Boek: Blijven ademhalen, voor yogalovers & sceptici

Het is alweer even geleden dat ik mezelf de tijd en rust gunde om even heerlijk onderuitgezakt een boek te lezen. Totdat ik het nieuwe boek ‘Blijven ademhalen’ van Hedi de Vree in handen kreeg. Geen boek over yoga en pagina’s vol yogahoudingen en yogawijsheden. Maar een mooi, persoonlijk en inspirerend portret van een vrouw die ontdekt hoe yoga het leven ten positieve kan veranderen. Een boek om heerlijk voor te gaan zitten en in een adem uit te lezen.

Uit Blijven ademhalen: ‘Misschien ken je al een paar van die yogatypes. Je hebt ze vast weleens gezien bij een yogaschool…of op een feestje aan de spa rood en de vega-sushi. Van die mensen die moeiteloos en energiek rechtop staan, met sprankelende ogen en gemakkelijke glimlachen. Mensen die het leven lijken te omarmen, precies zoals het is…Zo’n irritante yogajunk ben ik nu dus ook. Iemand die tijdens de zwaarste yoga-les rustig blijft, die zich niet laat opwinden door werk of stress of deadlines.’

Blijvenademhalen cover

Irritante yogajunk

Hedi is niet van de een op de andere dag een yogajunk geworden. Zoals ze zelf schrijft: ‘de weg naar het kunnen vastpakken van mijn tenen is leerzaam geweest en inspirerend. En op momenten waanzinnig mooi.’
Een paar jaar geleden, toen er nog geen sprake was van yoga in haar leven, was Hedi een gedeprimeerd, angstig en kritisch mens. Ze voelde zich onzeker in haar werk, onzeker over haarzelf, ze twijfelde over haar huwelijk. Na het overlijden van haar moeder belandde ze in een negatieve spiraal. Dat veranderde toen ze voor het eerst naar een yoga-les ging. Ze wist toen nog niet dat die eerste les het begin zou zijn van haar persoonlijke yoga-reis en van een nieuw leven. Ze ontdekte hoe de yogalessen – over onder andere kracht, balans, flexibiliteit – symbool staan voor het leven.
Hoewel het een zeer persoonlijk en openhartig portret is, is het verhaal van Hedi niet heel beladen, melancholisch en zwaar op de hand. Verre van dat. Hedi vertelt haar verhaal op een luchtige manier, met humor en hilarische anekdotes. Doordat leest het alsof je naar een vriendin aan het luisteren bent. No nonsense, eerlijk en nuchter. Een beetje in de stijl van Eten, bidden, beminnen. Alleen dan dichter bij huis en zonder de exotische bestemmingen en nog iets meer ‘met beide benen op de grond’.

Uit blijven ademhalen: ‘Mezelf observeren? Waarom? En hoe? Ik weet niet eens hoe dat moet. Observeren wat er in mijn lichaam gebeurt, zei ze dat echt? Ik weet niet eens wat dat betekent, dacht ik. Ik snapte er helemaal niets van. Ik moest dus naar deze bomvolle zweetzaal komen waar zoveel mensen fantastische houdingen uitvoeren en leuke outfits aan hebben, maar ik mag alleen mezelf observeren? Ik keek stiekem onmiddellijk om me heen om te kijken of de andere mensen zichzelf observeerden of anderen. En toen zag ik ze. De ‘echte’ yogi’s.’

Yogaleer in een notendop

Jarenlange yogaoefeningen en levenslessen uit yoga veranderden Hedi in een gelukkige, zelfverzekerde en levenslustige vrouw. En daar hoef je volgens haar echt niet dagelijks voor op de yogamat te staan. Of superlenig voor te zijn. Het geluk lag voor Hedi namelijk binnen handbereik en in haarzelf,  alleen leerde ze dat pas inzien door yoga en door de vele wijsheden, inzichten en lessen.

‘Blijven ademhalen’ is inmiddels een yogamantra van Hedi, die tegenwoordig yogadocente is en vele uren besteedt aan het beoefenen en bestuderen van yoga. Haar verhaal is inspirerend en heeft mij echt geraakt. Grappig, mooi en ontroerend. Ik heb echt in een deuk gelegen maar ook wat tranen weggepinkt. Een van de weinige boeken waarin de symboliek van yoga op het leven, zo mooi, toegankelijk en ‘down to earth’ wordt beschreven. De yogaleer in een notendop en verpakt in een prachtig, persoonlijk verhaal.

Lezen?

Blijven ademhalen, Hedi de Vree, paperback, 240 pagina’s, prijs: € 18,85, A.W. Bruna Uitgevers, www.hedidevree.com.

Nieuwsgierig geworden naar het boek en wil je Hedi de Vree ontmoeten en meer horen over haar levenslessen? Ze gaat de komende weken op tournee en zal lezingen geven in verschillende boekenhandels. Kijk op awbruna.nl voor de data.

Direct bestellen!

[bol_product_links block_id=”bol_555f1eb3789f7_selected-products” products=”9200000036079028″ name=”Blijven ademhalen” sub_id=”” link_color=”000000″ subtitle_color=”D2D2D2″ pricetype_color=”000000″ price_color=”EE6AA7″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”EE6AA7″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

(Visited 503 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.