7 spirituele wetten van yoga

Hindu Yoga © Elena Kovaleva - Fotolia.com

Yoga gaat veel verder dan het beheersen van een asana. Yoga is een eeuwenoude Indiase filosofie en levenswijze. Voor wie zich op een laagdrempelige manier wil verdiepen in de spirituele kant van yoga recenseerde Jessica het boek ‘De 7 spirituele wetten van yoga’. In dit boek verenigt spiritueel goeroe Deepak Chopra hatha yoga met de zeven oude Indiase wijsheden die hij eerder benoemde in zijn wereldwijde bestseller ‘De 7 spirituele wetten van succes’.

Yoga spiritueel belicht

De 7 spirituele wetten van yoga belooft je veel goeds, zo zegt de subtitel:  ‘voor het versterken van lichaam en geest’. Deepak Chopra schreef samen met David Simon – medeoprichter van het Chopra centre in Californië – ‘De 7 spirituele wetten van yoga’. Het is een yoga-trainingsprogramma waarbij de auteurs de zeven ‘wetten’ ofwel principes binnen yoga als richtlijn nemen. De auteurs geloven dat het toepassen van deze wetten op de beoefening van yoga leidt tot succes in het leven. Ze schrijven: ‘Succes in yoga verschaft ons een sjabloon voor succes in het leven’. Het programma versterkt de integratie tussen lichaam en geest, waardoor je de gewoonte ontwikkelt om bij uitdagingen in het leven het evenwicht te bewaren. Je krijgt meer contact met je creativiteit en eigen intuïtie. Aldus de auteurs.

Achtvoudige pad van Patanjali

DeepakChopra

Hoe ziet het programma eruit? Allereerst geldt dat je dit boek dient te lezen met aandacht en concentratie, eigenlijk zoals dat ook geldt bij de beoefening van yoga. Chopra begint het boek met een introductie in de yogafilosofie. Hij vertelt over de kosha’s (de lagen van het wezen), het achtvoudige pad van Patanjali (richtlijnen voor het beoefenen van yoga) en de chakra’s. Tenslotte volgt de inhoud van de 7 spirituele wetten.

7 spirituele wetten:

  1. Wet van pure potentialiteit
  2. Wet van geven en ontvangen
  3. Wet van karma of oorzaak en gevolg
  4. Wet van de minste weerstand
  5. Wet van intentie en wens
  6. Wet van het afstand nemen
  7. Wet van dharma of het doel in het leven

Kalmeer de geest

Het integreren van de wetten in je leven, kan alleen als de geest rustig is.  Pranayama (ademhalingsoefeningen), meditatie en asana’s (yogahoudingen) zijn technieken die helpen de 7 wetten in je leven te integreren. In de rest van het boek worden deze drie technieken dan ook uitgebreid besproken met voorbeelden, in de drie technieken komen de 7 wetten steeds weer terug. Chopra benadrukt dat de spirituele wetten geen kwaliteiten zijn waar je een gemoedstoestand van kunt maken of die je kunt manipuleren, het resultaat komt vanzelf als je de technieken volgt.

Herkenning

Dit boek geeft een mooie, heldere uitleg over het integreren van yoga in je leven. Ben je helemaal nieuw met yoga dan is dit boek misschien iets te hoog gegrepen, vanwege de vele yogabenamingen en termen. Wil je je als yoga-beoefenaar meer verdiepen in de achterliggende filosofie, dan kan ik je dit zeker boek aanbevelen. Zelf was ik al op de hoogte van de beschreven wetten en technieken in dit boek, in mijn opleiding tot yogadocente en in de verschillende workshops die ik nadien volgde, werden deze ruimschoots besproken. Wel kreeg ik al lezende steeds opnieuw een plezierig gevoel van herkenning.

Leef met aandacht en vind het geluk

Door het integreren van yoga in mijn dagelijkse leven, ben ik mij steeds bewuster geworden van mijn doen en laten. Een mooi voorbeeld hiervan is de wet van oorzaak en gevolg. Wees je bewust van welke keuzes je maakt in het leven en wat de gevolgen daarvan zijn. Op die manier kabbel je rustig verder naar de volgende wet: de wet van geven en ontvangen of de wet van het doel in je leven. Dat brengt mij tot de kern van dit boek: harmonie, geluk en overvloed zijn beschikbaar voor iedereen die bereid is met aandacht te leven.

Over de recensent: Jessica Koren-Verhoef is yogadocente en werkt als coördinator op Schiphol. Ze is getrouwd en moeder van een tweeling. Sinds 2004 is yoga haar passie. Via haar facebook-pagina Yogayess probeert zij mensen op een laagdrempelige manier met yoga in contact te brengen. Haar motto: genieten van het leven, met een soepel lijf en een rustig hoofd. 

7spirituelewetten

Lezen? ‘De 7 spirituele wetten van yoga’, auteurs: Deepak Chopra, David Simon, hardback, pagina’s: 240, prijs: € 13,95, Uitgeverij Gottmer. Bestellen? Dit boek is nu verkrijgbaar via www.gottmer.nl

Copyright uitgelichte foto: © Elena Kovaleva – Fotolia.com; tekst en beeld mogen niet zonder toestemming worden overgenomen. 

(Visited 1.268 times, 1 visits today)

Reacties plaatsen kan niet meer.