Boek: ‘Kies het leven dat je wilt’ + Winactie

Wil je door het leven vliegen op de automatische piloot? Of bewust kiezen? Tal Ben-Shahar, lector ‘positieve psychologie’ aan de Harvard Universiteit laat zien hoe het maken van de juiste keuzes – de talrijke dagelijkse kleine keuzes die we onbewust maken – een rechtstreekse en langdurige invloed heeft op ons geluk.Alleen, hoe maak je een bewuste keuze? In ‘Kies het leven dat je wilt, 101 manieren om mindful je eigen weg naar geluk te vinden’ behandelt Ben-Shahar 101 van die keuzes en illustreert die met verhalen uit het echte leven. Zodat je er direct wat van opsteekt en de les(sen) kunt toepassen op jouw situatie.

‘Ongeveer veertig procent van ons geluk wordt bepaald door de keuzes die we maken – wat we kiezen te doen en hoe we kiezen te denken heeft rechtstreeks effect op hoe we ons voelen.’

Ben-Shahar behandelt in het boek drie soorten keuzes: de keuzes die we op ieder moment hebben, zoals of we glimlachen of diep ademhalen, de keuzes die we hebben na een bepaalde gebeurtenis, zoals de manier waarop we reageren op een mislukking of we ervoor kiezen een collega te complimenteren met een goede klus, en in de derde plaats keuzes die in verband staan met levensgrote beslissingen, zoals het carrièrepad waarvoor we kiezen en of we ervoor kiezen anderen te helpen. De focus in het boek ligt op de eerste twee keuzes.

‘Ik kan kiezen of ik een vriendelijk woord tegen mijn partner zeg of haar een vuile blik toewerp; of ik mijn gezondheid, mijn vriend en mijn lunch waardeer of dat ik dat allemaal voor vanzelfsprekend aanneem. Als ik me ’s morgens mistroostig en lusteloos voel, kan ik besluiten om mijn stemming te verbeteren door een paar keer diep adem te halen en te glimlachen, wat een positieve kettingreactie teweeg kan brengen.’ 

‘Denk en handel bewust’

Ben-Shahar legt uit wat de consequentie van een keuze en beslissing kunnen zijn voor jezelf en voor anderen. Zo piekeren we vaak over een probleem waar we mee worden geconfronteerd (ik zie tegen de deadline op, mijn baas denkt dat ik ongeschikt ben voor die klus, als ik de deadline niet haal dan denkt hij helemaal dat ik incompetent ben…) en spelen we in ons hoofd het scenario dwangmatig telkens opnieuw af. Maar, piekeren helpt ons niet, het maakt de zaken alleen maar erger. Bewust nadenken en bewuste actie – wezenlijk iets doen dat ons beter doet voelen is nuttiger dan chaotische en erg negatieve gedachten toe te staan die onze emoties overhoop halen.

Ander voorbeeld uit het boek betreft ons gedrag in relatie tot onze houding. Kies je er bijvoorbeeld voor om een kamer binnen te lopen met afgezakte schouders, slepende tred en gebogen hoofd? Waardoor je een gebrek aan zelfvertrouwen en energie uitstraalt? Of maak je je entree met een stevige pas, schouders open en relaxte houding, zodat je een heel ander en positief signaal uitzendt. Bovendien, als je loopt als iemand met zelfvertrouwen, krijg je werkelijk meer zelfvertrouwen. Het postuur van een zelfverzekerder en energieker iemand aannemen bevordert ons zelfvertrouwen en maakt ons ook sterker. Ons gedrag verandert onze houding.

Vind mindful je weg naar geluk!

‘Kies het leven dat je wilt, 101 manieren om mindful je eigen weg naar geluk te vinden’ is een praktisch handboek voor wie bewust wil leren kiezen en mindful wil leren leven. Boeken over mindfulness zijn er al veel geschreven. Wat maakt dit boek dan anders? Met name de korte hoofdstukken met duidelijke thema’s en de voorbeeldverhalen in ieder hoofdstuk die vertellen ‘hoe’ je het anders kunt aanpakken, wat je anders kunt doen en waar een bepaalde keuze toe kan leiden. ‘Kies het leven dat je wilt…’ is daardoor een inspirerende gids voor iedereen en voor het leven.

kieshetlevendatjewilt_cover2

‘Kies het leven dat je wilt, 101 manieren om mindful je eigen weg naar geluk te vinden’, auteur: Tal Ben-Shahar, paperback, 286 pagina’s, prijs: € 16,95, Uitgeverij Scriptum, www.scriptum.nl.

Win 2X ‘Kies het leven dat je wilt…’

Oh My Yoga mag namens Uitgeverij Scriptum 2x  het boek ‘Kies het leven dat je wilt..’ weggeven. Kans maken? Like de Facebook-pagina van Oh My Yoga: https://www.facebook.com/YogaOhMy en mail ‘Winactie 101 manieren naar geluk’ naar info@ohmyyoga.nl.*

  • 1 reactie en e-mail per persoon,
  • deze winactie is geldig tot maandag 17 maart,
  • winnaars worden per mail op de hoogte gebracht,
  • over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.
(Visited 123 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.