Feel Lyght on the yoga mat

Waarom een oversized shirt en een baggy joggingbroek aandoen naar yoga, als het ook stijlvol en vrouwelijk kan? Kledingmerk Lyght staat voor comfortabele yoga outfits die elegant ogen en het vrouwenlichaam flatteren. Oh My Yoga sprak met ontwerpster Astrid Mullaart.

Hoe is Lyght ontstaan?

“Ik ben modeontwerpster. Na het voltooien van de modeopleiding aan de kunstacademie in Arnhem heb ik achttien jaar gewerkt aan reguliere modecollecties gericht op verschillende doelgroepen. Zo heb ik mannenkleding ontworpen voor het merk Gaastra. De laatste jaren begon het te kriebelen om voor mezelf te beginnen en kleding te ontwerpen voor een doelgroep die dichter bij mij staat. Ik beoefen zelf yoga en mijn moeder, Sylvia Mullaart, geeft nu achtendertig jaar yoga-les. Zij vond de outfits heel wijd of heel bloot en super sportief en vooral geschikt voor gespierde en slanke dames. Het mocht van haar wat eleganter en vrouwelijker. ‘Kun jij niet iets bedenken?’, vroeg ze aan mij. Geïnspireerd door de woorden van mijn moeder, begon ik in mijn eigen naaiatelier met het ontwerpen van yogakleding onder de naam Lyght.

Wat maakt de yogakleding van Lyght uniek?

“Lyght staat praktische en vooral vrouwelijke kleding. Veel vrouwen voelen zich onzeker over hun lichaam. Om het vrouwenlichaam te flatteren, werk ik veel met grafische elementen, waaronder asymmetrische vormen en vlakken. Daarnaast gebruik ik donkere kleuren, waaronder grijs en zwart, kleuren waarin vrouwen zich prettig voelen tijdens het sporten. Comfort is essentieel. De kleding mag niet te strak zitten en je moet je er lekker in kunnen bewegen. Om die reden werk ik veel met de elastische stof tricot en verwerk ik rekbare naden en plooien rond de taille. Uniek aan Lyght is ook dat je kleding op maat kunt laten maken.”

Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Het vrouwenlichaam inspireert me en ik laat me bij het ontwerpen inspireren door yogaprincipes, zoals balans en vloeiende bewegingen. Dat zie je terug in de kleding. Neem bijvoorbeeld de tuniek, die is zwart en heeft schuine grijze lichtbanen die over je heen vallen. Die kleuren staan voor licht en schaduw en dus balans. Zonder licht heb je immers geen schaduw. Mijn moeder is door haar kennis en ervaring ook een belangrijke inspiratiebron. Zij draagt mijn outfits tijdens haar lessen en via haar krijg ik van haar cursisten feedback over de outfits.”

Een van je eerste ontwerpen was een tuniek, waarom heb je daarvoor gekozen?

“Een belangrijke reden is dat vrouwen het prettig vinden als sportkleding iets over hun billen valt. Sommige vrouwen dragen bijvoorbeeld een korte elastische rok over hun sportbroek. Dit heeft zich vertaald in de tuniek van tricot. Je kunt je hierin lekker bewegen. De tuniek volgt het lichaam maar zit niet zo strak dat je niet kunt bewegen. In yoga doe je veel voorovergebogen houdingen, het voordeel van de tuniek is dat die niet oprolt en omhoog krult, maar blijft zitten. Om het nog vrouwelijker te maken, heeft de tuniek een mooie decolleté, waarbij niet meteen je beha zichtbaar is als je vooroverbuigt. Kortom, de tuniek laat zien dat yogakleding elegant kan zijn.”

Lyght is ook duurzaam…

“Ik werk veel met ecologisch tricot, ook gooi ik niet graag materiaal weg. Restmaterialen gebruik ik om accessoires mee te creëren, waaronder tassen en sjaals. De tas kun je prima meenemen naar de les en de sjaal kun je bijvoorbeeld omdoen bij de eindoefening, de savasana. Momenteel gebruik ik de reststrookjes stof om beenwarmers van te breien.”

Wat kunnen we binnenkort verwachten van Lyght?

“In yoga doe je veel houdingen in een vloeiende beweging. De nieuwe collectie is gebaseerd op die ‘flow’ binnen yoga. De lijnen op de tops lopen door van voor naar achter en verwijzen indirect naar de flow van het lichaam.”

 Verkoopinformatie en webshop: www.lyght.nl

(Visited 258 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.