar heb je geen zin om lang in de keuken te staan? Check dan eens het recept van deze Japanse kipballetjes. Inspiratie voor deze ultieme weekend snack vond ik in het kookboek (H)eerlijk van Gwyneth Paltrow. Alleen heb ik de balletjes iets verfijnd naar eigen smaak en heb ik enkele andere hoeveelheden en ingrediënten gebruikt die ik op dat moment (wel) in huis had en die ik er goed bij vind passen.

Dit heb je nodig:

  • 350 gram kipgehakt
  • 1 el geraspte gember(-wortel)
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 tl zwarte peper
  • snufje zout
  • 1/2 el sojasaus (voorzichtig met de sojasaus, niet teveel)
  • 1/2 el rietsuiker (Gwyneth gebruikt 2 tl ahornsiroop)
  • 2 el arachide-olie (Gwyneth gebruikt zelf een neutrale olie, zoals koolzaad- druivenpit- of saffloerolie)
  • scheutje rijstwijn of droge sherry
  • 1 bosuitje (in ringetjes gesneden)
  • klein handje sesamzaad
  • teriyakisaus

Zo maak je ze:

Het zout en de peper, geraspte gember, sojasaus, suiker, knoflook en de sherry goed door het kipgehakt mengen. Rol kleine balletjes van het mengsel. Doe de olie in een koekenpan en bak daarin de balletjes, rustig en op een laag vuur. Als de balletjes gaar zijn kun je de koekenpan schoon en droog wrijven en de sesamzaadjes in die pan roosteren tot ze lichtbruin zijn. De sesamzaadjes en de bosui -ringetjes over de balletjes heen sprenkelen en het gerecht serveren met een Japanse teriyaki saus. As easy as that!

Enjoy & Happy weekend!

© Photo by: Astrid Post-Dhanai 

(Visited 169 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.