5 ‘holistic’ yoga retreats

Oh My Yoga ging voor je op zoek naar 5 bijzondere locaties voor een yoga retreat. Unieke oases van rust temidden van ongerepte natuur en ver weg van het massatoerisme. Down to earth retreats waar je volledig kunt ontspannen en jezelf weer helemaal op kunt laden.

Stel je voor, je wordt gewekt door het geluid van krekels en brulapen, in de ochtend rol je jouw yogamat uit op enkele meters van de zee, in de middag laat je jezelf verwennen met een ayurvedische massage en je slaapt in een lodge in het tropisch regenwoud. Klinkt heerlijk, of niet? Overweeg jij ook zo’n relaxte yoga-vakantie? Verlang je ernaar op een plek te zijn waar je deadlines, drukke agenda’s en stress helemaal achter je kunt laten en waar je verbinding kunt maken met jezelf? Laat je dan inspireren door deze 5 ‘holistic’ yoga-retreats…

1. Yoga Farm – Costa Rica

Je moet er wel even voor vliegen (gemiddeld zo’n veertien uur) maar dan ben je wel beland op een stukje paradijs op aarde. Op de Yoga Farm in Costa Rica ben je omringd door het overweldigende groen van het tropisch regenwoud, je ademt echt frisse lucht in en eet iedere dag verse en biologische groenten van het land. Tel daar de dagelijkse yogalessen bij op en je hebt een ‘healthy yogic lifestyle’ yoga-vakantie, zoals de eigenaren van Yoga Farm, Pat en Christie, dat voor ogen hebben. 

CR-yogaretreatEco-village

Je verblijft in een eco-village, bovenop een heuvel aan de rand van het tropisch regenwoud en kijkt uit over de zandstranden van Punta Banca. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de elektriciteit. Maar verwacht geen airconditioning of koelkast. Het drink- en douchewater komt hier uit natuurlijke bronnen en al het (vegetarische) eten wordt zelf verbouwd. Je staat op met yoga en gaat met yoga naar bed, maar niets is verplicht. Het gaat er vooral om dat je doet wat jij wilt. Tussen de yoga-lessen door kun je het regenwoud verkennen of een lange strandwandeling maken. Als je wilt, kun je vrijwilligerswerk doen op Yoga Farm en zo meewerken aan de eco-verantwoorde leefomgeving.

Re-connect

CR-yogaretreat-dana

Zoek je een retreat om weer tot jezelf te komen? Op Yoga Farm zijn alle ingrediënten aanwezig voor een gezonde yoga leefstijl. Yoga retreats zijn mogelijk van enkele dagen tot enkele maanden.

Meer informatie: www.yogafarmcostarica.org.

2. Kamalaya – Koh Samui – Thailand

kamalaya_arial-post

Copyright © by Kamalaya Co.Ltd. All rights reserved. Picture by Hellicam Asia.

‘Feel life’s potential’ luidt het motto van Kamalaya – wellness sanctuary & holistic spa resort – op het tropische eiland Koh Samui in Zuidoost Thailand. Al het goede uit je lichaam en uit het leven halen, kun je hier zeker. Alles op het vijfsterrenresort Kamalaya draait om geestelijke en lichamelijke ontplooiing en dat wordt vertaald in een uitgebreid holistisch wellness-programma. Zo kun je een intensieve detox-kuur volgen, een wellness-programma gericht op gewichtsverlies in combinatie met gezonde voeding en fitness en een relax-programma om te ontstressen, een burnout te behandelen en weer in balans te komen.

Personal Yoga Synergy

Kamalaya-yoga

Copyright © by Kamalaya Co.Ltd. All rights reserved. Picture by Ingrid Rasmussen.

Voor yoga ben je hier aan het goede adres. Kamalaya biedt het Personal Yoga Synergy programma waarbij je een-op-een-yogales krijgt. Als je dit programma volgt, kun je gebruikmaken van een ayurvedische massagebehandeling en fitness activiteiten. Het programma is geschikt voor beginners en ervaren yogi’s, aangezien de dagelijkse yogasessie wordt aangepast aan jouw persoonlijke niveau en doel. In de les wordt in ieder geval aandacht besteed aan de juiste yogapose en houding, de ademhaling (pranayama) en aan meditatie. Je kunt kiezen uit een persoonlijk programma van 3, 5 of 7 nachten.

