Behind the logo…

Je hebt ‘m vast al gezien in de header, de hand naast de naam Oh My Yoga. Toen ik de naam had bedacht voor mijn nieuwe online mind & lifestyle magazine moest er natuurlijk ook een origineel logo komen. Een logo dat past bij wat ik wil uitstralen met Oh My Yoga. Die boodschap is samen te vatten in vijf kernwoorden: simpel, modern, speels, los en vriendelijk. De content op Oh My Yoga zal allesbehalve zwaar, zweverig en ingewikkeld zijn. Maar gewoon down to earth, lekker luchtig, persoonlijk en warm en toegankelijk voor iedereen.

Ik koos voor een afbeelding van de hand in een bepaalde mudra houding. Een mudra (Sanskriet voor gebaar) betekent dat de hand tijdens de meditatie (of pranayama) in een bepaalde stand wordt gehouden waardoor er energie (prana) doorheen geleid wordt. Met pranayama wordt  de beheersing en het reguleren van de ademhaling bedoeld. En ademhaling is essentieel binnen meditatie en yoga.

Jnana mudra

Er zijn heel veel verschillende mudra’s. Tijdens mijn meditatie-retraite heb ik zelf urenlang met mijn hand in mijn schoot in de Jnana mudra (spreek uit als ‘ghie-ana’ of ‘jhie-ana’) positie gezeten. Bij deze positie houd je de duim tegen de wijsvinger en staan de andere drie vingers rechtuit. Volgens de yogaleer stroomt er prana uit de vingertoppen die van de ene naar de andere vinger geleid kan worden, door de vingers tegen elkaar aan te houden. In deze mudra staat de wijsvinger voor het ego en de duim voor de universele en goddelijke wijsheid. Daarmee symboliseert de Jnana mudra een ego-overstijgend karakter, aangezien de wijsvinger naar beneden wordt geduwd door de duim. Het ego wordt dus eigenlijk opzij gezet.

Deze handpositie is het meest bekend in de westerse wereld, wellicht omdat het voorkomt en wordt toegepast in de hatha yoga, een vorm van yoga die populair is in de westerse wereld. Dat maakt de Jnana mudra herkenbaar. Bovendien heeft het een mooie betekenis, namelijk wijsheid. De keus voor deze handpositie voor het logo was snel gemaakt. Marjet Wullink van Jet en Jul ging met mijn ideeën aan de slag en maakte het logo passend voor Oh My Yoga. Met het creatieve resultaat, zoals die nu op de site te zien is, ben ik meer dan tevreden.

De juiste Jnana mudra positie

Ga comfortabel zitten in de meditatiehouding – in kleermakerszit of in de lotushouding – op de grond en eventueel op een kussen. Houd de ogen gesloten. Leg dan je handen op je knieën, op zo’n manier dat de polsen rusten op je knieën met de handpalmen naar boven gericht. Maak een cirkel door de top van de duim tegen het topje van de wijsvinger te plaatsen. Houdt de andere vingers recht of zo recht mogelijk. De Jnana mudra schijnt een ontspannende en therapeutische werking te hebben en biedt veel gezondheidsvoordelen. Zo zou het een natuurlijk medicijn zijn tegen slapeloosheid, een creatieve geest ontwikkelen, het geheugen verbeteren, de luchtstroom reguleren en een kalme en stabiele geest creëren en bevorderen. Het effect en de betekenis van de Jnana mudra zal ongetwijfeld voor iedereen anders zijn. Voor de een heeft deze handpositie een ontspannende werking, voor de ander is het gewoon een relaxte (zit-)houding. Juist dat maakt een mudra, in het bijzonder de Jnana mudra, tot een mooi gebaar en ook een mooi logo: iedereen kan er zelf zijn betekenis en invulling aan geven.

 

 

(Visited 329 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *