Geluk vinden door meditatie? Hoe dan?

Wist je dat regelmatig mediteren leidt tot een verhoogd gevoel van welzijn, een betere focus en meer veerkracht. Zo tonen meerdere studies aan. Hoe de kracht van meditatie precies doorwerkt in ons brein en lichaam onderzocht journalist Andy Fraser voor zijn boek ‘De helende kracht van meditatie’. Met hierin bijdragen van onder andere Jon Kabat-Zinn, de grondlegger van mindfulness. Kim-Lan recenseerde dit nieuwe boek voor Oh My Yoga.

Review: De helende kracht van meditatie

‘Voor iedereen geldt, het belangrijkste doel in ons leven is gelukkig zijn.’ Deze zin, afkomstig van de wereldberoemde Tibetaanse geestelijke Sogyal Rinpoche, is de eerste zin die mij tegemoet komt wanneer ik De helende kracht van meditatie open sla. Ik kan hier niet aan twijfelen of tegenin gaan (en jij ook niet), het is zo waar als een koe. Dit blijkt een goede voorbode voor de rest van het boek, want eigenlijk valt er niets in twijfel te trekken.

Meditatie wetenschappelijk belicht

Bij het zien van de omslag – de titel, de lichte kleuren, de serene foto van blauwe druppels – verwachtte ik in eerste instantie vooral veel spiritualiteit en filosofie. Ik ben een doorgewinterde meditatiebeoefenaar, maar houd niet zo van zweverige verhalen en zware filosofieën. Nadat het traditionele boeddhistische fundament van meditatie (overigens op heldere wijze) wordt geschetst in het eerste hoofdstuk, draait de rest van het boek vooral om een ander kernthema wat meer in mijn straatje ligt: wetenschap.

Het effect van meditatie in de gezondheidspraktijk

In zijn boek laat journalist Andy Fraser experts en wetenschappers uit verschillende vakgebieden uitweiden over meditatie met betrekking tot hun eigen gebied. Dit levert interessante resultaten en opmerkelijke verhalen op. Zo kom je erachter dat meditatie een positieve invloed heeft op celveroudering en lees je hoe een man met een neurodegeneratieve ziekte (een ziekte waarbij de zenuwcellen langzaam afsterven) door meditatie weer vreugde vindt in het leven.

Fraser heeft gekozen voor een duidelijke opbouw in het boek. Eerst krijgen we een aantal wetenschappelijke onderzoeken voorgelegd, die onder andere de invloed van meditatie op emoties aan het licht brengen. Vervolgens worden we langzaam meegenomen in voorbeelden uit de praktijk die ingaan op meditatie bij behandeling van depressies en binnen de zorg voor terminale patiënten. Hoe verder het boek vordert, hoe zwaarder de inhoud valt. Indrukwekkend, maar ook pittig. De hoofdstukken zijn prima afzonderlijk van elkaar te lezen en ik kan je dan ook aanraden om kriskras door het boek te gaan. Alleen al om je mood een beetje in balans te houden.

Na regen…

krachtmed.jpg

Terwijl de benoemde wetenschappelijke onderzoeken zonneklaar bewijs leveren voor de positieve effecten van meditatie, nodigt De helende kracht van meditatie je vooral uit om ‘zelf op onderzoek uit te gaan’. De leuke anekdotes en bijzondere verhalen zorgen voor een welkome afwisseling met het wetenschappelijke element en maken je daadwerkelijk nieuwsgierig naar wat meditatie allemaal in gang kan zetten.

Mijn favoriet: een vervelende gedachte moet je zien als een regenwolk in de lucht. Het komt op, het trekt weer weg. Wij kunnen soms blijven malen over vervelende gedachtes of gebeurtenissen, alsof ze ons definiëren. Maar die regenwolk vat je toch ook niet persoonlijk op?

Over de recensent: Kim-Lan Jong Baw is sinoloog, schrijfster en werkt als projectmedewerker op het gebied van internationalisering bij de Technische Universiteit Delft. Ze mediteert reeds meer dan tien jaar en doet sinds kort fanatiek aan yoga.

Lezen?

‘De helende kracht van meditatie’, auteur: Andy Fraser, paperback (met flappen) 224 pagina’s, prijs: € 24,99, Uitgeverij Terra Lannoo, www.terralannoo.nl.

© De uitgelichte foto bij dit artikel is gemaakt door Judith de Jong fotografie 

(Visited 118 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.