Daarnaast worden er regelmatig groeps-retreats aangeboden door ervaren yogadocenten. Waar je ook voor kiest, een verblijf in Kamalaya staat garant voor rust, ver weg van het massatoerisme. Het resort is gebouwd in Balinese stijl rondom een eeuwenoude grot ‘The Monks Cave’, een spirituele plek waar vroeger monniken leefden. Kamalaya ligt direct aan het witte zandstrand van Laem Set Beach, een kleine baai in het zuid-oosten van het eiland. De kamers, suites en villa’s staan verspreid over het resort en bevinden zich direct aan zee, op de heuvels of tussen het groen van de jungle.

Meer informatie: www.kamalaya.com.

3. Kaliyoga – Spanje

KY-view-spanje

In Zuid-Spanje, aan de voet van de Sierra Nevada, vind je Kaliyoga. Een kleinschalig resort dat uitkijkt op de heuvels van Las Alpujarras. Van april tot oktober kun je hier terecht voor een yoga retreat. Kaliyoga staat voor life-changing retreats. Life-changing omdat de Kaliyoga retreat een antidotum biedt tegen stress en vermoeidheid. Plezier staat in de retreats centraal. Je verkrijgt nieuwe inzichten door de yoga-lessen, doet energie op en maakt je hoofd leeg tijdens de flinke wandeltochten door het bergachtige landschap en komt tot ontspanning door de vele gezondheidsbehandelingen.

Mindful

Kali Yoga gaat uit van een mindfulness-benadering, door te leven in het hier en nu haal je nog meer uit jouw yoga-vakantie en (uiteindelijk) uit het leven. Naast een yoga-retreat kun je hier onder andere ook meedoen aan een sapvastenkuur ‘Detox Juice Fasting’, een yoga & wandelvakantie ‘Yoga & Hill walking’ en een raw food programma ‘Raw Superfood Cleanse’.

Dynamic Vinyasa Yoga

KY-spanje-post

Bij Kaliyoga worden lessen gegeven in Dynamic Vinyasa Yoga. Deze vorm leert je om spanning in elk deel van je lichaam los te laten, door in de juiste yogahouding (asana) te komen door snelle en vloeiende bewegingen en een goede belijning van het lichaam. De Soft Vinyasa lessen zorgen voor een connectie tussen lichaam, geest en ademhaling, zodat je diep contact maakt met jezelf.

Home-away-from-home

Kaliyoga is opgezet door het Britse echtpaar Rosie en Jonathon Miles, beide zijn ze yogadocent. Ze verhuisden in 2002 naar Spanje met het idee om een warme en huiselijke plek te creëren waar men terecht kan voor yoga, gezonde voeding en holistische gezondheidsbehandelingen. Een uitgebreid team zorgt ervoor dat de filosofie van Kaliyoga namelijk ‘home-away-from-home’ behouden blijft. Dat betekent dat je hier volledig in de watten wordt gelegd en je niks tekort komt. De groepen zijn klein waardoor er veel persoonlijke aandacht is. Je verblijft in eenvoudige chalets en bungalows of in een heuse tipi. Het eten is vegetarisch en geïnspireerd op de mediterraanse keuken.

Meer informatie: www.kaliyoga.com.

4. SwaSwara – Goa – India

swaswara-view-post

SwaSwara is geen spa resort en ook geen ashram, het is een ‘sanctuary’, een toevluchtsoord waar je wordt geïntroduceerd in een manier van leven die leidt tot lichamelijke en innerlijke balans en harmonie. Geheel volgens de filosofie van SwaSwara, namelijk: ‘je moet niet op zoek gaan naar je ‘ik’ maar je kunt je ‘ik’ zelf creëren’.  SwaSwara helpt jou jezelf te verkennen en (opnieuw) te leren kennen. Je leert je te uiten door yoga, maakt kennis met de holistische gezondheidsleer ayurveda, leert mediteren en verwent je zintuigen met de heerlijke smaken uit de Ayurvedische en Indiase keuken. De programma’s staan onder begeleiding van ayurveda en natuurgeneeskundige artsen en een ervaren yogi-team.

Yoga on the beach & Yoga Nidra

Saswara-meditatie

Begin je SwaSwara-dag met een zonnegroet op het strand terwijl de zon langzaam opkomt. Tijdens de groepsyoga worden de asana’s gecombineerd met pranayama (ademtechnieken), mantra’s en dharana (volledige concentratie) om te eindigen met dhyana (diepe relax-meditatie). Bij SwaSwara kun je meedoen met yoga nidra lessen. Nidra betekent slaap en yoga nidra zorgt ervoor dat je, terwijl je ligt, in een diepe ontspanning komt. Je bewustzijn bevindt zich tussen slaap en waakzaamheid in en doet tijdelijk een stapje terug, terwijl je onderbewustzijn alert is en luistert naar instructies. Hierdoor kom je geestelijk tot rust en open je de deur naar jezelf.

Onder de Banyan boom…

Saswara-banyan

Het SwaSwara resort is groot en ruim, met veel groen en een centraal gelegen zwembad. Yogalessen vinden plaats in een van de twee open zalen, ook is er een meditatieheuvel met prachtig uitzicht op zee, en een bibliotheek met boeken over yoga, ayurveda, Indiaas koken, internationale en Indiase literatuur. De dagelijkse pranayama en yoga nidra lessen worden gegeven onder een vierhonderd jaar oude banyan boom.

Yoga-vakantie via Puur & Kuur

Puur en Kuur Reizen, specialist op het gebied van Wellness-reizen, heeft een 8-daagse SWA-yogavakantie samengesteld. Deze week biedt een uitgebreid programma, inclusief diverse vormen van yoga, kriya’s, asana’s, yoga nidra, meditaties & pranayama en ontspannende ayurveda massages. Meer weten over deze reis, kijk op: www.puurenkuur.nl.

Meer informatie SwaSwara: www.swaswara.com.

5. Kumara Sakti – Ubud – Bali

Kumara-view

Wil je helemaal tot jezelf komen en een relax-vakantie op Bali combineren met soft yoga en dagelijkse meditatielessen, kies dan voor een van de Oneworld retreats op het Kumara Sakti resort. Duizenden mensen vanuit de hele wereld gingen je voor. Kumara is een holistisch resort op zo’n anderhalve kilometer van het hart van Ubud op Bali. Dit eco-vriendelijke paradijs wordt omgeven door een smalle kreek, jungle en rijstvelden. Back to nature it is!

Kumara – Oneworld – retreats biedt verschillende pakketten en programma’s in alle stijlen en voor alle niveaus. Zo kun je een ‘Deeping your yoga practice’, een ‘Raw Food & Yoga’ en de ‘Divine Bali Bliss’ retreat volgen. Deze bijzondere yoga-retreats worden gegeven door buitenlandse gastdocenten en vinden plaats op vaste data in het jaar.

Escape the world retreat

Bali-yogaretreat

De ‘Escape the world’ retreat wordt bijna wekelijks gegeven door gecertificeerde (inhouse) yogadocenten. In de ochtend volg je yoga- en meditatielessen in een studio in de open natuur, in de middag krijg je een restorative yogales. Tussen de lessen door kun je gebruikmaken van een spa-behandeling (hoofd- en gezichtsmassages volgens ayurvedische principes) of kiezen uit een van de aangeboden excursies. Zo kun je gaan wandelen langs de rijstvelden, een fietstocht maken door Ubud of een yogales volgen met uitzicht op de Batur vulkaan. Je hebt alle tijd om de Balinese cultuur en natuur op jouw gemak te ontdekken.

Kumara-gong

Doel van de retreat is om te ontstressen en lichamelijk en geestelijk weer in balans te komen. Als jij lekker met een boek bij het zwembad wilt liggen, kan dat natuurlijk ook.

Meer informatie: www.kumarasakti.comwww.oneworldretreats.com.

Enjoy your holistic holiday!

 

Dit artikel is tot stand gekomen dankzij de volledige medewerking van:
Yoga Farm Costa Rica, Kamalaya Koh Samui, Kaliyoga Spain, SwaSwara India, Kumara Sakti Bali. Therefore, Thank you!
© Alle foto's in dit artikel zijn geplaatst met toestemming van de resorts die worden benoemd. Geen van de foto's mag worden overgenomen. 

 

(Visited 1.568 times, 1 visits today)

One Comment on “5 ‘holistic’ yoga retreats

  1. Pingback: 10 Tips voor een geslaagde yoga retreat | Oh My Yoga Oh My Yoga

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *