Blog: a Dutch yogi in Cape Town (1)

Nieuwe blogpost van reizende yogi Marianne de Kuyper! Marianne is neergestreken in Kaapstad! Nog even en dat is haar grote Afrika reis voorbij. En dus wil ze volop genieten van de tijd die rest in Zuid-Afrika. Alleen, leven in het hier en nu en niet denken aan straks en aan Nederland…Zelfs voor een yogi is dat best lastig.

Door: Marianne de Kuyper: ‘Neem afstand, wees niet bezig met je vraag, ontspan, neem een stapje terug en heb vertrouwen. Pas dan kun je voelen wat je nodig hebt’, schreef ik in mijn vorige blog. En hier blijf ik nog steeds bij. Of je nu in Nederland bent of op reis zoals ik nu, neem de tijd voor wat je wilt doen. Je leeft hier en nu, maak het NU mee.

Mindfulness in het echte leven

Mijn man en ik zijn nu in Kaapstad. We zijn nog heel even hier en dan is onze reis van 6 maanden in Afrika fysiek voorbij. In ons hoofd gaat deze reis alleen nog wel door. We zijn namelijk al vanaf dag één bezig met ‘straks als we weer op reis kunnen’.

Cape Town

In april ben ik weer in Nederland. Het voelt dubbel. Ik wil heel graag hier blijven en ook ben ik in gedachte al bezig met wat ik dadelijk thuis ‘moet’ opzetten. Ook denk ik al aan onze mogelijke volgende reis na een periode in Nederland te zijn geweest. Hier gaat het natuurlijk al mis: ‘straks’ en ‘moeten’. Ik doe mijn best om alle ‘wat-als’ gedachten te laten gaan. Mindfulness, leven in het hier en nu, blijkt toch nog een hele kunst. Ook voor iemand die yoga geeft.

Zo hyper als een kind

Ik weet dat de antwoorden op mijn ‘wat als’ vragen nu nog niet relevant zijn. Ik weet dat antwoorden wel komen als het zover is. NU ben ik nog in Kaapstad. NU wil ik hier én mag ik hier genieten. Ik heb er lang naar uitgekeken hier weer te zijn en nu ben ik er voor de derde keer in twaalf jaar. Ik was ook zó blij toen 6 weken geleden de stad inreden. Het voelde als thuiskomen. Deze ervaring wil ik niet missen. Toen ik de eerste dag wakker werd in ons tijdelijke huisje hier, was ik zo hyper als een klein kind. Ik wilde opstaan, de stad in en op pad. Ik wilde geen één moment missen!

Mindfulness en balans

Na 5 weken vooral in de auto te hebben gezeten, veel kilometers te hebben afgelegd en de tent vaak opgezet en afgebroken te hebben en na veel mooie ontmoetingen, barst ik nu van de energie. Uitgerust ben ik zeker! Ik besloot daarom direct bij verschillende studio’s yogalessen te gaan volgen. Om af te koelen na de lessen ging ik daarna vaak ook nog een uur zwemmen om vervolgens de stad in te gaan. Alleen heb je altijd goede en slechte dagen, of je nu op vakantie bent, ‘tijdelijk’ thuis in een ander land of werkelijk thuis bent. Soms heb je veel energie en soms weinig.

Een ‘level 1’ dag

© Photo credits yoga studio: Sacha Park, The Studio in Sint Francis Bay

© Photo credits yoga studio: Sacha Park, The Studio in Sint Francis Bay

Ik ging van start met veel energie en wilde alles in één dag meemaken. Alleen na twee weken brak dit me op. Bewegen is goed, maar je kunt het natuurlijk ook overdrijven. Balans en mindfulness ben ik door mijn kinderlijke enthousiasme even totaal vergeten. We hebben maar een beperkte tijd in Kaapstad en daardoor schiet ik door. Ik doe dan teveel uit nieuwsgierigheid, hebberigheid en angst iets te missen. Nu ik erover nadenk, denk ik dat het tijd is voor een rustdag. Een ‘level’ 1 dag dus om ook na te denken en tot rust te komen. Studenten geef ik vaak aan dat dit staat voor ‘weinig energie’ en niet voor ‘een beginners les’.  Level 3 noem ik ook niet ‘een gevorderde les’, deze les staat voor het hebben van veel energie. Voor mij is het nu tijd voor een ‘level 1’ dag en reflectie.

Reflectie

Nadenken? Ja, want soms draaf ik door en ben ik niet bewust van wat ik eigenlijk nodig heb. Misschien is dat ook wel herkenbaar. De rustdag doet me uiteindelijk goed. Ik realiseer me weer dat ik in het moment wil leven. Ook omdat dat de enige manier is om het moment werkelijk mee te maken en niets te doen, gewoon voor me uitstaren. Hiervoor nemen we vaak simpelweg te weinig tijd, terwijl ook dit zo waardevol is en gezond. Juist even niet bezig zijn met wat ik niet hebben kunnen doen of in de nabije toekomst nog kan doen.

Mindfulness in het échte leven, kan het? Het moment NU ten volste ervaren? Ja, het kan! Waarom? Juist om alle facetten van het leven in het hier en nu te ervaren. Het is zoals Jon Kabat-Zinn zegt*:

‘Just watch this moment, without trying to change it at all. What is happening? What do you feel? What do you see? What do you hear?’.

Het is precies zoals ik het iedere les zeg tegen mijn studenten, alleen nu vandaag ook weer eens tegen mezelf. Dank je wel Jon!

Marianne

Wil je meer weten over Marianne?

Marianne de KuyperMarianne is momenteel in Zuid-Afrika en ontdekt/onderzoekt de yoga scene in Kaapstad. In april is ze weer in Nederland. Ze werkt als freelance Yoga docent en ze schrijft blogs voor onder andere Oh My Yoga, Shine en BeBio. Wil je op de hoogte blijven van haar activiteiten? Meld je dan HIER aan voor haar nieuwsbrief. De volgende komt uit in april. Je kunt haar ook nu al volgen via Facebook.

*Bron quote: Jon Kabat-Zinn, Wherever You Go, There You Are: Mindfulness Meditation in Everyday Life.

© Photo credits yoga studio: Sacha Park, The Studio in Sint Francis Bay

(Visited 449 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *