Interview: Patricia van Walstijn over Qigong

In het Banyan Centre voor health en happiness in Thermen Bussloo kun je op 25 maart kennismaken met Chi Neng Qigong. Zeventien jaar geleden introduceerde Patricia van Walstijn deze Chinese bewegingsleer in Europa. Ze geeft in het door haar opgerichte Banyan Centre introductieworkshops in Chi Neng Qigong en ze biedt via haar eigen instituut een eendaagse beginnerscursus. Oh My Yoga in gesprek met Patricia over de kracht en werking van Qigong.

Chi Neng Qigong, wat is het?

Als ik lesgeef, leg ik het vaak uit als de yoga uit China. Yoga en prana zijn begrippen uit India, Qigong en qi uit China. Chi, zoals je Qi uitspreekt, staat voor  de levensenergie. De Qi stroomt vooral door de meridianen, de energiekanalen in ons lichaam. Je kunt Qi vergelijken met ‘prana’ (levensadem) zoals we dat kennen in de klassieke Indiase yoga. Gong betekent werken met, oefenen met, iets doen met. Qigong komt neer op werken met de levensenergie en dat is letterlijk wat je doet tijdens een oefening. Door de lange, vloeiende bewegingen zorg je voor een betere doorstroming van energie door het lichaam, waardoor je je krachtiger en vitaler voelt. Er zijn verschillende Qigong-stijlen, net zoals je in yoga veel verschillende stijlen hebt. De stijl waarin ik lesgeef is Chi Neng. Een vorm die gericht is op het verbeteren van de gezondheid. De bewegingen in Chi Neng Qigong zijn te vergelijken met de Chinese vechtkunst Tai Chi. Met als verschil dat de bewegingen in Chi Neng Qigong eenvoudig zijn aan te leren en je ze na een eendaagse workshop zelf thuis kunt doen.”

Wat kan Chi Neng Qigong voor je betekenen?

Qigong-post

“De bewegingen zorgen ervoor dat de energie in je lichaam zich beter verdeelt. Bij veel mensen is de energieverdeling niet in balans. Soms zit er teveel energie in je hoofd, wat zich kan uiten in veel piekeren en in hoofdpijn, migraine, slecht slapen en moeilijk inslapen. De energie kan zich ook ophopen rond vitale organen. Als je bijvoorbeeld last hebt van je lever dan moet je geen extra energie daar naartoe sturen, want misschien zit er teveel. Je moet er juist voor zorgen dat de energie door het lichaam blijft stromen. De beoefening van Chi Neng Qigong zorgt dat de energie weggaat waar het teveel is en terechtkomt waar er te weinig energie is, en dat merk je. De juiste energiebalans vergroot je kracht, uithoudingsvermogen, flexibiliteit en concentratie. Chi Neng Qigong leert je ook evenwichtiger met je emoties om te gaan en brengt je verdieping en persoonlijke ontwikkeling. Je verbetert je lichaamshouding, verlaagt je stressniveau en je wordt er vrolijk van.”

Hoe kwam jij zelf met Qigong in aanraking?

“Dat was in 1998, ik woonde destijds in Amerika met mijn toenmalige partner Roy Martina. Bij de tandarts las ik in een foldertje over een workshop Qigong. Vanaf mijn tweeëntwintigste verdiepte ik me al in yoga en meditatie, daardoor kende ik de term Qigong, maar verder wist ik er weinig over. Uit nieuwsgierigheid besloot ik de workshop te volgen. Ik mediteerde al en dat vond ik heerlijk om te doen. Bij Qigong ervoer ik de geestelijke rust die ik kende vanuit de meditatie, maar het effect was anders. Ik voelde tijdens de bewegingen meer een verbinding met mijn lichaam. Nooit eerder had ik iets gedaan waarbij ik de kracht in mijn lichaam zo intens voelde en ik letterlijk de energie voelde stromen. Na de les voelde ik me vitaler dan ooit. Door die eerste positieve ervaring wist ik dat ik ermee door zou gaan. Ik wilde er meer over weten en kwam erachter dat Qigong was ontwikkeld door een arts uit China, dr. Pang Ming. Qigong was ontstaan als een extract van zijn kennis over de westerse en oosterse geneeskunde, waaronder ook accupunctuur behoort. Hij had het grootste medicijn-loze ziekenhuis ter wereld opgezet, waar iedere dag duizenden zieke mensen Qigong-oefeningen deden ter verbetering van hun gezondheid. Ik wilde dat met eigen ogen zien en samen met mijn partner ben ik naar China gegaan.”

