“Be Patient, Be Happy!”

“Be patient, be Happy…and you’re bound to be successful.” Twee jaar geleden hoorde ik deze uitspraak voor het eerst. Het waren de woorden waarmee Guru S.N. Goenka de meditatiedagen opende. Twaalf dagen lang verbleef ik in een ashram in Igatpuri in India voor een Vipassana-meditatie. Het was een stilteretraite, wat betekende dat ik twaalf dagen lang de ‘noble silence’ in acht moest houden. Omdat ik na mijn meditatie veel vragen kreeg over mijn meditatie-ervaring (wat houdt het precies in, was het niet moeilijk, wat leer je ervan, ben je verlicht?) wijd ik mijn eerste blog op Oh My Yoga aan Vipassana.

Ik wilde altijd al leren mediteren. Het fenomeen ‘mediteren’ fascineerde mij en het leek mij geweldig om al zittend mijn geest tot rust te kunnen brengen. Via google kwam ik terecht in een online jungle aan ashrams en meditatiecursussen. Van maandenlange retraites tot tiendaagse peperdure cursussen. Van mediteren met kettingen tot transcendente meditatie; het in stilte herhalen van een mantra. Ik koos uiteindelijk voor Vipassana.

Vipassana

Vipassana is een meditatietechniek die 2500 jaar geleden werd herontdekt en onderwezen door Siddharta Gautama, de Boeddha. Het woord Vipassana betekent inzicht, de dingen zien zoals ze werkelijk zijn. De techniek staat los van iedere vorm van religie. Vipassana is een proces van zelfobservatie met als doel de geest tot in de diepste lagen te zuiveren van negativiteit en onzuiverheden als woede, haat, hebzucht en angst. Naarmate de invloed hiervan zwakker wordt, komen positieve eigenschappen zoals liefde, mededogen, vreugde en gelijkmoedigheid vanzelf tot ontwikkeling. Wat niet betekent dat je na een twaalfdaagse retraite verlicht bent. Vipassana is een leerproces van jaren.

Inzicht

De filosofie van Vipassana sprak mij aan. Het mooie is dat Vipassana, of inzichtmeditatie, toegankelijk is voor iedereen – ongeacht, godsdienst, achtergrond en levensvisie. Kastenverschillen, zoals ze in India nog steeds voorkomen, bestaan niet binnen de Vipassana-filosofie. Om de cursus toegankelijker te maken, draaien de Vipassana meditatiecentra overal ter wereld volledig op vrijwillige donaties van de deelnemers. Ik kwam terecht in het groene plaatsje Igatpuri, een oase van rust op zo’n 200 kilometer van de stoffige, vervuilde metropool Mumbai. De Vipassana-techniek die ik zou leren, zou worden onderwezen door Guru S.N. Goenka. Hij heeft Vipassana vanuit zijn geboorteland Birma in 1969 opnieuw geïntroduceerd in India. Juist in India, dat scherp verdeeld is door verschillen in kasten en religie, heeft de cursus duizenden mensen uit alle lagen van de bevolking aangetrokken.

Uitdaging

Samen met 220 vrouwen begon ik aan mijn twaalfdaagse persoonlijke uitdaging. Ik was erop voorbereid dat het zwaar zou worden. Hoewel iedereen kan deelnemen aan de cursus zijn er wel een aantal leefregels. Iedere vorm van communicatie is strikt verboden, dus mobieltjes bij aanvang inleveren, geen toegang tot internet, geen boeken op de kamer, niet praten met een medecursist en zelfs geen oogcontact maken. Het is ook niet toegestaan om levende wezens te doden, wat moeilijk is als je in een kamer verblijft met een mierenkolonie en kakkerlakken en ’s nachts wordt gewekt door bloeddorstige muggen. Het verrichten van seksuele activiteiten is niet toegestaan, vandaar de scheiding tussen mannen en vrouwen in het centrum. Om met jezelf in het reine te komen, moet je je conformeren aan Boeddha en zo primitief mogelijk leven. Dus sliep ik twaalf nachten lang op een stenen bed, at ik volledig vegetarisch en had ik slechts anderhalf uur per dag de beschikking over warm water.

Eenzaam

Hoe mijn meditatie-ervaring was? Het begin was pittig, zoals elk begin moeilijk is. Om vier uur ’s ochtends opstaan en dan twaalf uur per dag op een kussen zitten en proberen te mediteren is best uitputtend. Zeker als je de eerste dagen niet weet hoe je moet mediteren, er nutteloze gedachten over en weer schieten en je constant in slaap valt tijdens de groepsmeditatie. Dan was er ook nog de eenzaamheid waardoor ik werd overvallen. Ondanks dat ik werd omringd door 220 vrouwen, voelde ik me soms echt alleen. Het niet kunnen mediteren frustreerde me, maar oefening baarde kunst. Een video-boodschap van de Guru hielp mij op weg: ‘It is frustrating, when the mind keeps wandering away. Work patiently, work diligently and you are bound to be succesful. Be patient…be happy’. Toen ik de focus op ‘het moeten’ mediteren losliet en me overgaf aan de situatie, werd mijn geest kalmer. Na een aantal dagen vond ik eindelijk rust in mijn hoofd en ervoer ik de stilte.

Of ik verlichting heb bereikt? Nee dat niet en ik voelde me na de cursus ook geen totaal ander mens. Maar ik weet hoe het is om (even) te leven in stilte en ik kan mediteren. De woorden van de Guru zullen mij in ieder geval altijd bijblijven:‘Be Patient, Be Happy’.

Fotor080713475

Ook een Vipassana meditatie cursus volgen?

De Nederlandse Vipassana Stichting organiseert Vipassana cursussen in de traditie van S.N. Goenka in Nederland en België. Variërend van tiendaagse introductiecursussen en 1 tot 3-daagse cursussen voor oud-studenten. Voor meer informatie: http://www.nl.dhamma.org

 

 

(Visited 148 times, 1 visits today)

One Comment on ““Be Patient, Be Happy!”

  1. Pingback: Het onthaasten kan beginnen! verslag van een yoga & meditatie workshop | Oh My Yoga Oh My Yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *