In balans met Ayurveda – boek review

Wil je meer weten over ayurveda en zoek je een handboek waarin deze holistische gezondheidsleer helder wordt uitgelegd? Brenda Balvers recenseerde voor jou het boek ‘Ayurveda in je leven’, waarvan wereldwijd al meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht. 

Ayurveda in je leven-Morrison

Een handboek voor persoonlijk welzijn. Dat is in een notendop de kern van ‘Ayurveda in je leven’. Een mooi vormgegeven boek dat uitnodigt om opgepakt en gelezen te worden. Schrijfster Judith H. Morrison legt in haar woorden en met mooie, inspirerende beelden uit wat ayurveda is en hoe je deze eeuwenoude gezondheidsleer ook vandaag de dag nog steeds kunt toepassen. De combinatie tekst, beeld en praktijk maakt dit boek toegankelijk voor iedereen.

Ayurveda?

Maar eerst even een stapje terug: wat is ayurveda precies? Ayurveda is ontstaan in India en betekent letterlijk ‘kennis van het leven’. Dat het om kennis van het leven gaat, wordt in dit boek wel duidelijk. Want hoe zorg je er vandaag de dag voor dat je in balans bent en deze balans ook weet vast te houden? Hoe voorkom je ziekte en behoud je je gezondheid? Welke rol spelen energieën hierbij? Kortom, hoe zorg je voor een totale gezondheid van lichaam en geest? Het antwoord op deze en nog vele andere vragen geeft Morrison in dit praktische handboek.

Drie energieën  

Het boek is helder ingedeeld en begint met een uitleg over de drie vitale energieën (vata, pitta, kapha) en wat de invloed van deze energieën is op lichaam en geest. Via een vragenlijst kan je voor jezelf bepalen welke energieën bij jou overheersen. In de daarop volgende hoofdstukken wordt stilgestaan bij de factoren die een rol spelen bij de verstoring van jouw energieën (denk aan voeding, lichaamsbeweging, stress, leefomgeving, werk). Je leest wat je zelf kunt doen om jouw  energieën in balans te brengen of te houden. Dit lijkt echter makkelijker dan het is. Morrison zegt daarover het volgende:

‘Net als bij andere vaardigheden begin je met de algemene principes van ayurveda en mag je niet verwachten alles direct te begrijpen. Oefening baart kunst!’

Een leven in balans

Hier heeft Morrison gelijk in. Want hoe helder het boek ook is ingedeeld, als je een leek bent op het gebied van ayurveda kan de inhoud nogal op je af komen. Termen als doshas, ojas en ama vliegen je geregeld om de oren en de vele verwijzingen door het boek heen maken het er niet makkelijker op alles in een keer te begrijpen. Maar dat kan ook niet. Ayurveda is zo veelomvattend dat je niet kan en mag verwachten dat je ‘de kennis van het leven’ hebt vergaard na het lezen van dit boek. De praktische voorbeelden en heldere uitleg zorgen er wel voor dat je steeds meer gaat begrijpen van ayurveda. Je zou dit handboek daarom kunnen zien als vertrekpunt voor een leven in balans. En zeg nou zelf, we willen toch allemaal in balans leven?

Over de auteur: Judith H. Morrison heeft in 1991 haar studie in de Ayurveda afgerond aan het Ayurvedic Institute in New Mexico. In de jaren negentig heeft ze de Ayurveda meer bekendheid gegeven in Engeland en daarbij workshops gegeven waarin de nadruk ligt op verandering van levenswijze om jezelf te genezen.

Lezen?

Ayurveda in je leven, auteur: Judith H. Morrison, paperback, 192 pagina’s, prijs: € 19,95, Uitgeverij Ankh-Hermes, www.ankh-hermes.nl.

Over de recensent: Brenda Balvers (1986) studeert sinds begin 2014 aan de Academy of Ayurvedic Studies in Amsterdam waar ze de beroepsopleiding tot Ayurvedic Practioner volgt. Daarnaast werkt ze als programmamanager duurzaamheid bij de overheid, mediteert ze (bijna) elke dag en verkent ze sinds kort met veel enthousiasme de yoga wereld.

(Visited 208 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.