Wat ontdekte je in China?

Qigong-China

“Het ziekenhuis of eigenlijk ‘training en healing centre’ bevond zich in de ‘middle of nowhere’, wij waren de enige buitenlanders en niemand sprak Engels. Wij deden gewoon met de Chinezen en de oefeningen mee. Er waren 7.000 mensen die dertien uur per dag Qigong-oefeningen deden. Zij verbleven daar gedurende drie maanden intern. Het ziekenhuis was er voor zieke mensen, maar het draaide hier niet om ziekte. Ik zag overal vrolijkheid. Duizenden mensen – waarvan sommigen erg ziek – die aan het trainen waren en de grootste lol hadden met elkaar. Er liepen dieren en kinderen en er werd Qigong gedaan. Die lichtheid was bijzonder om mee te maken. Urenlang heb ik de lezingen van de grondlegger, dr. Pang Ming, aangehoord, al verstond ik er niks van omdat het in het Chinees was. Ik zag hoe hij vol passie aan het vertellen was en hoe iedereen geboeid luisterde. Om de paar minuten moest hij ontzettend lachen en sloeg zichzelf dan op zijn knie. Alsof hij probeerde de overtuiging van de mensen ‘ik ben ziek en word misschien nooit meer beter’ te veranderen, maar dan op een luchtige manier. Ondertussen werd er getraind. Als je niet kon staan, ging je zitten, kon je niet zitten dan ging je liggen. Ik ervoer zelf ook wat het betekent als je diep bij jezelf naar binnen gaat. Ik voelde energie en kracht, de basis van alles. Ik ontdekte dat lachen veel energie geeft en dat een leerproces niet altijd diep en zwaar hoeft te zijn. Het effectiviteitspercentage bleek enorm hoog, Qigong gaf de mensen een ‘tool’ om zelf aan hun gezondheid te werken.”

17 jaar geleden introduceerde je Chi Neng Qigong in Europa. Wilde je het doorgeven?

“Een maand lang beoefende ik Qigong in China, na die maand was ik zo onder de indruk van mijn ervaring dat ik terug in Amerika ben doorgegaan met Qigong. In Amerika volgde ik meerdaagse trainingen om mijn techniek te verbeteren. De Qigong-techniek is niet zo moeilijk te leren. Het is de eigen training en ervaring die je steeds dieper doet komen. Het lesgeven is eigenlijk vanzelf gegaan. Mijn partner gaf veel seminars aan artsen in Italië, ook vanuit zijn discipline als natuurarts. Hij vroeg mij de Qigong-oefeningen te doen aan het begin en eind van een seminar. Iedereen deed mee. Artsen kwamen daarna naar me toe en zeiden: ‘wat is dat, dit voelt echt goed’. Ik ben toen ook gevraagd door Deepak Chopra om Qigong te geven tijdens zijn seminars. Zo is het gegroeid. Het mooie is dat het effect van Qigong nog sterker wordt als het in een grote groep wordt beoefend, dat versterkt de energie. Door het enthousiasme en de vragen van deelnemers begon ik met het geven van een eendaagse workshop in Nederland, waar ik inmiddels weer woonde, en richtte ik in 1998 het Chi Neng Institute op. Ieder jaar ging ik terug naar China en verbleef ik drie weken in het healingcentre, ook haalde ik Chinese leraren over naar Nederland om meerdere workshops te geven voor mijn instituut. Geleidelijk groeide het uit tot een Europees instituut. Ik werd gevraagd om in Londen een workshop te geven. In Londen kwam ik in contact met twee olympische sporters, een stel, uit Zweden. Zij had al zes jaar een kinderwens. Met haar heb ik oefeningen gedaan die zorgen voor een toename van Qi in de buik. Drie maanden later was ze zwanger. Zij en haar partner waren zo enthousiast over Qigong dat ze mij vroegen ook in Zweden een instituut op te richten. Jarenlang heb ik toen in Zweden lesgegeven en daarnaast ben ik zelf ook mensen gaan opleiden tot Qigong-instructeur. Inmiddels zijn er instituten in Nederland, België, Zweden en Duitsland.”

Kan iedereen aan Qigong doen?

Qigong-post3

“Door de eenvoud van de bewegingen is het voor alle leeftijden geschikt, ook voor kinderen en voor ouderen. Na de eendaagse introductie, waarbij je een afwisseling krijgt van oefeningen en informatie, kun je Qigong zelf thuis doen. Je hoeft alleen de cd of mp3 speler aan te zetten zodat je door mijn stem begeleid wordt en hoort wanneer je welke beweging moet maken. Mediteren is voor veel mensen nog een brug te ver. Van een druk leven naar iedere dag op een kussentje zitten is ook een grote stap. Meditatie vraagt ook enige training. Qigong is makkelijk in je leven in te passen en je hoeft er niet veel voor te doen of laten. De basistraining duurt 22 minuten, als je iedere dag thuis de basis doet van 22 minuten merk je al heel snel resultaat. Er zijn zelfs mensen die na de eendaagse introductie in de avond al effect merken en bijvoorbeeld voor het eerst sinds tijden makkelijk inslapen. De basisoefeningen zorgen voor een doorgaande energiestroom door het hele lichaam. Daarna kun je aan specifieke zones gaan werken, zoals het buikgebied en bijvoorbeeld menstruatie- en overgangsklachten verlichten. Je moet wel echt iedere dag de basis blijven doen. Het is net als met yoga en meditatie, een keer in de week een les volgen gaat je leven niet veranderen. Wel als je het iedere dag doet.”

Je geeft nu Qigong workshops in het Banyan Centre dat je zelf hebt opgezet. Hoe is dat zo gekomen?

“Het Banyan Centre is echt op mijn pad gekomen. Zeventien jaar lang ben ik druk bezig geweest met het instituut, vorig jaar kwam ik op een punt dat ik het rustiger aan wilde doen. Het instituut stond op zich, ik had instructeurs opgeleid en inmiddels drie boeken geschreven. Toen kwam het telefoontje van Thermen Bussloo. Ineke Dolman, de eigenaresse, wilde al jaren de zorg voor het lichaam combineren met aandacht voor bewustwording. Het lichaam staat in Thermen Bussloo centraal door de thermen, de spabehandelingen en de massages. De wens was om meer aandacht te geven aan bewustwording door een centrum te creëren. Het leek mij hartstikke leuk om dit op te zetten en heel toevallig woon ik er een kwartier vandaan. Ik voelde me er heel goed bij en dacht, het is mijn tijd nog niet om het rustig aan te doen. Ik wist precies hoe ik het zou gaan doen. Ik kende heel veel trainers uit de spirituele en bewustzijnshoek doordat ik veel les gaf. Vorig jaar september is het Banyan Centre geopend en daar is meteen enthousiast op gereageerd. We bieden onder andere yoga en meditatie workshops, detox-dagen, retraites en ook de Qigong workshops. Op een toegankelijke manier, zodat iedereen er kennis mee kan maken. De volgende stap is om het centrum uit te breiden tot een plek waar mensen komen voor een gezondheidscheck en een bijbehorend advies, dus echt een centrum voor health en happiness.”

Je geeft ook zelf nog Qigong-les. Waar haal jij jouw inspiratie vandaan?

