Boek: Puur mediteren

Mediteren biedt tal van voordelen. Het vermindert stress, ongemak en pijn. Misschien denk je nu: mediteren en dus stilzitten zonder gestoord en afgeleid te worden door gillende kinderen, het geluid van je telefoon, de grasmaaier van de buren, hoe krijg ik dat ooit voor elkaar? Hoe heerlijk het je ook lijkt om te ontsnappen aan de hectiek van de dag en tot geestelijke rust te komen, het lijkt je onmogelijk om dit via ‘meditatie’ te bereiken. Volgens Robert Butera kan iedereen leren mediteren. Het begint bij het aanpassen van je levensstijl en het verminderen van stressfactoren. Meditatie is geen dagelijkse ‘work out’ van 20 tot 30 minuten waarbij je stilzit in een bepaalde houding en waarna je terugkeert in de mallemolen van alledag. Meditatie is een manier van leven.

Niets doen is ook iets doen

Met Puur mediteren wil Robert Butera uitdragen dat iedereen kan leren mediteren en – nog belangrijker – iedereen kan dat ook op zijn manier doen. Puur mediteren begint bij de basis: wat is meditatie en wat is het nut van mediteren? In het eerste hoofdstuk leer je al je verwachtingen, aannames en misvattingen ten aanzien van mediteren overboord te gooien, zodat je met een frisse ‘mind’ verder kunt lezen.

Meditatie is niks anders dan de geest tot rust te brengen. Robert Butera legt uit dat elk aspect van je leven van invloed is op het vermogen van je geest zich te concentreren en kalm te blijven. Of zoals Butera zegt: ‘Om ervoor te zorgen dat ‘gewoon maar zitten’ een verschil uitmaakt in je leven, moet de rest van je leven dat doel en die vrede ondersteunen’. Wil je kunnen mediteren? Begin dan eerst met het inpassen van ontspannende activiteiten in je agenda en het verminderen van stressfactoren. Zet bijvoorbeeld de televisie en je telefoon een uurtje uit, geniet van muziek, maak een ontspannende boswandeling, ga lekker koken, speel met de kinderen of laat de hond uit. Of plan tijd in om helemaal niets te doen. Niets doen is ook iets doen. Butera legt uit hoe je de ‘monkey mind’, gedachten die alle kanten op vliegen, onder controle kunt krijgen. Want, dat is een goede basis voor meditatie.

Jouw meditatiemethode

In het eerste deel van Puur mediteren komen concentratie-, ademhalings-, en ontspanningsoefeningen en -technieken aan bod. In het tweede deel worden zes meditatiestijlen besproken en onderzoek je welke stijl bij jouw unieke persoonlijkheid past en ook bij jouw levenservaring en voorkeur. Bijvoorbeeld mindfullness meditatie of mediteren met mantra’s.  De zes stijlen worden in eenvoudige taal beschreven en uitgelegd. Aan het eind van het boek kun je aan de hand van jouw type serieus aan de slag met meditatie. Het boek is een zelfontdekkingsreis naar jouw meditatiemethode. Het wijst de weg en zegt je niet welke weg je moet nemen. Een praktische gids, toegankelijk geschreven met voorbeelden en ervaringsverhalen uit de praktijk.

Over de auteur: Robert Butera houdt zich al meer dan 25 jaar bezig met yoga en meditatie. Hij is de oprichter van het Yoga Life Institute in Devon, Pennsylvania, waar hij docenten opleidt. Daarnaast is hij uitgever van het tijdschrift Yoga Living. 

Lezen?Boek Puur mediteren

Puur mediteren, Uitgeverij Mana, 336 pagina’s. Verkrijgbaar als paperback en e-book, via onder andere www.ako.nl en www.bol.com. Prijs: € 24,99.

(Visited 142 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *