5 ‘easy’ boeken voor een lichter leven

Het is de maand van de spiritualiteit (10 januari t/m 9 februari). In deze maand staan inspiratie en zingeving centraal in diverse media en tijdens landelijke activiteiten. Ben je geïnteresseerd in spiritualiteit in de breedste zin van het woord? Wil je leren mediteren? Wil je weten wat nu mindful leven is? Oh My Yoga ging voor jou op zoek naar 5 ‘easy’ boeken voor een lichter leven. Geen dikke pillen, geen zware stof waar je je doorheen moet worstelen, maar inspirerende feelgood-boeken.

1. Buddhist Boot Camp

Ben je op zoek naar spirituele verdieping en begeleiding zonder dogma’sen allerlei rituelen? Buddhist Boot Camp biedt levenswijsheden en boeddhistische lessen in een makkelijke vorm.

Op een eenvoudige en begrijpelijke manier behandelt de auteur, Timber Hawkeye, alles wat hij in de loop der jaren heeft geleerd over het Boeddhisme. Voorkennis van het boeddhisme is niet nodig, want zegt Hawkeye: ‘De bedoeling van dit boek is niet om een boeddhist te worden, de bedoeling is een Boeddha te worden’.

In het boeddhisme gaat het om trainen van de geest, in een bootcamp om een intensieve fysieke training voor mensen met weinig tijd. Buddhist Boot Camp combineert elementen van beide. Het gaat over relaties, emoties, carrière en andere thema’s uit het dagelijks leven. De hoofstukjes kunnen in willekeurige volgorde gelezen worden. Of sla het boek iedere ochtend open op een willekeurige bladzijde en haal er jouw wijsheid voor de dag uit.

Buddhist Boot Camp, auteur: Timber Hawkeye, paperback, 128 pagina’s, Uitgeverij Ten Have, www.uitgeverijtenhave.nl. Prijs: € 14,95.

 

 2. Eén ding tegelijk

‘Zorg goed voor jezelf’, ‘luister naar je lichaam’ en ‘doe rustig aan’. Je hebt een van deze drie adviezen hoogstwaarschijnlijk eens gekregen of gegeven aan een ander. Alleen hoe volg je deze op?

Een ding tegelijk

Eén ding tegelijk bevat 52 eenvoudige oefeningen die daarbij kunnen helpen. Rick Hanson is meditatieleraar en neuropsycholoog en geeft in Eén ding tegelijk oefeningen die makkelijk in het dagelijks leven in te passen zijn. Ze beschermen onder andere tegen stress, verbeteren je stemming en versterken het brein.

Een voorbeeld: In het hoofdstuk ‘Neem meer rust’ geeft Hanson tips om daadwerkelijk tot rust te komen. Ten eerste: beloof jezelf dat je meer rust neemt, door korte pauzes gedurende de dag in te lassen. Hanson: ‘Zeg tegen jezelf dat je hard gewerkt hebt en een pauze verdient, laat alles liggen in je pauze, log uit (mobiel, laptop, televisie uit), ga naar buiten en kijk naar de hemel, neem een herinnering of beeld in gedachten waarvan je blij wordt en ga daar in gedachten heen.’

Een inspirerend en praktisch oefenboek, in een handzame pocketvorm dus handig voor onderweg.

Eén ding tegelijk, auteur: Rick Hanson, paperback, 160 pagina’s, Uitgeverij Ten Have, www.uitgeverijtenhave.nl. Prijs: € 14,99.

 

3. Soul Mirror

Neem eens de tijd om diep in de ogen van een ander – en dus eigenlijk jezelf – te kijken. Je zal verbaasd staan over het inzicht dat je krijgt. Soul Mirror helpt je om op een speelse manier te verbinden met jezelf en een ander en om eenheid en begrip te kweken. Simpelweg door gebruik te maken van de bijgeleverde handspiegel. De spiegel heeft een uitsnede voor de ogen en zorgt voor een bijzondere spirituele ervaring. De ogen zijn immer de spiegels van de ziel.

Soul Mirror

Gebruik van de Soul Mirror is kinderlijk eenvoudig. Hoe diep je in je eigen en een anders ziel kijkt, dát bepaal je samen! Plaats de handspiegel op twintig centimeter afstand van je gezicht en dat van de ander, kijk beiden door de gaten op ooghoogte. Hierdoor zie je de ogen van de ander in jouw gezicht en ontstaat een gevoel van eenwording en begrip. Je ziet jezelf letterlijk door de ogen van een ander.

Het boekje bevat yoga-oefeningen voor het oog en meditatie-oefeningen, bespiegelingen en quotes. Ook erg leuk om cadeau te geven.

Dorien van Nieukerken is oprichter en directeur van Heart to Heart, het Centrum voor welzijn en inspiratie, in Huizen: www.hearttoheart.nl. Kijk ook eens op www.soul-mirror.nl.

Soul Mirror, auteur: Dorien Nieukerken, paperback, 64 pagina’s, Kosmos Uitgevers, www.kosmosuitgevers.nl, Prijs: € 19,95.

 

4. Voel je sparkle

Voel jij je sparkle nog? Met deze vraag begint Michèle Bevoort haar inspirerende en zeer verhelderende boek.

Voel je sparkleEen goede vraag, want veel mensen zijn tegenwoordig hun sparkle verloren door de drukte van alledag en door hun vele verantwoordelijkheden. Dat kan het leven soms behoorlijk zwaar maken. Voel je Sparkle kan je helpen om overtollige bagage van je schouders te laten glijden en wat meer verlichting te vinden.

Hoe krijg je die vrolijke sprankeling in je leven weer terug en heb je weer plezier? Volgens Bevoort door in ieder geval mindful te leven, door te durven en door weer degene te zijn die je wilt zijn.

In dit boek vind je 15 handvatten en lessen om lichter te leven en weer een sprankeling te voelen. De inhoud is zeer toegankelijk en luchtig geschreven met voorbeelden uit het alledaagse leven.

Voel je sparkle, auteur: Michèle Bevoort, paperback, 175 pagina’s, Uitgeverij Scriptum, www.scriptum.nl. Prijs: € 16,00.

 

5.  De essentie van het boeddhisme

Ben je geïnteresseerd in het boeddhisme, maar kon je tot nu toe nog geen goed boek vinden waarin de essentie van het boeddhisme op een eenvoudige en laagdrempelige manier staat uitgelegd? Dan is dit het boek waar je naar zocht.

De essentie van het boeddhisme

De essentie van het boeddhisme beantwoordt in duidelijke taal  170 veelgestelde vragen over het boeddhisme. Van algemene basisvragen (Wie is Boeddha?, Hoe werkt karma?’, Wat is Bodhi of verlichting?) tot wat meer diepzinnige en praktische vraagstukken (Is het beter om één soort meditatie te doen of juist verschillende meditatievormen?, Hoe kunnen we carriere maken zonder dat we gehecht zijn aan rijkdom?, Hoe kan het boeddhisme bijdragen aan ons gezinsleven?).

De essentie van het boeddhisme is geschreven voor mensen die de boeddhistische principes willen begrijpen en willen weten hoe ze deze in hun leven kunnen integreren. Het is geen uitgebreide inleiding tot het boeddhisme, maar bedoeld om bepaalde punten te verduidelijken en boeddhistische standpunten over moderne kwesties te geven. Een leuk boek om als naslagwerk in huis te hebben, voor zowel beginners als gevorderden.

De auteur Thubten Chodron is een Amerikaanse boeddhistische non. Ze staat bekend om haar heldere en praktische uitleg van de leringen van Boeddha.

De essentie van het boeddhisme, auteur: Thubten Chodron, gebonden uitgave, 176 pagina’s, Uitgeverij  Unieboek Het Spectrum BV, www.unieboekspectrum.nl. Prijs: € 17,99.

(Visited 255 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.