“Ik haal veel energie en inspiratie uit mijn werk voor het Banyan Centre en uit de evaluatieformulieren van de deelnemers die de workshops volgen. Het geeft mij een goed en voldaan gevoel als ik lees dat deelnemers nieuwe inzichten hebben verkregen en een stap verder zijn gekomen. Daarom blijf ik ook lesgeven en ga ik nog steeds – om het jaar – naar het healingcentre in China. Ik geef de workshop ‘Chi Neng Qigong’ in het Banyan Centre en vanuit het Chi Neng institute geef ik de beginnersworkshop. Laatst zag ik een vrouw die ik herkende van een vorige les. ‘Waarom doe je mee? Ik ga hetzelfde doen als de vorige keer’, vroeg ik. ‘Na de vorige keer ben ik voor het eerst van mijn leven vrij van hoofdpijn geweest. Ik schrijf me nu in voor elke halve dag die jij geeft’, zei ze. Ze had jarenlang last van migraine en oefende nu ook thuis. Dat is zo mooi om te horen, daar put ik inspiratie uit en daar doe ik dit werk voor.”

Meer weten en geïnteresseerd in Chi Neng Qigong? Doe mee met een van de inspirerende workshops van Patricia van Walstijn.

Workshop Chi Neng Qigong

Wanneer: 25 maart en 27 mei, van 13.30 – 17.00 uur

Waar: Banyan Centre in hotel Thermen Bussloo

Inhoud: Patricia laat je in deze actieve en inspirerende workshop kennismaken met Qigong. Het ervaren van kracht in je lichaam en rust in je hoofd staan deze middag centraal. Patricia weet de Chinese kijk op energie concreet te vertalen naar ons dagelijks leven in het westen en leert je hoe lichaam en geest als vrienden kunnen samenwerken.

Kosten: € 54,95 p.p., inclusief sauna-entree t.w.v. € 32,50.

Meer informatie en inschrijven: www.banyancentre.nl

Eendaagse beginnersworkshop

Wanneer: 30 maart en 4 mei van 10.00 – 17.15 uur

Waar: Drakenburg, Baarn

Inhoud: Deze dag maak je kennis met de kracht van Chi Neng Qigong. Je kunt de helende werking van deze bewegingsleer direct zelf ervaren. Daarnaast krijg je inzicht in de achtergronden van Chi Neng Qigong. Je krijgt voldoende instructies om zelf thuis te oefenen en te ontdekken wat Chi Neng Qigong kan betekenen voor je energie, je balans en je gezondheid. Chi Neng Qigong geeft je de regie over je leven. Je leert hoe lichaam en geest op een natuurlijke manier kunnen samenwerken en je werkelijk vanuit je hart kunt leven. Tijdens de workshop maak je kennis met de volgende oefeningen:

• de ‘Warming up’, die je lichaam voorbereid op de oefeningen

• de ‘Lift Qi Up’, die de energie (qi) door je hele lichaam laat stromen

• de ‘3-Centres Merge’, een staande meditatieve oefening om kracht te ontwikkelen

• de ‘Crane’s walk’, een mooie oefening die een gevoel van innerlijke rust en kracht geeft.

Kosten: € 120,- p.p. De prijs is inclusief training, level 1 oefen cd, informatie brochure, lunch, koffie en thee.

Meer informatie en inschrijven: www.chineng.nl

(Visited 1.190 times, 1 visits today)

2 Comments on “Interview: Patricia van Walstijn over Qigong

  1. Mijn complimenten voor het makkelijk te lezen en duidelijke interview.
    Ik mis alleen één essentieel onderdeel van Patricia haar Qigong leven.
    En dat is hoe zei Qigong heeft geleerd. Heeft zei al haar kennis door 1 kort verblijf aan China bij dr. Pang? Of heeft zei een langdurige training gevolgd voordat zei begon met lesgeven?

    Met vriendelijke groet;
    Sandra

  2. Leuk om te horen! En dank voor je vraag en opmerking. Een goed punt, hierbij het antwoord. Patricia heeft haar kennis opgedaan door meerdere trainingen te volgen in China en Amerika. Na haar eerste verblijf van een maand in China, ging zij vijftien jaar lang ieder jaar terug naar China en het healing en trainingcentre. De techniek is niet heel moeilijk te leren, zoals Patricia zegt: “Het is de eigen training en ervaring die je steeds dieper doet komen”.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *